BIN: Buurt Informatie Netwerk

bord, BIN, buurt informatie netwerk, boom, groen, logo
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

BIN: Buurt Informatie Netwerk

Het is een samenwerking tussen de buurtbewoners en de lokale politie

Buurt informatie netwerk, logo

We kennen allemaal de afbeelding van de drie aapjes Horen, Zien en Zwijgen!

Bij BIN mogen 2 aapjes blijven maar het zwijgaapje wordt vervangen door Spreken, meer bepaald met het doorgeven van informatie van een buurtbewoner aan de politie.

Wat moet er zoal gemeld worden?

Eigenlijk alles wat ongewoon is in de buurt waar je woont en aanleiding kan geven tot diefstal maar ook andere zaken zoals ongevallen, brand enz…

BIN, inbreker

Wie moet dit melden?

Iedereen die het wenst kan melden. Een soort burgerwacht dus?

Nee, zeker niet, bij BIN is alles officieel geregeld.

Aan wie moeten we dat melden:

Aan de politie van uw gemeente

En wat dan…

De politie registreert uw melding, evalueert de dringendheid en stuurt desgevallend onmiddellijk politieagenten ter plaatse voor de nodige vaststellingen maar ook voor actie ! De Bin-coördinator en de Bin-leden worden telefonisch op de hoogte gebracht van deze actie.

Zoals gezegd kan iedereen een melding doorgeven aan de politie maar zij kunnen niet iedere burger van de gemeente verwittigen dat ze bezig zijn met een actie. Leden van de BIN-groep worden hiervan wel met een automatisch telefoonbericht op de hoogte gebracht. Dit telefonisch bericht kan op elk ogenblik van de dag of de nacht uitgezonden worden. Elke BIN-groep heeft een coördinator.

Voorbeeld van een BIN-bericht:

In straat A nr x zijn dieven gemeld en ondertussen op heterdaad betrapt maar ze konden nog vluchten langs de tuin, ze zijn met 2, gelieve ons onmiddellijk te contacteren als u ze opmerkt.

Hoe vorm je een BIN-groep?

Je hoeft zelf niet veel te doen.

Je neemt gewoon contact op met de politie van uw gemeente en vraagt de oprichting van een BIN-groep in uw buurt.  De politie onderzoekt de aanvraag. Indien een BIN-groep kan, worden  de buurtbewoners hiervan in kennis gesteld en uitgenodigd op een vergadering. Wie lid wenst te worden van de BIN-groep vult een formulier in, de politie stelt een BIN-coördinator aan. De BIN-coördinator ontvangt voortaan rechtstreeks informatie van de politie in verband met diefstalpreventie enz..

De BIN-groep wordt actief zodra het beschikt over een officiële erkenning van de FOD binnenlandse zaken.

BIN, buurt informatie netwerk, bord, boom

Voor officiële informatie kan u de website contacteren: www.besafe.be. 

Kies voor Nederlands dan Veiligheidsthema’s dan buurtinformatienetwerken.

Succes!

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_1(ActieveSenioren David) Beste Luc, Bedankt voor het informatieve artikel over het BIN: Buurt Informatie Netwerk.
1 jaar geleden 1 jaar geleden
@peepso_user_1(ActieveSenioren David) Als er nog actieve senioren onder ons zijn die graag een tekst informatieve tekst schrijven, reisverslag maken of verhaal willen vertellen.... ZEKER DOEN. Ga naar de BLOG op jouw WRINKLE en schrijf je eigen artikel over eender welk onderwerp. Wij lezen de teksten na, voegen eventueel wat extra foto's toe en posten het bericht op onze website.
1 jaar geleden 1 jaar geleden

Welkom!

X
X
X