De kracht van stilte voor een betere gezondheid

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

De wereld draait door is niet alleen een Nederlands televisieprogramma, het is ook de realiteit voor heel veel actieve senioren. De hoeveelheid informatie die ons tegemoet komt is overweldigend. Daarom kan het nodig zijn te ontdekken wat stilte met je kan doen. Waar vroeger stilte een deel van ons leven was, hebben we nu vaak nood om stilte een deel van ons leven te maken. Even stilstaan bij de dingen die ons lief zijn, genieten van de rust van de natuur of na een druk moment tijdens de dag even de tijd nemen om in stilte tot rust te komen.

 

Stilte hoeft niet geluidloos te zijn

Lawaai en geluid zijn twee heel verschillende gegevens. Lawaai kan nooit stilte zijn maar geluid kan dat wel zijn. Wanneer je gaat wandelen in het bos en je zegt “nu heb ik genoten van de rust en stilte” wil dat niet zeggen dat het geluidloos was in het bos. Je zal de wind hebben horen blazen en de vogels hebben horen zingen. Lawaai zorgt ervoor dat we opgejaagd geraken en onze geest niet tot rust komt. Wanneer je kan genieten van het geluid van de stilte, zal je stoppen met piekeren en je geest tot rust laten komen.

 

Geef je hersenen af en toe een pauze

Teveel en aanhoudend lawaai heeft een negatieve invloed op lichaam en geest. Van tijd tot tijd een stilte- of rustmomenten inlassen is daarom nodig. Sommige mensen hebben hier meer nood aan dan anderen. Zeker als jonge actieve senior kan het leven gewoon te druk worden. Kinderen, kleinkinderen, je job en eigen vrijetijdsbesteding, een dag heeft maar 24 uren. Soms is het gewoon nodig om de pauzeknop in te drukken en even bezig te zijn met jezelf.  Tijdens deze pauze is het de bedoeling alles even los te laten. Zet je eventuele zorgen aan de kant en stop met piekeren. Het is vooral belangrijk om de dingen die het meeste van je energie opslorpen, los te laten. Kies een positieve gedachte en richt daar je aandacht op.

Stilte in de bergen

 

Teveel aan informatie

We worden dezer dagen overspoeld met informatie. Waar je vroeger enkel de krant had en het 8uur journaal, is er nu elk uur nieuw nieuws. Om nog maar te zwijgen over al het fake nieuws. Waar vroeger de krant enkel zogezegde waarheden bracht is de tsunami aan informatie vandaag ook vaak incorrect. Selectief zijn en ruis uitschakelen is de boodschap. Internet en sociale media zijn leuk maar relativeer wat je leest en kijk steeds naar de bron. We leven meer en meer in een maatschappij van opgejaagd wild. Schakel van tijd tot tijd je technologie eens uit en geniet van de rust en stilte. Het probleem is vaak dat we in momenten van rust en stilte onze smartphone, tablet en het internet gaan opzoeken. Probeer het eens zonder, of gebruik het op een positieve manier, niet om negativiteit binnen te laten.

 

Kwaliteit boven kwantiteit

Een moment van stilte hoef je niet elke dag in te plannen in je dagschema. Het is beter de kwantiteit dan de kwaliteit te beperken. Stilte gaat niet alleen om het wegfilteren van geluid, het gaat vooral om jezelf even te vertragen. De coronacrisis is misschien een slecht voorbeeld om bij actieve senioren aan te halen, omdat dit virus ons belemmert in ons dagelijks doen en laten. Toch is gebleken bij mensen die de “ratrace” leven, dat de coronacrisis een welgekomen verademing was. Terug tijd voor wat echt belangrijk is. We weten dat de wereld een betere en vriendelijkere plek zou zijn als iedereen wat zou vertragen. Terug meer tijd voor jezelf en voor de dingen en mensen die echt belangrijk zijn. Neem daarom af en toe eens de tijd om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven en geeft dit tijd en aandacht.

 

Voordelen van stilte

 

Stilte doet ons bewuster leven

Stilte laat ons bewuster leven. Van tijd tot tijd eens stilstaan bij de dingen en de stilte ervaren, maakt ons volgens psychologen en filosofen wakker. Stilte en rust maakt ons bewust met wat we bezig zijn. Boeien de dingen die we doen ons wel echt. Geeft het leven ons voldoening, zijn we lichamelijk en emotioneel wel tevreden. Door stilte ga je doelgerichter leven en bewuster worden van wat je echt wilt. Dit kan in verschillende levensfasen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld om de juiste keuzes te maken wanneer je met pensioen gaat. Stilte vergroot het zelfbewustzijn en de besluitvaardigheid waardoor de mentale helderheid verbetert. Vooral wandelen is en blijft de beste lichamelijke activiteit om het positieve effect van stilte te ervaren.

