Actieve Senioren.be

Ethische sociale website voor de actieve senior

Daklozen en verdoken armoede

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Armoede… Ik hoorde toevallig deze morgen op de radio dat het aantal daklozen in Vlaanderen stijgt, ook vrouwen en kinderen. Niet alleen in Vlaanderen doet zich dit voor, maar overal, in héél Europa. Heel waarschijnlijk ligt dit aan een slecht beleid, maar er zijn uiteraard nog verschillende andere factoren. Doch ik ken niet genoeg van deze problematiek om hier al schrijvend een juist beeld van te kunnen weergeven, daarom schrijf ik vanuit m’n hart.

Verdoken armoede

Ik wéét dat er veel verdoken armoede is, dikwijls te wijten aan het terechtkomen in een vicieuze cirkel van armoede, tegenslag, werkloosheid…..enz. Ook wéét ik dat veel van die mensen ofwel te fier zijn om hulp te zoeken/vragen, ofwel niet wéten welke stappen te ondernemen.

Dan zijn er de daklozen……uiteraard heb ik ook al gehoord dat er verschillende zijn die de hun aangeboden slaapplaats weigeren en verkiezen van op straat te slapen. Er zijn ook de “bendes” die moeders met “slapende/gedrogeerde kinderen” ergens komen afzetten en hen ’s avonds weer oppikken met chique wagens. Niemand maakt me wijs dat die moeders voor deze oplossing kiezen, dat is mensonwaardige uitbuiterij.

 

Waarom al die regeltjes

En dan ’t beleid…… hoeveel regeltjes/voorwaarden worden er niet opgelegd wanneer een woning/appartement gerenoveerd wordt. Vaak kiezen de eigenaars dan maar om te verkopen. Doch het probleem blijft : de verplichte renovatiekosten lopen zo hoog op dat de verhuurder de huishuur wel moèt opslagen wil hij uit de kosten komen. En dàn wordt het vaak onbetaalbaar om een dak boven je hoofd te hebben en komen ze op straat terecht.

Hoeveel kleine huisjes zijn er al niet tegen de grond gegaan omdat ze niet meer voldoen aan de huidige wetgeving qua comfort, isolatie, enz…..natuurlijk wil iedereen graag wonen in een “mooi” huis of appartement. Maar wàt als de bewoners daar nu perfect gelukkig waren en zelf zoveel mogelijk werk, tijd en energie gestoken hebben in het voor hèn leefbaar te houden. Opeens moeten ze dan weg, op zoek naar een sociale woning die niet of nauwelijks te vinden is want de wachtlijsten zijn enorm lang. En waar komen ze dan uiteindelijk terecht met heel hun hebben en houden, vaak ook met kinderen ? Juist : op straat. En geraak dan maar eens uit die vicieuze cirkel…..

Wat doet de politiek?

 

Waarom, maar dat idee zal tè simpel zijn, staan ministers, politiekers niet een deel van hun méér dan voldoende loon af aan dit goed doel. Zij zouden het zelfs niet voelen in hun goedgevulde zakken en veel mensen zouden er flink mee geholpen zijn. Maar nee, diè zakken houden ze angstvallig dicht. Bla, bla, bla genoeg……maar daden ? Ho maar! Waarom moeten we zoveel ministers hebben – is dat ècht nodig vraag ik me af. Bijlange niet …..

Ik weet niet of jullie al keken naar het programma “steenrijk-straatarm”…… al die armen hebben een dak boven hun hoofd, vaak nèt voldoende warmte, nèt genoeg eten, maar…….ze zijn gelukkig en verlangen na dat “rijkeluis-weekendje” terug naar hun eigen stekje, al moeten ze er veel voor laten en zich veel ontzeggen.  De rijken worden met de neus op de feiten gedrukt en kunnen het haast niet vatten dat er mensen zijn die soms met 5€ in de week moeten toekomen (huishouden van 4 personen)…… En dan heb ik het niet eens over daklozen die zelfs dàt niet hebben…..

Ik schreef het al in ’t begin, ik ken te weinig van deze problematiek om alles in een juist daglicht te stellen. ‘k Ken geen cijfers. Ik zou dit liever overlaten aan de redactie om er een volwaardig artikel over te schrijven. Maar ‘k vond wel dat ik het even moest aanhalen……toch ?

Geniet allemaal van de warmte binnenin en de gezelligheid van de verwarming die werkt, van de veiligheid van jullie onderkomen, van een goedgedekte tafel, ’t moet allemaal niet exclusief en overdadig zijn als de buikjes maar gevuld worden – van de zekerheid van warm water te hebben en een goed bed……maar, denk ook even aan al die anderen die dat NIET hebben.

Ik herhaal het, ‘k schreef gewoon uit m’n hart hoor……   OMI/Els

 

Voetnoot van de redactie: Reageer op het verhaal van onze actieve senior OMI/Els. Wat is jouw mening over armoede in Vlaanderen? Dit onderwerp komt zeker nog eens uitgebreid aan bod. Met dank aan OMI/Els

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_72(Els Beyens) je leest het al overal....ik schreef hier eens een artikel over "verdoken armoede", en dat zal er zeker niet op beteren nu....en wàt met de winter, als er een nieuwe piek zou komen. Wààr moeten die ontelbare daklozen dàn naartoe ? Die kozen er meestal ook niet voor om in die situatie te belanden. 't Is een problematiek waar tijdig moet over nagedacht worden en niet op 't allerlaatste momentje - onze overheid is er een beetje een specialist in..... groetjes - Els
@peepso_user_72(Els Beyens)
Dat is misschien wel waar, maar DIT is wel een héle serieuze stoot .... en niemand had het voorzien. En toch denk ik dat er hogerop iéts moet geweten zijn al vroeger. En waarom denk ik dat ? Niet zonder reden.....ik vertel : In januari dit jaar ga ik naar de dokter(es) zoals iedere 3mnd. om m'n medicatie (die stelt niet veel voor, één pilletje 's morgens en eentje 's avonds, maar 'k moet ze wel trouw nemen). Normaal schrijft ze medicatie voor voor 3mnd, dan ga ik terug en worden de nodige controles gedaan : bloeddruk, bloedsaturatie, hartslag, luisteren naar de longen... en dat is het dan. Dus ook deze keer. Maar, ineens zei ze een beetje al mummelend : ik ga je medicatie voor de volgende keer ook al voorschrijven, die mag je dan eind april gaan halen (stond ook vermeld op het voorschrift), want, zei ze, wie weet geraak je hier niet ....op dàt moment stelde ik me daar geen vragen bij maar later dus wel - waarom zei ze dat - wist ze meer ? Ik ga het haar volgende keer zeker en… Lees verder
X
X
X