Actieve Senioren, Out of the box, top grootouders, ster, grootouders, oma, opa

Boeken voorlezen aan je kleinkinderen

Boeken voorlezen aan kinderen

Boeken voorlezen, is echt een vak apart. Deze maand is het Jeugdboekenmaand. Je zal nu denken, wat heeft dat met senioren te maken. Wel, misschien wel meer dan je denkt. De jeugdboekenmaand gaat dit jaar over kunst. Hoe kunst je fantasie tot leven doet komen, hoe je kunst kan voelen, zien en horen. Hoe kunst dingen kan uitdrukken die misschien moeilijk te verwoorden zijn. Kunst zet je aan tot denken en welk denkpatroon je ook volgt, kunst zet je in beweging. Heb ik nu al op de vraag geantwoord wat de jeugdboekenmaand met senioren te maken heeft? Wel, boeken voorlezen is ook een kunst en voor wie kan je beter een boek voorlezen dan voor je kleinkinderen?

Jeugdboekenweek voorstellen op actieve senioren

 

Boeken voorlezen blijft leuk

Boeken blijven, zelfs in tijden van digitalisering, smartphones en tablets. Mensen blijven boeken kopen, mensen blijven boeken lezen en ouders maar ook grootouders blijven boeken voorlezen. Ook voorlezen is een kunst een kunst die door jong en oud erg geapprecieerd wordt. Voor we enkele tips geven hoe je een excellente voorlezer wordt, geven we je eerst een leuke opdracht om uit te voeren met je kleinkind of andere jeugdige lezer.

Jeugdboekenmaand wedstrijd

De jeugdboekenmaand komt met een wedstrijd op de proppen. “Maak een kunstwerk op basis van een boek”. Kies een boek, maak er een kunstwerk van, hang er een leuk verhaal aan en stuur een foto of filmpje op naar de jeugdboekenweek. Wie weet win je wel een boekenpakket of komt Sien en Tom wel op bezoek bij je kleinkind in de klas. Je kan deelnemen tot en met 3 april via de website van de jeugdboekenweek.

Hoe doe je dat eigenlijk, boeken voorlezen

Boeken hebben iets magisch. Zeg nu zelf, ook al lees je niet graag, literatuur is er voor iedereen. Van pasgeboren baby tot volwassen boekenwurm. Lezen is één, boeken voorlezen is het lezen verheffen tot een kunst. Hoe doe je dat eigenlijk boeken voorlezen? In elke kleuter- en lagere school zijn er wel grootouders die deze vaardigheid helemaal onder de knie hebben. De kinderen hangen als het ware aan hun lippen. Vaak is het meer durf dan kunde.

Samen boeken lezen heeft tal van voordelen

Boeken voorlezen aan je kleinkind is niet alleen leuk, het is ook heel leerrijk. Niet alleen voor het kind, maar ook voor de voorlezer. Door voor te lezen bouw je de woordenschat van het kind op, daarnaast is voorlezen leuk, ontspannend, leerrijk, geeft het inspiratie maar ook vaak troost. Als voorlezer geeft het je quality time met je kleinkind, leer je het kind beter kennen, zet je een stapje in zijn of haar wereld en ontstaat er een aparte band. Hoe beter je je kleinkind leert kennen, hoe beter je zal worden in het juiste boek te kiezen. Het juiste boek op het juiste moment, ook dat is wat je tot een goede voorlezer maakt.

Bereid je een beetje voor

Kies vooral boekjes die je zelf ook leuk vindt. Boeken zijn van alle tijden, ook boeken die jij vroeger graag las, kunnen nu nog steeds super leuk zijn. Het zal ook bij jou een soort van heimwee oproepen. Wanneer je een boekje kiest dat je al kent, weet je hoe het verhaal gaat. Dat is een voordeel. Ken je het verhaal nog niet, lees het boekje dan eerst zelf even rustig door. Op die manier weet je wat belangrijk is, weet je wat er gaat komen en kan je het verhaal beter opbouwen. Boeken voorlezen is echt niet moeilijk en iedereen kan het leren.