 

Stilte laat ons gezonder leven

Stilte, rust en kalmte maakt ons meer opmerkzaam en medelevend. Wanneer je de rust in jezelf vindt sta je ook open om anderen meer op te merken. Op de eerste plaats kan stilte onze eigen slechte gedachten en gevoelens kanaliseren. Wanneer dit gebeurt kan je openstaan om voor anderen vriendelijk te zijn en sympathie en begrip te tonen. Onderzoek toont aan dat zelfbewustzijn het emotionele welzijn enorm verbetert. Het verhoogt ons geluksgevoel, vermindert angst en depressies en zorgt zelfs voor een gezondere levensstijl. We gaan gezonder eten en doen meer aan lichaamsbeweging.

 

Luisteren naar elkaar versterkt de relaties

Stilte verbetert de gesprekken. Wanneer je in een gesprek weet wanneer je stil moet zijn, luister je beter naar je gesprekspartners. Hierdoor voelen de anderen zich meer gehoord en dwing je respect af. Praten is zilver, zwijgen is goud… of beter praten in zilver luisteren is goud. Door stilte te aanvaarden worden relaties versterkt.

 

Stilte kan het lijmmiddel zijn tussen emotie en ratio

Stilte is een hulpmiddel om je emotionele zelf onder controle te houden. Je kan stilte gebruiken om een emotioneel gevoel om te buigen tot een rationele reactie.

stilte tijdens het vissen

 

Stil zijn en genieten van de stilte kan je oefenen

Is het in jouw leven en hoofd slechts zelden stil?  Misschien ben je wel bang voor de stilte. Sommige activiteiten kunnen je helpen de heilzame kracht van stilte te leren omarmen. De meest gekende stilteoefening is natuurlijk yoga. Niets voor jou? Je kan ook op andere manieren leren omgaan met stilte. Gewoon al een eindje met de auto rijden zonder de radio aan te zetten of ’s ochtends of ’s avonds op je terras zitten en genieten van de rust. Neem hierbij de tijd om herinneringen op te halen die jou gelukkig hebben gemaakt of denk aan de dingen die jou op dat moment in het leven gelukkig maken. Is stilzitten niets voor jou? In heel wat sporten is stilte te leidraad. Denk maar aan lopen, wandelen en fietsen maar ook kajakken, vissen of zelfs fitnessen zijn sterke stilteoefeningen.

Of hoe Mahatma Gandhi het ooit zei: “De grootste openbaring is de stilte. Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker. De stilte is de slaap die de wijsheid voedt.”

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_72(Els Beyens) O ja David, ik hou enorm van de stilte. "Stil" is bij mij eveneens : een zachte muziek op de achtergrond met een goed boek op m'n schoot, ook het op m'n bankje zitten in "ons" park en luisteren naar het gekwetter van de vogeltjes, of de wind die speelt in een hoop droge bladeren en er een dansje mee doet. "Stil" is ook echt "stil".... niks horen en bezig zijn met je eigen gedachten, herinneringen en de tijd gewoon "de tijd" laten.
"Stil" is ook mijne Amedee genesteld op m'n schoot die zalig ligt te spinnen, da's een rustgevend geluid om zelf bij in slaap te vallen.....ik kan nog zòveel "stiltes" opnoemen. Je moet er voor open staan en er goed naar luisteren, 't is een kunst die niet iedereen is gegeven. "Stil" is ook helend, ontspannend en geeft je een goed gevoel. Horen is helemaal iets anders dan luisteren........ik ben hélemaal "mee" David ! Bedankt om er ons nog eens attent op te maken. Ik wens je een prachtig week-end met veel zinvolle "stiltes"....... Els
@peepso_user_72(Els Beyens) tja; David, ik heb soms niet veel nodig om er verder op te borduren. En eens ik begin - 'k moet mezelf dan een "halt" toeroepen.... met kinderen in huis is het moeilijk "stilte" te creëren.....dan zouden ze ziek zijn en dat wil je dan ook weer niet. Als hij maar flink getoerd heeft, dan zal de slaap wel navenant geweest zijn.........en toen was het stil.....! Groetjes - Els
@peepso_user_72(Els Beyens)

Welkom!

X
X
X