Actieve Senioren.be

Ethische sociale website voor de actieve senior

7 klussen in de herfst voor een “winterklare” tuin

7 to-do's in de herfsttuin
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Tijd om te klussen in de herfst, want “’t Is weer voorbij die mooie zomer, die zomer die begon zowat in mei”, of de laatste jaren zelfs wat vroeger. Dat laatste zong Gerard Cox niet in zijn liedje maar de zomers van de laatste jaren doen heel wat tuinen kreunen. Voor velen onder ons hoeft het waarschijnlijk niet te regen, maar voor de tuin is elke druppel deze herfst welkom. De blaadjes aan de bomen kleuren oranje en rood of het nu van de droogte is of van de koude, het speelt geen rol. De herfst staat voor de deur en voor je het weet vieren we weer Kerstmis. Hoog tijd om die herfstklussen aan te vinken op onze kalender en de winter met een glimlach tegemoet te gaan.  

Heel wat senioren komen in hun tuin tot rust. De tuin is dan ook een geweldige plek om te vertoeven. Elk seizoen heeft zo wel zijn charmes, maar de pracht van de herfst wordt zelden geëvenaard. Een bijzonder decor om je handen uit de mouwen te steken, je longen te vullen met gezonde lucht en je hartslag de hoogte te laten ingaan. Tuinieren heeft dan ook zowel fysieke als psychische voordelen en is dus goed voor lichaam en geest. Met deze 7 klussen in de herfst, wordt het een gevulde najaar van zweten maar vooral genieten.

 

1. Plant struiken en vaste planten

Bij het vallen van de blaren op een doorweekte grond is het moment aangebroken om eventuele bomen, struiken en vaste planten te planten. Door de afgekoelde buitentemperatuur maar nog warme boden, gaan bomen, struiken en vaste planten zich sneller en beter hechten in de bodem. Een normale regenval in de herfst zorgt voor voldoende vocht. Bij een droge herfst is het nodig regelmatig te gieten.

Wanneer je begint met planten is het nodig te kijken of uw grond nog voldoende voedingsstoffen heeft. Indien nodig is een grondverbeteraar echt nodig.

Door het aanplanten in de herfst is de eerste wortelgroei reeds gebeurd  vóór de winter. Dit heeft tot gevolg dat je planten in de lente verder kunnen aansterken en voldoende wortel hebben om de hitte van de zomer door te komen.

Ook het verplanten van struiken en bomen doe je best in de herfst. Wacht zeker tot het in de tuin nat genoeg is om dit te doen. Het uitdrogen van een wortel kan nefaste gevolgen hebben voor de plant. Voor hagen te stekken is het nog wat vroeg. Dit doe je best pas vanaf december. Het stekken van kruiden als bijvoorbeeld rozemarijn en laurier kan al wel.

artikel klussen in de herfst. oogst

 

2. De laatste taken in de moestuin

De herfst brengt de laatste klussen in de tuin. Ook voor senioren die een moestuin hebben is de herfst het einde van het moestuinseizoen. Tijd om de laatste vorstgevoelige soorten te oogsten. Een klein beetje nachtvorst kan voldoende zijn om de oogst te laten bevriezen.

Wordt er nachtvorst voorspeld, oogst dan ook de aubergines en tomaten. Achter glas op een warme plek kunnen deze groenten nog verder rijpen. Ook de laatste aardappelen mogen uitgestoken worden.

En dan zijn er nog de pompoenen. Oktober is de maand van de pompoenen. Net zoals in Amerika worden pompoenen hier niet alleen meer gebruikt om gerechten of soepen van te maken, ook pompoendecoraties met Halloween zie je ook hier meer en meer.

Pompoenen die als decoratie dienen kunnen al begin september geoogst worden. Pompoenen die bestemd zijn voor de keuken laat je best rijpen tot begin of half oktober. Rijpe pompoenen kan je herkennen aan een verdorde en kurkachtige steel. De steel van een niet rijpe pompoen is groen.

De kleinere soorten pompoenen kan je nog wat langer laten liggen. Zorg wel dat de grond niet te vochtig is en dat de pompoenen niet gaan rotten. Dit kan je voorkomen door een omgekeerd soepbord onder de vruchten te leggen. Het oogsten kan tot eind december, begin januari. Wil je pompoenen bewaren, leg ze dan op een verluchte plaats tussen de 8 en 16 graden. Een verluchte kelder of garage is ideaal.

 

3. Eén van de belangrijkste klussen in de herfst: Houd je grond in conditie

Een goede uitgebalanceerde meststof voor jouw grond is zeer belangrijk. Afhankelijk van de soort grond in jouw tuin is het nodig een evenwichtige verhouding van stikstof, fosfor en kalium te vinden. Ook de aanwezigheid van calcium is belangrijk. De ph waarde van je bodem is hierin van cruciaal belang. In de winkel kan je een ph-meter of ph-test vinden waarmee je heel makkelijk de ph-waarde kan meten en je bodem kan voorzien van de juiste aanvulling.

