Actieve Senioren.be

Ethische sociale website voor de actieve senior

Bier, waar België fier op mag zijn

brouwerij, destillatieketels
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Wie België zegt, zegt bier en wie bier zegt in België kan direct wel een aantal nationale trotsen opnoemen. Eind 2018 waren er in België zo’n 278 brouwerijen. Dit betekent een verdubbeling van het aantal brouwerijen in de laatste 8 jaar. De meeste van deze nieuwe brouwerijen vallen onder de noemer ambachtelijke microbrouwerijen. Deze brouwerijen zijn gericht op de kleinschalige productie van speciaalbieren. Opvallend, heel wat van deze microbrouwerijen worden opgestart door senioren die na hun pensioen beginnen met bierbrouwen. Zoals bij vele genotsproducten is er ook bij het drinken van bier de laatste jaren een gedragsverandering gekomen. We drinken minder, maar genieten meer. De bieren met een aparte of zeer specifieke smaak worden dan ook vaker geconsumeerd. België blijft in de wereld de bakermat van het bier. Want we hebben echt wel heel wat bieren om fier op te zijn.

Het meest gekende bier: Blauwe Chimay

Blauwe Chimay is een heel bekend biermerk in België en één van de weinige topbieren dat echt wereldwijd verkrijgbaar is. Daar is een goede reden voor en het gaat niet om een marketingstrategie. Blauwe Chimay is gewoon een kwalitatief hoogstaand bier dat door velen gelust wordt. Daarnaast is Blauwe Chimay een bier dat zowat overal te verkrijgen, van de grote supermarkt tot de kleinhandelaar. Het bier wordt gebrouwen in de Abdij Notre-Dame de Scourmont, waar je ook een aantal heerlijke kazen kan vinden. De Brouwerij van Chimay gaat terug tot in 1862. De Blauwe Chimay met 9% alcohol, is het grootste handelsmerk van de abdij.

Gegevens en meer informatie over de Abdij van Chimay vind je hier. 

Meer winter- dan zomerbier: Omer Traditional Blond

Dit blond bier heeft alle smaken en eigenschappen om aan de top van de wereld te staan. Fruitig, geparfumeerd en redelijk zwaar is het meer een winterbier dan een zomerse dorstlesser. Omer wordt gebrouwen in de Brouwerij Vander Ghinste. De productie is heel wat moderner dan bij veel andere Belgische collega-bierproducenten. Toch is en blijft dit blonde bier een klassieker in de Brusselse bars. Omer valt ook bij de Amerikanen in de smaak en werd in het tijdschrift Wine Enthusiast verkozen tot één van de 25 beste bieren van de wereld. Waar Omer vroeger vooral in de Brusselse cafés te vinden was, verovert het gerstenat langzaamaan heel België. Verwacht wordt dat ook het buitenland dit bier zeker in de armen zal sluiten.

Wil je graag een bezoek brengen aan brouwerij Vander Ghinste in Bellegem dan kan je de gegevens hier vinden.

Gestart als eindejaarsbier: Rochefort 8

Eén van de Belgische trappistenbieren is Rochefort. Traditioneel gebrouwen door de monniken van de Notre-Dame de Saint Rémy. In deze abdij worden 3 bieren gebrouwen die tot de Belgische topbieren behoren. Je hebt de Rochefort 6, Rochefort 8 en de Rochefort 10. Waarvan de Rochefort 8 het meest gedronken wordt.  Het bier wordt gekenmerkt door zijn donker gele en diepe kleur. De Monniken produceerde het bier voor de eerste keer in 1955 als eindejaarsbier. Dit werd zo’n overweldigende succes dat de monniken van Notre-Dame de Saint Rémy besloten het bier te blijven brouwen tijdens het ganse jaar. Het geld dat de monniken verdienen aan de productie van het Rochefort bier wordt besteed aan de bescherming en het onderhoud van hun klooster.

Heb je zin om een bezoek te brengen aan de abdij van Rochefort, dan vind je hier de nodige informatie.

De minder gekende Troubadour Magma

Een wat minder gekend bier onder de Belgen is zeker de Troubadour Magma. Dit bier is afkomstig van de kleine ‘Musketiersbrouwerij’ in Oostakker. Je zou het een meer modern bier kunnen noemen waar vooral geëxperimenteerd is met samkencombinaties. De Troubadour Magma heeft een rode dagenraadkleur met de bitterheid van een klassiek Amerikaans Indisch Pale Ale. Liefhebbers van een bitter bier zullen in de Troubadour Magma volledig hun gading vinden, ook al is de afdronk wat aan de zoete kant en doet deze denken aan de typisch Belgische Trippels. In de plaatselijke supermarkt ga je dit bier niet vinden. Wil je echt genieten van deze fantastische pint kan je best eens langsgaan in de Musketiersbrouwerij in Oostakker. Ook enkele plaatselijke cafés hebben de Troubadour Magma in hun assortiment.

Meer informatie over een bezoek aan de Musketiersbrouwerij in Oostakker vind je via deze link.

De lieveling van vele Belgen: Westmalle Tripel

Mijn lievelingsbier bij uitstek is de Westmalle Trippel. Aan dit maïs-goud-kleurige bier met zijn fruitig en rijk karakter heeft menig bierdrinker zich wel eens mispakt. Voorzichtigheid is hier geboden. Deze trappist heeft dan ook een alcoholgehalte van 9,5%. De monniken van Westmallen brouwen dit heerlijke bier reeds verschillende eeuwen en hebben in de loop van de geschiedenis de smaak weten te conserveren. Zowel de monniken als verschillende topchefs beweren dat de Westmalle Tripel het enige bier is dat past bij de Vlaamse asperges. Veel Vlaamser dan asperges op zijn Vlaams met een Westmalle Trippel wordt het dus echt niet.

