Actieve Senioren, Out of the box, top grootouders, ster, grootouders, oma, opa

Coole grootouders zijn, hoe doe je dat

hoofdfoto voor het artikel in out of the box

De babyboomers zijn misschien wel de eerste generatie die naast liefdevol en ondersteunend, ook graag als coole grootouders beschouwd willen worden door hun kleinkinderen. Want lief en aardig is wel leuk, maar als je je kleinkind hoort roepen: “opa/oma, wat ben jij coooool!’, dan weet je gewoon dat het tussen jullie goed zit.

Toegegeven, het woord cool is een redelijk subjectieve term. Laat ons stellen dat coole grootouders diegenen zijn die op een unieke en interessante manier consistent de kleinkinderen vermaken, onderwijzen en ondersteunen. Hierdoor spelen deze grootouders een belangrijke rol in het leven van hun kleinkinderen.

De cool-status bereik je niet alleen door je kleinkinderen veel materiële dingen te geven. Quality time, het samen tijd doorbrengen en leuke dingen doen, is veel belangrijker en creëert een sterke band. Vooral de één-op-één quality time blijkt heel belangrijk. Door samen met z’n tweetjes leuke dingen te doen, creëer je op een natuurlijke manier een hechte, sterke en cooooole band met je kleinkind.

De ultieme coole grootouders tips

1. Deel in het idealisme van je kleinkind

Kinderen zijn de grootse idealisten. Ze geloven steevast dat ze de wereld kunnen veranderen en écht het verschil kunnen maken. Druk deze ideologie niet de kop in maar haal net het beste uit deze eigenschap. Gebruik jullie quality time voor een doel waar je kleinkind echt in gelooft.

Die interesse kan gaan van het vechten tegen pesten tot het redden van walvissen. Betrek je kleinkind bij vrijwilligerswerk en trek er samen op uit. Deze manier van samen tijd doorbrengen is niet alleen goed voor jullie relatie, het is ook goed voor de maatschappij.  Jongeren die vroeg starten met vrijwilligerswerk, hebben meer kans om een levenslagen verbintenis tot zulke dienstverlening aan te gaan.

2. Probeer meer technisch onderlegd te worden

Sommige grootouders hebben misschien al kunnen genieten van de virtuele bezoeken van de kleinkinderen via Skype of FaceTime. Ondertussen zijn er al veel geavanceerdere manieren om digitaal te communiceren. Heb je een webcam? Download dan bijvoorbeeld de Hangout-plug. Op die manier kan je gewoon wat rondhangen met je kleinkinderen. Dit lukt zelfs met 10 kleikinderen tegelijk, je wisselt leuke foto’s uit, of kan allerlei gekke gadgets toevoegen aan je foto’s.

Eén van de coolste dingen die je met je kleinkind kan doen, is samen online games spelen. Dit vraagt natuurlijk wel wat inzet van jezelf. Een computerspel leer je niet zomaar vanzelf. Ook je kleinkind moet hiervoor uren en zelfs dagen oefenen maar iedereen kan het leren. Kinderen en jongeren vinden het geweldig dat je begrijpt wat ze doen en dat ook jij het leuk vindt om online te gamen. Vaak spelen ze dan liever eens met oma of opa dan met hun dagelijkse vriendengroep. Heb je twee computers, speel dan naast elkaar, is echt super tof. Maar ook spelen met je kleinkind in een andere stad of aan de andere kant van de wereld is tegenwoordig al mogelijk. Met een headset (hoofdtelefoon en microfoon) lijkt het net of jullie in dezelfde kamer zitten.

3. Deel elkaars muziek

Coole grootouders hebben respect voor de muzieksmaak van hun kleinkind. Respect is heel belangrijk in een grootouder-kleinkind relatie. Wanneer je respect geeft, krijg je ook respect terug. Je zal zien dat daardoor ook je kleinkinderen jouw muzikale voorkeur gaan appreciëren. Je kan de band met je kleinkind versterken door jullie afspeellijst op bijvoorbeeld een muziek-database als Spotify of Soundcloud te delen. Of ga nog een stapje verder en ga samen naar een concert. Misschien moet je eerst wel een Taylor Swift of Rammstein ervaring meemaken voor je je kleinkind kan meenemen in de wereld van jouw favoriete artiesten.

4. Volg samen een les

Meld je samen met je kleinkind aan om iets cools te leren – iets dat niets te maken heeft met hun schoolwerk of je professionele bezigheden. Nieuwe dingen leren schept een nieuwe band. Je vertrekt op gelijke voet en hebt altijd een onderwerp om over te praten. Op deze manier creëer je een nieuwe wereld waar jullie je allebei thuis voelen. Overweeg cursussen zoals fotografie, schilderkunst, gitaarlessen of keramiek. Tijdens een artistieke cursus leer je elkaars ware aard altijd een beetje beter kennen.

5. Coole grootouders brengen lessen op school tot leven

Zelfs de beste scholen hebben hun beperkingen. Praat samen met je kleinkind over onderwerpen die de aandacht hebben getrokken en doe er dan iets mee. Luister naar je kleinkinderen. Kleinkinderen hebben heel veel te vertellen maar worden vaak niet gehoord. Is je kleindochter gek van alle informatie rond bijen? Breng dan samen een bezoek aan een lokale imker. Dit is niet alleen een leuke uitstap voor jullie twee maar ook ontzettend leerrijk. Scholen hebben niet altijd de tijd en mogelijkheid om op uitstap te gaan om dingen te leren. Als je als grootouder deze beperkingen van de school kan opvullen is er geen ontkomen meer aan: jij komt in het lijstje van coole grootouders.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_190(Mieke Vandenneste) Coole (groot) ouders hebben interesse op de eerste plaats staan ?
9 maanden geleden 9 maanden geleden

Out Of the Box

Out Of The Box is een blog gevuld met creatieve ideeën, om je vrije tijd op een boeiende manier te verrijken. Deze inspirerende blog is onderverdeeld in 3 categorieën: DIY (do it yourself), Leven VOL Ervaring en Top Grootouders. Alvast veel plezier en niet vergeten: wees creatief en denk Out Of The Box.

Actieve Senioren.be

Ontdek nóg meer

Recente Artikels Out Of The Box

Volg ons op Facebook

Welkom!

X
X
X