Actieve Senioren.be

Ethische sociale website voor de actieve senior

De “vredeswens” van Antwerpen

verhaal over de vredeswens van Antwerpen
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Hallo iedereen !

Ik kom nog eens wat vertellen……

Post jouw “vredeswens” voor Antwerpen

Een 2-tal maanden geleden kreeg ik het “A”-blad van Antwerpen in de bus. Daar staan de activiteiten van Antwerpen en de randgemeenten in vermeld. Ik las een artikel dat iedereen die dit wenste een “vredeswens” kon gaan posten in één of andere bus die op verschillende plaatsen in Antwerpen ter beschikking zouden staan.
Dit interesseerde me wel omdat ik een oorlogswees ben. Doch om naar zo’n bus te gaan leek me wat moeilijk – ik ben 82, niet zo best te been en aangewezen op het openbaar vervoer.

Een ode aan m’n moederke

Dus kroop ik in m’n beste pen en schreef de redacteur/trice van het artikel aan met mijn kleine grief en schreef er bij dat ik het een prachtig initiatief vond….ik had nooit verwacht daar enige reactie op te krijgen, en toch….3 weken ongeveer later kreeg ik een antwoord dat ze begrip hadden voor m’n situatie en m’n vredeswens in optie zouden houden. Als vredeswens had ik een vers ingestuurd, een ode aan m’n moederke die tevergeefs gewacht heeft op de terugkeer van haar man, mijn vader, die in juli 1944 werd opgepakt door de gestapo en naar Duitsland werd gevoerd als politiek gevangene…..om voor altijd vermist te blijven. Ik kreeg een warm gevoel bij dat bericht.

Oorlog in Antwerpen 40-45

De rode gedichtenvogel

Nog een tijd later werd me verteld in een mail dat mijn vredeswens in aanmerking was gekomen om op te hangen, ergens in Antwerpen, maar ‘k weet niet meer waar….en als toemaatje kreeg ik enkele fotokes doorgestuurd van een vredesvogel waarop het vers gekleefd is. Ik was zò blij…..ik dankte uitvoerig en wéér kreeg in respons : ik zou een exemplaar van die vogel opgestuurd krijgen om een tastbaar bewijs te hebben. Ik kreeg er zowaar de tranen van in m’n ogen, zoveel begrip en inleving had ik nooit verwacht.
En warempel, enkele dagen later vond ik die rode vogel mèt gedicht opgestuurd….hij staat nu te pronken op m’n kast en iedere bezoeker toon ik hem met gepaste trots, denk ik toch wel.

Groetjes – Els

GEDICHT ODE AAN MIJN MOEDERKE ….

VERMIST ….

Ze kwamen en tierden
hij moest mee
zij vroeg en smeekte
kreeg enkel een “nee”
Vermist …..

Ze bad en wachtte
hij kwam niet weer
plots was er geen man,
geen vader meer
Vermist ….

De tijd verstreek
ze moest berusten
vaag werd de herinnering
hoe z’elkaar kusten
Vermist ….

Haar “waaroms”
bleven altijd vragen
verdriet en onmacht
werden met moed gedragen
Vermist ….

Oorlog, zo zinloos
ze leren ’t nooit
altijd wordt èrgens
wel een bom gegooid….. !

Hij bleef vermist, voor immer ….

Els Beyens – juni 2014

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_72(Els Beyens) Bedankt David ! Els
10 maanden geleden 10 maanden geleden
X
X
X