Actieve Senioren.be

Ethische sociale website voor de actieve senior

“De Frontzate” fietsroute van Nieuwpoort naar Diksmuide

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Ontstaan van de “Frontzate” fietsroute

Het fietspad van de “Frontzate” fietsroute werd aangelegd op de verharde spoorwegberm die diende bij de Slag om de Ijzer in 1914. Deze spoorlijn diende als buffer toen de hele poldervlakte onder water werd gezet. Reizigersverkeer bleef nog mogelijk tussen Nieuwpoort en Diksmuide tot 1952, goederenvervoer was er tot 1974.

 

Wat valt er te zien?

– De Koolhofputten – De rustige en schilderachtige polders – Restanten van de 1ste W.O  zoals bunkers en het oude stationsgebouw en observatiepost van Ramskapelle.

 

Vertekplaats van de “Frontzate” fietsroute

De Frontzate fietsroute vertrekt aan het Albert I monument in het centrum van Nieuwpoort-Stad. Dit monument werd opgericht in 1938 ter ere van Koning Albert I en de Belgische troepen in WO I. Het cirkelvormig monument, dat 20 meter hoog en 30 meter in doorsnede is, werd gebouwd met bakstenen gemaakt uit klei van de Ijzervlakte.

We begeven ons naar de Veurne sluis, een onderdeel van ” De Ganzenpoot” het sluizencomplex aan De Ijzer. We fietsen langs het kanaal van “Nieuwpoort-Duinkerke” via de Pieter Deswartelaan voor 1,1km. We komen aan de linkerhand aan de vernieuwde fiets-wandelbrug en fietsen die over.

Bij het afrijden van deze brug zien we het prachtige natuurgebied ” de Koolhofput” liggen. De 10ha. grote vijvers zijn ontstaan in de jaren ’90 door de zandwinning bij de aanleg van de E40.

We rijden nu verder onder de brug van de E40 en komen aan bij één van de vele militaire kerkhoven die in alle stilte het treurige verhaal vertellen van de 1ste W.O.

De volgende stop maken we bij de restanten van het oude station en observatiepost van Ramskapelle.

Van hieruit is het weer enkele km fietsen tot in Pervijze. Een dorp waar de tijd heeft stilgestaan en we nog het oude station zien dat nu een woning is.

Langs onze weg waren er voldoende rustige stopplaatsen om in volle natuur te genieten van wat rust en een picknick.

Na 14 km bereiken we Diksmuide waar we rechtstreeks aankomen bij de “Ijzertoren”, een toren en vredesmonument.

“De Frontzate” is een prachtige fietsroute.

Hopelijk kunnen jullie er snel ook eens van genieten

” De Frontzate”

Joke

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

Er zijn nog geen reacties
X
X
X