Actieve activiteiten voor senioren in de lente

Lente, boom, groen, bloemen, bloeien, zon, bloesem
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

De lente is het seizoen van de wedergeboorte. De winter was zacht en rustig dus echt heel veel klagen kunnen we niet. Toch kijkt iedereen en ook elke senior uit naar de lente. De vogels zingen de bloemen en bomen beginnen te bloeien. Tijd om te genieten van de lentezon en de frisse geuren uit de natuur. Misschien ook eens tijd om een leuke nieuwe activiteit uit te proberen. Ongeacht je leeftijd zijn er tal van activiteiten om als senior een actieve lente te beleven, plezier te hebben en je vrienden of nieuwe mensen te ontmoeten.

Buitenactiviteiten in de lente maakt een mens gelukkiger

Tijdens de lente is het vooral de bedoeling dat je als senior buiten komt. De zon en zuiver lucht heeft een positieve invloed op je gemoed. Het is bewezen dat mensen die vaak buitenactiviteiten doen, gelukkiger zijn. Dit komt niet alleen door de fysische aspecten maar evenzeer met de sociale aspecten van het uit huis komen. Mensen die vaker buiten komen zijn sociaal actiever wat ook weer een positieve invloed heeft op het gemoed. Mensen zijn sociale wezens en niet gemaakt om alleen te zitten.

Tuinieren, alleen of met z’n allen

Tuinieren is de activiteit bij uitstek om in contact te komen met de natuur, de zon en de frisse lucht. Zelfs voor senioren die wat minder goed te been zijn, zijn er alternatieven om deze hobby toch te kunnen uitoefenen. Ook zijn er in Vlaanderen heel wat projecten van samen tuinieren bijvoorbeeld in Antwerpen, waar je als senior samen een moestuin onderhoudt en dus voor de zwaarste taken hulp kan krijgen van de andere tuiniers. Ook kan je dit afspreken met bijvoorbeeld je buren. Onkruid wieden, aardappelen planten, wortels zaaien… elke taak in de tuin heeft zijn bepaalde fysieke inspanning. Elke senior kan zo op zijn eigen fysieke niveau de taken uitvoeren.

moestuin, groentetuin, tuinieren, groenten, schuur

Dagelijks wandelen bevordert de fysieke en mentale kracht

Heb je niet echt groene vingers maar ben je wel graag in de natuur, begin dan met een dagelijkse wandelroute. Wandelen is een perfecte activiteit om van de lente te genieten en fysiek actief te blijven. Begin met kleine afstanden, zelf een paar honderd meter is al voldoende. Je zal zien dat je al snel de afstand kan vergroten. Een wandeling door de natuur of naar een nabijgelegen park zal je gemoed goed doen. Nog leuker wordt het wanneer je kan samen wandelen met andere senioren. Een wandelbuddy maakt je dagelijkse wandeltocht een sociaal gebeuren en een moment om elke dag naar uit te kijken.

De lenteschoonmaak voor minder stress

In de lente staat ook de voorjaarsschoonmaak op het programma. Voor senioren die nog fit en gezond zijn, het moment om die winterrommel eens goed op te ruimen. Rommel verhoogt het stressniveau. Een opgeruimd en proper huis brengt rust. Enkele dagen goed opruimen en kuisen kan een groot verschil maken in de rust die je ervaart tijdens de lente.

Laat je gezondheid of fysieke toestand het niet meer toe om in de lenteschoonmaak te vliegen, probeer dan toch elke dag een paar kleine dingetjes te kuisen of op te ruimen. Denk bijvoorbeeld aan de kast met servies en glazen. Daarnaast is het toch belangrijk dat je heel het huis opruimt en kuist. Nodig de kinderen en/of kleinkinderen uit om te helpen, zo is de klus zo geklaard. Dingen die je meer dan een jaar niet meer gebruikt hebt kan je misschien doneren, verkopen op 2dehands.be of weggooien.

Nooit te oud om te genieten

Een activiteit wordt vaak nog leuker wanneer je ook kunt genieten van lekker eten en drinken. Een picknick is hiervoor de ideale activiteit. Bereid een heerlijke picknickmand voor, wandel naar een leuk plekje in het park of de natuur en geniet van die heerlijke aardbeien of vers gesneden meloen. De zon zorgt in de lente naast een dosis vitaminen D ook voor een opgepepte gemoedstoestand. Zie je het echt niet zitten om op een dekentje in het gras te picknicken? Wandel dan naar je favoriete terras en geniet van een lekkere snack of frisse pint.

Verse groeten en fruit van de markt

Verse groenten en fruit zitten boordevol vitaminen. Het blijft als senior dan ook belangrijk te blijven fruit en groeten eten. Een leuk alternatief voor de supermarkt waar je toch weer binnen zit, is de lokale markt. Elke week zijn er zeker een aantal markten in de buurt waar je verse groenten en fruit kan kopen. Op deze manier kan je genieten van het mooie lenteweer, maak je een fikse wandeling zonder het echt te beseffen en kan je nadien genieten van lekker vers fruit en verse groenten.  Spreek af met andere senioren in je buurt om samen te gaan. Op die manier wordt het ook een gezellige en sociale activiteit.

Zoek je andere senioren in de buurt om samen activiteiten mee te doen? Neem dan zeker HIER een kijkje.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Welkom!

X
X
X