Zin om eens een bezoek te brengen aan de brouwerij der Trappisten van Westmalle dan kan je hier meer informatie vinden.

Karmeliet bejubeld door Michael Jackson (de bierkenner wel te verstaan)

Karmeliet is een bijzonder bier van brouwerij Boosteels. Zijn goud-rode kleur, zware consistentie, mooie schuimkraag en sterke smaak maken van Karmeliet een “lover” of een “hater”. Het bier drinkt lekker weg, maar is te zwaar om echt aan door te drinken. Het is dan ook gepast als genotsbier na een drukke dag. Karmeliet werd voor het eerst geproduceerd in 1996. Het recept gaat echter terug tot in 1679 en werd vervaardigd door de Karmelieten Monniken. Karmeliet is een bier dat zeer snel naar de top van de wereldbieren steeg. Het won reeds verschillende prijzen en kreeg in 2008 de prijs voor beste ‘Ale bier’ van de wereld op de World Beer Awards. De wereldberoemde bierkenner Michael Jackson zei dat hij “verblind was door de finesse en romige complexiteit van de Karmeliet’.

Wil je graag een bezoek brengen aan brouwerij Bosteels in Buggenhout waar de Karmeliet gebrouwen wordt, je vindt de gegevens hier.

Klein dorp, grote brouwer: Ciney Blond

Een uitzondering in deze lijst maar een bier dat we zeker niet mogen vergeten is de blonde Ciney. Het bier draagt wel de naam van het kleine dorpje Ciney maar wordt eigenlijk geproduceerd in Alken. Inderdaad, in de brouwerij van Alken Maes. Het biermerk Ciney is trouwens eigendom van de Nederlandse bierproducent Heineken. Blonde Ciney is een smaakvol bier en heeft een diep parfum dat doet denken aan een Amerikaanse IPA. Ook al krijgt de blonde Ciney het label blond bier, toch heeft het bier eerder een verbrande bronzen kleur. Met een alcoholgehalte van 7% is het een perfect aperitiefbier waarbij de volle smaak de smaakpapillen opwarmt en je toch met een helder hoofd aan tafel kan.

Wil je graag eens een bezoek brengen aan de brouwerij van Alken Maes, waar de Blode Ciney gebrouwen wordt? Meer informatie vind je hier.

Fruitbier met wereldfaam: Kriek Lindeman’s

Een apart assortiment in de bierwereld is het fruitbier. Niet elke bierdrinker is hier happig op en soms wordt wel eens ten onrechte gezegd dat kriek een vrouwenbier is. Precies dat vrouwen geen ander bier dan fruitbier lusten. Kriek Lindemans is een klassiek licht kersenbier met een verfijnde smaak en niet al te zoet. De smaak is heel evenwichtig en de sterkte van het bier is dat deze kriek echt naar krieken smaakt. In het begin van de 19de eeuw begon een boerenfamilie de Kriek Lindemans te brouwen. Het fruitbier werd een groot succes, waarna het bedrijf langzaamaan verder groeide. Vers ongezoet kriekensap ligt aan de basis van deze populaire Lindemans. De brouwerij Lindemans schreef al enkele wereldtitels op zijn naam. De Kriek Lindemans is reeds uitgeroepen tot beste zure bier ter wereld en ook de Oude Kriek Cuvée René viel reeds in de prijzen

Wil je graag de brouwerij van De Linde in Vlezenbeek eens bezoeken? Hier vindt je meer informatie.

Geliefd licht trappistenbier: Orval

Onder senioren blijft Orval een zeer geliefd bier. Deze klassieker uit 1931 bevat “slechts” 6,2% alcohol en is daarmee het lichtste bier uit onze keuze. Ook voor een speciaal bier als Orval is dit alcoholgehalte aan de lage kant, maar misschien net daarom zo geliefd. Dit Trappistenbier heeft een rustieke smaak en wordt gebrouwen in de abdij van Orval. De roots van dit alom gekende bier uit 1931 gaan terug tot in de 12de eeuw, waar reeds toen een soortgelijke Orval werd gebrouwen. Door de grote vraag en beperkte oplage zijn er momenten waarop het Orvalbier beperkt voor handen is bij de handelaars. Naast de brouwerij kan je in de abdij ook een kaasfabriek en gastenverblijf vinden.

Breng je eens graag een bezoek aan de abdij van Orval? Meer informatie vind je via deze link.

Hoe een bier het goddelijke benadert: Westvlenteren 12

En we houden het beste voor het laatste. Smaken verschillen natuurlijk maar de Westvleteren 12 is een mythische naam in de wereld van het bier en met uitbreiding alle drank. Dit bier wordt beschouwd als het beste bier ter wereld. Het wordt dan ook door de monniken met heel veel liefde gebrouwen en verkocht. De winstmarges worden laag gehouden, waardoor kopers spreken van een eerlijk bier. De Westvleteren wordt enkel en alleen gebrouwen én verkocht in de kleine brouwerij van de Sint-Sixtusabdij In Westvleteren. Het mysterie rond dit bier wordt in stand gehouden door de beperkte oplage. Je kan enkel met je wagen naar de abdij rijden, waar een monnik de bak Westvleteren persoonlijk in je auto zet. In het verleden hebben de paters verschillende aanbiedingen om de productie op te drijven geweigerd. Ook wordt er over het bier geen enkel interview gegeven. Of hoe een bier het goddelijke benadert.

Zeker de moeite om eens een bezoek te brengen aan de Sint-Sixtusabdij In Westvleteren. Via deze link vind je alvast wat meer informatie.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

Er zijn nog geen reacties
X
X
X