Je hoeft echt niet voor te lezen tegen je zin

Als beginnende voorlezer begin je ook best met korte verhaaltjes. Kijk wat je er zelf van vindt om voor te lezen voor kinderen. Er zijn gewoon ook mensen die niet graag voorlezen. Ook dat is geen probleem, een boek voorlezen tegen je zin hoeft echt niet, er zijn zeker een hele hoop andere activiteiten die je wel graag doet met je kleinkinderen. Voor de allerkleinste kan het helpen om pop-up boeken, boeken met geluidjes of ontdekboeken te gebruiken. Kinderen houden van verrassingen en misschien is het visuele ook meer jouw ding.

Kinderen houden van herhaling

Ga niet constant op zoek naar nieuwe boeken om voor te lezen. Kinderen houden van herhaling en ook als voorlezer is het leuk en leerrijk regelmatig dezelfde boeken te lezen. Let tijdens deze momenten erop wat je nog kan verbeteren aan de manier waarop je voorleest. Wat je ook kan doen is samen met je kleinkind naar de gratis voorleesmomenten in de bibliotheek gaan. Vaak lezen hier ervaren voorlezers voor. Het kan heel leerrijk voor je zijn te zien hoe zij boeken voorlezen voor kinderen.

Van voorlezen naar samenlezen

Wanneer je kleinkinderen al wat ouder zijn kan je ook samen een boek lezen. Er bestaan in de boekhandel zelfs specifieke samenleesboeken. Begin met makkelijke boekjes en korte stukjes tekst, daarna wat langere zinnen, tot je ieder om beurt een alinea of pagina kan lezen. Je zal zien dat het leesniveau van je kleinkind er enorm op vooruitgaat met jou als voorbeeldlezer. Niet alleen voor grootouders is het leuk om samen te lezen met hun kleinkind. Ook kinderen vinden het leuk samen te lezen met oma of opa. Kinderen die dit van jongs af aan doen, blijven dit ook vaak doen wanneer ze ouder zijn.

 

Nog enkele tips voor de grootouders:

1. Dwing je kleinkind niet om te lezen

Lezen is leuk! Of toch niet… of toch niet voor iedereen. Er zijn ook kinderen die echt niet graag lezen. Ze dan gaan dwingen om toch te lezen is niet het beste idee. Dit gaat er alleen voor zorgen dat ze nog een grotere afkeer krijgen van lezen. Het is niet omdat je kleinkind niet graag leest dat er geen andere dingen zijn die ze wel graag doen met een boek. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld heel creatief en zijn super bedreven in het bedenken van verhalen. Zoek een boek met grote prenten en bedenk samen een tof verhaal.

2. Maak een toneeltje van een boek

Ook een toneeltje in elkaar steken van het boek is een leuke opdracht. Je kan om te beginnen het boek voorlezen en dan er samen een toneeltje van maken. Wanneer je dan bezig bent kan je aan je kleinkind vragen om “dat ene stukje” nog eens even voor te lezen, omdat je zogezegd dat stukje net vergeten bent. Op die manier beseft het kind vaak niet dat het aan het lezen is.

3. Duid de woorden aan die je leest

Wanneer je boeken voorleest bij kleine kinderen is het leerrijk voor het kind wanneer je aanwijst welke woorden je leest. Onbewust leert het kind zo de leesrichting. Wat voor volwassenen heel simpel lijkt, is voor kinderen vaak moeilijk. Wanneer je kleinkind begint met leesonderwijs weet het onbewust dat het van links naar rechts moet lezen en telkens een zinnetje moet dalen.

4. Kies een gezellig plekje uit

Een leuk boek is één, een leuk plekje om dat boek te lezen is nog veel beter. Zoek een rustig plekje waar het gezellig is om te lezen. Een plaats waar niemand jullie komt storen. Vaak is het leuk om te lezen op de kamer van je kleinkind. Peuters en kleuters vinden het ook super om een “geheim plekje” te bouwen. Bijvoorbeeld een kamp onder een deken waar je dan leest met een zaklamp.

