De toiletbeugel: hulpmiddelen voor senioren

Wc, dame, man, plassen, dringend, toilet,
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

 Als senior actief blijven is heel belangrijk. Het gaat dan niet alleen over lichamelijk actief, ook geestelijk- en sociaal actief horen hier bij. Bewegen, denken en praten zijn drie werkwoorden die je als senior “fit” kunnen houden. Werkwoorden, want inderdaad om deze fitheid te realiseren moet je er natuurlijk ook aan “werken”. Toch is werken misschien een fout gekozen woord. Voor senioren, maar bij uitbreiding voor iedereen, zou lichamelijke-, geestelijke- en sociale activiteit een plezier moeten zijn. Senioren botsen echter soms op de muur van hun eigen lichamelijk kunnen en dan komen hulpmiddelen goed van pas. Een toiletbeugel bijvoorbeeld. Voor vele senioren geen overbodige luxe.

Toilet, wc, toiletbeugel, hulpmiddel

Waar op letten bij de aankoop van een toiletbeugel

Lukt het als senior niet meer zo goed om recht te staan na het toiletbezoek? Een toiletbeugel is in dit geval een vanzelfsprekende oplossing. Uit het grote assortiment is het echter niet vanzelfsprekend de juiste toiletbeugel te kiezen. Er zijn een aantal zaken waar je best rekening mee houdt.

 

1. De lengte van de beugel

De ideale lengte van de beugel bepalen is essentieel. Om dit op een correcte manier te doen, neem je plaats op het toilet en probeer je te achterhalen wat de ideale opduwpositie is. Vervolgens meet je de afstand van de muur waartegen je de toiletbeugel wenst te bevestigen tot aan de opduwpositie van je handen.

Op deze manier ken je de exacte minimumlengte van je toiletbeugel. De meest voorkomende toiletbeugels hebben een lengte van 70cm tot 90cm.

Toilet, wc, toiletbeugel, hulpmiddel

 

2. De muur waartegen je de toiletbeugel gaat plaatsen

Er wordt vaak te weinig rekening gehouden met de wand waartegen de toiletbeugel geplaatst wordt. Heb je te maken met een massieve- of holle wand? Bij massieve wanden is het plaatsen van een geboorde toiletbeugel mogelijk en aan te raden. Massieve wanden bestaan uit: Beton, bakstenen, of massief hout.

Heb je echter te maken met een holle muur, denk hierbij aan muren uit gipsplaat, Gyproc, spaanderplaten of OSB platen, kies je best voor een toiletbeugel met zuignappen.

Voor muren uit kalksteen of pleister zijn beide systemen mogelijk. Kies je om de toiletbeugel te boren, kies dan voor stevige diep geboorde vijzen speciaal voor kalksteen. Kalksteen kan na verloop van tijd afschilferen of afbrokkelen wat de stevigheid van de bevestiging benadeelt.

Betegelde muren kunnen ook een obstakel vormen, voornamelijk bij de systemen met zuignappen. Wanneer de tegels klein zijn en de zuignappen niet op 1 tegel geplaatst kunnen worden, zal het zuignappensysteem niet geplaatst kunnen worden. Dit komt doordat langs de voegen lucht in de zuignap kan dringen waardoor de zuignap loskomt. Ook bij oude badkamertegels is er de mogelijkheid dat door de extreme kracht die op de toiletbeugel wordt uitgeoefend, de tegels loskomen.

Wc, toilet, toiletpapier, hulpmiddelen

 

 

3. De toiletbeugel zelf

De meest voorkomende uitvoeringen van toiletbeugels zij aluminium en kunststof. In de keuze speelt je eigen smaak, voorkeur, kwaliteit, duurzaamheid en kostprijs een rol. Aluminium toiletbeugels zijn duurzamer, ogen vaak wat chiquer, maar zijn ook duurder.

Toch is de prijs en uitzicht niet alles. Als senior is het ook belangrijk te kijken hoe een toiletbeugel voelt bij gebruik. Zo kan een wat meer ovalen beugel een lager druk op je handpalmen geven, waardoor het opdrukken aangenamer voelt. De meeste toiletbeugels zijn echter rond. Probeer zeker eens het premium merk van Ropox. Door de ovalen vorm is deze toiletbeugel zachter aan de handpalmen, ook aan het design werd heel wat aandacht besteed.

Als er Actieve Senioren zijn die graag dit lijstje aanvullen, laat dan zeker jullie reactie achter onder het artikel. Zodoende kunnen wij het blogartikel verder uitwerken.

ActieveSenioren heeft de ThuiszorgWebshop als Affiliated partner. Wij danken ThuiszorgWebshop voor de foto’s en de informatie. Denk je als senior na over een hulpmiddel dat jou het leven terug wat makkelijker kan maken, neem dan zeker eens een kijkje in deze uitgebreide webshop.

gebruikersvideo van een Ropox toiletbeugel

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Welkom!

X
X
X