5 tips voor een gezonde en natuurlijke tuin

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

In je tuin kan je heel wat acties ondernemen om de natuur te helpen. Begin alvast met deze vijf vuistregels voor een gezonde en natuurlijke tuin. Ga daarna aan de slag met kleine en grote acties om meer leven in je tuin te toveren.

een gezonde en natuurlijke tuin artikel op actievesenioren.be

Een gezonde en natuurlijke tuin

Plant inheemse planten:

Globalisering zorgde voor de verspreiding van verschillende uitheemse ‘invasieve exoten’. Deze concurreren de oorspronkelijke soorten weg en zorgen voor verlies aan biodiversiteit. Plant daarom enkel inheemse planten voor een gezonde en natuurlijke tuin.

Gebruik geen pesticiden of meststoffen:

Er zijn genoeg alternatieven voor pesticiden. Zo zijn er planten die slakken afstoten. Of planten die insecten aantrekken die dan weer storende insecten opeten. Meststoffen heb je niet nodig als je de juiste planten voor je tuin uitkiest.

Plant nectarplanten:

Nectarplanten trekken vlinders en bijen aan en zorgen meestal voor een vrolijk kleuren- en geurenfestijn in de lente en zomer!

Zorg voor nestgelegenheid voor vogels en insecten: 

Geef vogels en insecten de kans om ook van je tuin mee te genieten. Plant bijvoorbeeld een haag aan, laat dood hout in je tuin liggen of creëer een humuslaag in je tuin. Vogels en insecten trekken dan weer andere diersoorten aan!

 Zorg voor ruige hoekjes: 

Niets doen is goed doen. Verwilderde hoekjes zijn vaak een paradijs voor allerlei soorten planten en dieren. Laat de natuur hier gewoon zijn gang gaan, en je zal zien dat het zal bruisen van leven! Een gezonde en natuurlijke tuin heeft niet steeds veel werk nodig.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_72(Els Beyens)
Als ik dat maar eens kon doen hier......'k heb het één keer geprobeerd - we mogen gebruik maken van een zonnewei, op voorwaarde dat er wat onderhoud wordt gedaan ivm. met gras afdoen en zo. Er staan eeuwenoude bomen en 't is omringd door wat wilde struiken. Op een keer heb ik zaad van wilde bloemen gaan kopen en dit met milde hand uitgestrooid tussen de bomen en de struiken, (klaprozen, korenbloemen en dergelijke)......een tijd later ben ik eens gaan kijken en ja, hoor, ik vond daar een schat aan wilde bloemen, zo mooi, nog paar pas aan 't opkomen. Dus ik een maand later nog eens gaan kijken in de hoop dat het daar een weelde van bloemen zou zijn. Maar groot was m'n ontgoocheling toen ik zag dat àlles weg was, verbrand met zo'n machientje om onkruid weg te branden. Ik vond het zo'n zonde.....'k stond er bijna bij te wenen. Doch ik huur hier maar en heb niks in de pap te brokken wat betreft het "groencomité" dat hier de plak zwaait..........natuurlijk doe ik de moeite niet… Lees verder

Welkom!

X
X
X