Een goed uitgebalanceerde grond zal plantencellen aanmoedigen om dikker te worden. Tijdens de winter zullen planten hierdoor beter beschermd zijn tegen schimmels en ziekten. In het voorjaar en de zomer zal een voedingsrijke grond de groei bevorderen en de planten beter beschermen tegen uitdroging.

 

4. Laat je gazon herstellen tijdens de herfst

Na een hete zomer zoals we de afgelopen jaren gekregen hebben, zijn de meeste gazons op sterven na dood. Eén van de klussen in de herfst die met weinig moeite veel resultaat oplevert is het herstellen van je gazon. Weet dat gras een zeer sterke plant is en zelfs na de heetste zomers toch nog kunnen herstellen.

De herfst is het ideale moment om uw gazon te bemesten en te laten herstellen. Het is aan te raden om na de zomer meststof te gebruiken met een wat lager stikstofgehalte. Hierdoor sterkt het gras goed aan, maar gaat de groei niet teveel bevorderd worden.

Ook bij je gazon is een evenwichtige stikstof-, fosfor- en kaliumgehalte van belang. Een goede meststof voor je gras helpt beschadigd gras te herstellen door nieuwe groei te stimuleren. Ook de graswortels zullen in de warme najaarsgrond aansterken waardoor uw gras de winter beter zal doorkomen en al een voorsprong heeft in het voorjaar.

Vallende bladeren bedekken het gras en ontneemt het gras zijn zonlicht. Verwijder de bladeren regelmatig om zo bruine vlekken in het gras te voorkomen.

 

5. Een goede grond door aardwormen

Het is natuurlijk aan te raden om niet enkel kunstmatige meststoffen te gebruiken in uw tuin. Ook de bodemstructuur is heel belangrijk. Door organisch materiaal toe te voegen aan je boden ga je de boden voeden en trek je regenwormen aan. Organisch materiaal kan bestaan uit bijvoorbeeld bladeren of koemest.

Niet alle klussen in de herfst moet je dus zelf doen… Regenwormen gaan zorgen voor een natuurlijke bemesting van je grond. Daarnaast graven aardwormen gangen wat een pluspunt is voor waterhuisvesting.

herfst in de tuin

 

6. Blaadjes rapen is een must

Met het korter worden van de dagen en de koudere temperaturen gaan de bomen stilaan in een “slaapstand”. Blaadjes verkleuren en vallen van de bomen. Het is echt nodig de blaadjes van je gazon te verwijderen. Toch kan deze bladmassa ook perfect gebruikt worden om compost van te maken.

Is het rapen van blaadjes niets voor jou? Een wat makkelijkere oplossing is om met je grasmaaier de blaadjes op te “zuigen”. Rijd over de bladmassa op de grond en de blaadjes worden in de opvangbak gezogen. Bukken is dus niet meer nodig. Je kan ook gebruik maken van een mulchmaaier. De blaadjes worden op die manier in kleine stukjes gemulchd. Deze mulchlaag is zeer voedingsrijk voor je boden. Let wel dat de bladlaag op de grond niet te dik is.

 

7. Snoeien, hakselen en uitstrooien

Een nette tuin met weinig onkruid is makkelijk te onderhouden. Om de groei van onkruid in de lente en zomer tegen te gaan is het aanbrengen van een laag hakselhout een prima oplossing. Het is best om hout te hakselen uit je eigen tuin. Op de eerste plaats zorg je er op die manier voor dat je met je snoeiafval niet naar het containerpark moet, daarnaast hou je ziektes en schimmels uit andere tuinen weg. Hakselhout uit andere tuinen kan namelijk ziektes binnenbrengen in je tuin. Een goede hakselaar kost wel wat geld. Je kan er eventueel één huren bij een verhuurdienst.

Rond de voet van struiken en bomen leg je best geen, of niet teveel, hakkelshout. Zeker in een natte winter kan dit zorgen voor kraagrot of schimmels aan bomen en hagen.

Hakselhout kan je bekomen door in de herfst je snoeihout van je bomen en hagen te hakselen. De herfst is het ideale moment om bomen en hagen te snoeien. Let wel dat je bij bomen met bladverlies alleen snoeit wanneer de bomen volledig sluimerend zijn. Wanneer de boom niet volledig tot rust is gekomen, kan het snoeien een wonde veroorzaken waardoor de boom ziek kan worden.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_190(Mieke Vandenneste) Hier is de tuin al winterklaar ?????
8 maanden geleden 8 maanden geleden
X
X
X