5. Maak het lezen interactief

Ook al zijn kinderen nog niet heel erg begaan met het maken van rijmpjes of verzen, ze vinden rijmen echt fantastisch. Een leuk prentenboek met verzen is altijd een schot in de roos. Ook voor de grootouders die niet zo heel graag boeken voorlezen. Op deze manier maak je het lezen ook heel interactief en plezierig. Wil je ook het lezen zelf interactief maken dan kan je woordjes weglaten in de tekst en laten aanvullen door je kleinkind. Bijvoorbeeld “spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de schoonste van dit ….?” “Land”.

Heb je echt, maar dan ook echt geen zin om voor te lezen, dan kan je nog steeds beroep doen op sprookjes op cd of online.

Jeugdboekenmaand op actieve senioren

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_72(Els Beyens) ik doe het ook graag. Alleen mijn bijna 4j. kleindochter heeft er nog maar het interesse voor. Als ze hier is weet ze de kinderboekjes goed staan.....de anderen zijn nog te klein, kunnen er hun aandacht nog niet bij houden. 'k Schreef zelfs ook enkele kinderboekjes, gebaseerd op het karakter van m'n kleinkinderen en die herkenden zich gauw in het verhaal. Verder deed ik er niets mee..... fantasie heb ik genoeg, daar niet van, fantasievolle verhalen schrijven dat gaat, maar een boek schrijven is nog wel wat anders hé. Groetjes van Omi/Els
@peepso_user_72(Els Beyens) Moest iemand interesse hebben (waar ik aan twijfel) wil ik wel die 2 kinderboek van mij hier wel eens plaatsen. Het éne gaat over een meisje dat zich niet goed genoeg vond, dacht dat niet iedereen van haar hield, enz.......het andere over een kleutertje dar regelmatig betrapt werd op "beuzelen", niet echt liegen dus, maar de waarheid verzwijgen om eventueel een straf(ke) te ontlopen. Nu zij die kleinkinderen al een stuk in de 30 hooor
@peepso_user_72(Els Beyens) en hopla, nog vòòr ik kon overlezen was het weeral weg.....Kijk maar òver de tikfouten....'t gaat tenslotte om de inhoud toch wel hé. Lieve groet van OMI/Els
@peepso_user_72(Els Beyens) precies niet groot genoeg hé.....zal 't wat aanpassen. - hopelijk is 't nu wat groter......
6 maanden geleden 6 maanden geleden
@peepso_user_72(Els Beyens)
DAVID, nu zie ik dat potloodje staan, dus nu zou ik kunnen aanpassen als ik daar op klik, maar dan is het bericht toch al weg....even zien wat het uithaalt - niks dus. Ik klik op het potloodje en noppes. Links daarnaast staat een tekentje om te kopiëren, daar eens op klikken, er komt op : gekopieerd, maar er gebeurt niks. Dan rechts een duim voor "vind ik leuk" een plus teken en antwoord..... Nog eens op het potloodje klikken, niks dus. Klik ik op antwoord komt jouw naam tevoorschijn.....'t tovert hier. Ik zie nog rechts "verslag doen van"....daar eens op klikken - dan moet ik een reden voor opgeven, dat is 't dus ook niet..... en dan kan ik enkel nog bij dit bericht een foto of gif-afbeelding zetten en wissen of verzenden. Allez, verzenden..... en nu weer op potloodje geklikt en nu kan ik wèl aanpassen. 't Moet direct dan blijkbaar, niet na enkele minuten of zo.....Ik pas jouw naam aan, zet hem in vet en voilà, dat lukt. Allez, 'k zal weer wat bijgeleerd hebben en dat op m'n… Lees verder
@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) @peepso_user_72(Els Beyens) We zijn nooit te oud om te leren hé,groetjes Suske
4 maanden geleden 4 maanden geleden

Out Of the Box

Out Of The Box is een blog gevuld met creatieve ideeën, om je vrije tijd op een boeiende manier te verrijken. Deze inspirerende blog is onderverdeeld in 3 categorieën: DIY (do it yourself), Leven VOL Ervaring en Top Grootouders. Alvast veel plezier en niet vergeten: wees creatief en denk Out Of The Box.

Actieve Senioren.be

Ontdek nóg meer

Recente Artikels Out Of The Box

Volg ons op Facebook

Welkom!

X
X
X