Login om je activiteitspunten te zien

Actieve Senioren.be

Actief met de trein

Doen

“Met de trein zou je er als zijn”, of “De trein is altijd een beetje reizen”. Volledig waar, zonder obstakels is de trein een heel fijn vervoersmiddel. De trein heeft tal van voordelen, op deze pagina proberen we wat duidelijkheid te scheppen over reizen met de trein in België.

Actief met de trein

 

Vermijd de files: neem de trein!

België is een klein land, waar je in principe met de wagen overal direct bent. Toch is de realiteit een beetje anders. Zeker wanneer je een daguitstap plant en moet vertrekken tijdens het spitsuur. Het is zo goed als onvermijdelijk dat je in België op verschillenden plaatsen in de file staat. 

Wil je graag een daguitstap maken, of een weekendje weg. Misschien is het wel een goed idee om gebruik te maken van de treinen van de NMBS. Geen file en geen zorgen om parkeerplaats te vinden. Elke grote en kleine stad heeft in het centrum een treinstation. Ook verschillende dorpen hebben de luxe een station te hebben

Al gehoord van combimobiliteit?

Wanneer je geen station in je dorp of de buurt hebt, wordt het reizen met de trein al direct een pak moeilijker. Toch wordt er de laatste jaren veel ingezet op combimobiliteit. Hierbij maak je de verplaatsing met verschillende vervoersmiddelen. Je vertrekt met de wagen of fiets, rijdt naar het station, neemt de trein tot je bestemming en gaat daar eventueel verder met bus, tram, taxi of andere vervoersmiddel. 

Hoeveel kost een treinticket?

De prijs van een treinticket is natuurlijk afhankelijk van hoe ver je moet reizen en in welke klasse je gaat zitten. In treinen heb je nog steeds 1ste en 2de klasse. In eerste klasse heb je wat meer ruimte, maar is het vooral tijdens de spits opmerkelijk rustiger. Op de website van de NMBS kan je de prijs van een ticket berekenen. Wanneer je een vergelijking gaat maken met de wagen, moet je niet alleen rekening houden met brandstof maar ook met eventuele parkeerkosten. Hieronder zie je een overzicht van een treinticket Leuven-Oostende heen en terug. Het seniorenbiljet kan bekomen worden vanaf 65+ en geeft senioren een fikse korting

Tonen aan de lezers hoeveel een treinticket in België kost

Waar kan je een treinbiljet kopen

In de grote stations vind je zeker nog een loket waar je biljetten kan kopen. De meeste stations zijn tegenwoordig uitgerust met biljetautomaten. Je kan ook een biljet kopen via de NMBS-appIn noodgevallen heb je ook de mogelijkheid een biljet te kopen op de trein. Dit is echter af te raden omdat daarvoor een toeslag wordt aangerekend. 

Je kan natuurlijk ook op voorhand, online je biljetten kopen. Dit geeft je een zekere gemoedsrust omdat je niet moet aanschuiven aan een loket of automaat. 

Mag een fiets mee op de trein

Is het mogelijk om je fiets mee op de trein te nemen? Stel dat je een dagje wilt gaan fietsen in de Ardennen. Een fiets huren zie je misschien helemaal niet zitten, dus wil je graag je eigen fiets meenemen op de trein. Dat kan. Hiervoor koop je een FietsbiljetDit kost 4 euro voor een enkele reis en kan je online of aan het locket kopen. Een plooifiets mag gratis op de trein. Het niet steeds vanzelfsprekend je fiets mee op de trein te krijgen. Vraag eventueel hulp aan derden. 

De meeste treinen zijn voorzien van een speciale plaats voor fietsen. Deze bevindt zich meestal in het midden van de trein en heeft een lagere instap, wat het inladen van de fiets vergemakkelijkt. Zijn de fietsplaatsen volzet, dan zit er niets anders op dan een volgende trein te nemen. In de stations Brussel-Centraal, Brussel-Congres, Brussel-Kapellekerk, Bastogne-Nord en Bastogne-Sud is het in en uitladen van fietsen niet toegelaten

Neem je kleinkinderen gratis mee op de trein

Kinderen jonger dan 12 jaar die meereizen onder begeleiding van een volwassenen, reizen gratis met de trein. Dit zowel in eerste als tweede klasse. Er is een maximum van 4 kinderen per betalende begeleider vastgelegd. De kinderen reizen zonder biljet. Het vervoersbewijs van de begeleider geldt ook voor het kind. Deze regels gelden zonder beperking van uur of bestemming. Tijdens de reis moet je de leeftijd van het kind kunnen aantonen aan de hand van de identiteitskaart.

 

Mag een hond mee op de trein

Wil je een dagje met de hond gaan wandelen aan zee, of ga je op bezoek en neem je je huisdier graag mee? Ook dat kan bij de NMBS. Voor € 3,00 enkele reis kan je een huisdierbiljet kopen zodat je viervoeter mee op de trein kan. Als je huisdier in een kooi van maximum 55 cm lang, 30 cm breed en 30 cm hoog past, mag het gratis mee. 

Een muilband of -korf voor honden is niet verplicht maar wordt aanbevolen, de treinbegeleider kan eisen dat je de muilband of -korf aanbrengt. Je huisdier mag niet op de zitbanken of tafeltjes plaatsnemen

Welke trein moet je nemen naar jouw bestemming

Wie niet regelmatig met de trein reist is misschien bang om de verkeerde trein te nemen. Met de NMBS Routeplanner is je route met welke treinen je moet nemen, zo gepland. Reis je naar zee, de Ardennen of één of andere leuke stad, de routeplanner helpt je alles te plannen. 

X
X
X