Actieve Senioren, Out of the box, top grootouders, ster, grootouders, oma, opa

Digitaal verbonden zijn met je kleinkinderen

digitaal verbonden zijn let kleinkinderen

Digitaal verbonden zijn met je kleinkinderen

In deze tijden van Covid19- isolatie is het niet alleen moeilijk voor gezinnen waar de kinderen fulltime thuis zijn. Het is ook een strijd voor grootouders die hun kleinkinderen al geruime tijd moeten missen.

Onder deze uitzonderlijke omstandigheden is het belangrijk als grootouder contact te blijven houden met je geliefde kleinkinderen. Even langs gaan en knuffelen mag nu niet. Fysieke afstand betekent echter niet dat er ook sociale afstand moet zijn. Wees creatief in het houden van contact met je kleinkinderen. Elke dag bellen is een mogelijkheid. Voor grootouders die een beetje technisch aangelegd zijn, biedt digitaal verbonden zijn met je kleinkinderen nog veel meer mogelijkheden.

 

Digitaal verbonden zijn met je kleinkinderen via Face-Time!

Grootouders die door omstandigheden verplicht worden om een langeafstandsrelatie met hun kleinkinderen op te bouwen, worden vaak heel snel ongelooflijk creatief. FaceTime, Skype, Whatsapp en andere manieren om face-to-face te verbinden met hun kleinkinderen worden in een mum van tijd geleerd. Voor actieve senioren die deze vaardigheid nog niet ontwikkeld hebben, is er nu tijd en reden genoeg om deze ervaring nu op te bouwen!

Gewoon videochatten gaat kinderen al snel vervelen. De kleinkinderen zijn thuis van school of dagopvang en missen veel van hun dagelijkse routines en activiteiten. De boodschap is: hou het voor de kleinkinderen leuk en creatief. Laat je leiden door de interesses van je kleinkind en die van jezelf. Digitaal verbonden zijn met je kleinkinderen kan veel meer zijn dan even snel chatten. Hier zijn alvast enkele toffe ideetjes:

+  Pronk met danspassen of favoriete liedjes uit jouw jeugd en laat je kleinkinderen die van hen delen.

+ Als je als grootouder niet te ver van je kleinkinderen woont en zij jouw kookkunsten missen: kook dan een lekker potje eten en zet het op de stoep van je kind/kleinkinderen. Nadien kunnen jullie via videochat virtueel samen aan tafel.

+ Wil je ook voor het slapengaan digitaal verbonden zijn met je kleinkinderen? Lees dan voor het slapengaan een verhaaltje voor aan je kleinkinderen.

+ Speel verstoppertje met de allerkleinsten: de ouders gaan onder instructies van de grootouders op zoek naar hun kleinkind, gewapend met de smartphone.

+ Bak samen een cake, taart of cup cakes. De ouders zetten alle nodige ingrediënten klaar en installeren de face-to-face app in de keuken. Samen aan de slag met je kleinkinderen.

+ Je kan ook samen online spelletjes spelen zoals schaken, Uno online, Wordfeud…

 

Helpen waar mogelijk kan ook digitaal

In gezinnen waar opa en oma elke week oppassen, is het contact nu abrupt verbroken. Dat is gebeurd zonder voorbereiding en zonder afscheid te nemen. Zeker voor jonge kinderen is dit een grote overgang. Grootouders missen het ook om een jong gezin te kunnen helpen waar mogelijk. Alle beetjes helpen en ook digitaal kan je als grootouder inspringen.

– Dagelijks een half uur (mag ook langer) met de kleinkinderen bezig zijn, zal wat tijd voor de ouders vrijmaken. Het zal de ouders ook geruststellen dat de verantwoordelijkheid voor de opvoeding en het welzijn van hun kinderen in deze tijd niet alleen op hun schouders rust. Digitaal verbonden zijn met je kleinkinderen stelt ook de ouders wat geruster.

– Misschien is het mogelijk om hier en daar wat bij te springen met de nieuwe digitale leerstof/huiswerk. Je kleinkind ondervragen na het instuderen van de leerstof bijvoorbeeld.

– Op belangrijke momenten zoals een verjaardag, een feestdag of een gemiste uitstap of vakantie is het nog belangrijker digitaal verbonden te zijn met je kleinkinderen.  Het kan enorm leuk zijn om samen online een leuk cadeau te zoeken. Het cadeau kan heel makkelijk naar je kleinkind verstuurd worden. Bij aankomst wordt alles live en digitaal opengemaakt.

 

Geef de moed niet op

Actieve senioren zijn erg trots op de energie, jeugdigheid, creativiteit en liefde die ze aan hun kleinkinderen geven en doorgeven . COVID-19 heeft de structuur van die waardevol opgebouwde relaties met de kleinkinderen grondig door elkaar geschud. Ook al is dit angstaanjagend, het hoeft niet verlammend te zijn. Hoe je als grootouder digitaal verbonden bent met je kleinkinderen speelt eigenlijk geen rol. Of het nu via FaceTime, whatsapp of de oude vertrouwde huistelefoon is, is niet belangrijk. Zolang je maar zinvolle en vreugdevolle manieren vindt waarop je als senior bij je kleinkinderen kan zijn. Want hoe lang de lockdown ook mag duren voor grootouders en kleinkinderen is uit het oog alles behalve uit het hart.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_72(Els Beyens) David, dat klopt....mijn achterkleinkindjes zijn nog te klein om on-line vanalles mee te doen. Maar ik zie ze toch eens regelmatig via F.T. en zie ze veranderen. We nemen het maar zoals 't komt hé....Groetjes - Els
@peepso_user_72(Els Beyens) Ik snap het hoor dat je erg met je mama begaan bent nu. M'n dochter belt ook regelmatig via F.T.... iets wat ze vroeger nooit deed....en ja, dat doet goed. 't Gaat goed met me, gelukkig maar - jullie toch ook ? Slaapwel - Els
@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) Mijn man heeft net een Huawei Smartphone gekocht en er ook Whatsapp op gezet en belt nu regelmatig met zijn vriend die in Nijmegen woont en ik met mijn schoondochter,zoon en kleinkinderen en gelukkig is dit gratis daarvoor was het gewoon bellen en we zagen onze rekening op de factuur flink stijgen.
@peepso_user_72(Els Beyens) Ja, die WhatsApp is een verademing - hopelijk blijft het zo voordelig. Groetjes OMI/Els
@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) @peepso_user_72(Els Beyens) dat zei ik tegen mijn man ook want als het betalend word ,gaat hij hem toch ook terug verwijderen. denk ik.Groetjes,Suske
@peepso_user_881(Erwin Slegers) Met WhatsApp kan ik iedereen die dit ook heeft gratis bellen ook met beeld en heb daar nu in Coronatijd duchtig gebruik van gemaakt.

Out Of the Box

Out Of The Box is een blog gevuld met creatieve ideeën, om je vrije tijd op een boeiende manier te verrijken. Deze inspirerende blog is onderverdeeld in 3 categorieën: DIY (do it yourself), Leven VOL Ervaring en Top Grootouders. Alvast veel plezier en niet vergeten: wees creatief en denk Out Of The Box.

Actieve Senioren.be

Ontdek nóg meer

Recente Artikels Out Of The Box

Volg ons op Facebook

Welkom!

X
X
X