Actieve Senioren.be

Ethische sociale website voor de actieve senior

Duiken als senior, een perfecte, actieve combinatie

scuba diving voor senioren artikel
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Duiken of diepzeeduiken is toch niets voor senioren. Als je dat denkt, dan heb je het mis. En dat geldt niet alleen voor ervaren duikers die erover nadenken om hun zuurstoffles aan de haak te hangen. Ook senioren zonder duikervaring kunnen op latere leeftijd deze sport nog onder de knie krijgen. Hou je van reizen, zon, zee en actief leven, dan is duiken zeker iets voor jou. Duiken als senior heeft trouwens tal van gezondheidsvoordelen en een matig actieve senior kan van al deze voordelen genieten.

 

Meer tijd na je pensioen

De vergrijzing is in de meeste gemoderniseerde landen een feit. Een gezondere voeding, actievere levensstijl en de enorme vooruitgang in de geneeskunde maakt dat we langer leven en vooral langer gezond blijven. Tijd genoeg om na je pensioen een nieuwe sport te gaan beoefenen, of je favoriete sport actiever te beleven. Niet alle sporten passen bij ouder worden, maar duiken zeker wel. Met enkele kleine aanpassingen en aandachtspunten is duiken een perfecte seniorensport.

 

Duiken is een relatief jonge sport

Duiken is een relatief nieuwe sport. Als sport werd het pas in de jaren 50 en 60 bekend. Voordien werd deze activiteit vooral gedaan door onderzoekers. Toch was het wachten tot de jaren 80 vooraleer duiken doorbrak als recreatieve sport. Heel veel onderzoek is er dan ook nog niet gedaan naar de invloed van duiken op senioren. Toch kunnen we, door onze kennis over het duiken en onze kennis over ouderdom op het lichaam, een goede inschatting maken van de risico’s die duiken als senior met zich meebrengt.

Duiken voor senioren artikel op actievesenioren.be

 

Duiken is een perfecte sport voor de actieve senior

Op enkele makkelijk op te lossen punten na, is duiken een perfecte sport voor de actieve senior. Duiken is een aerobe activiteit waarbij je nooit buiten adem geraakt. Daarbij komt dat de inpakt, tijdens het sporten, op je gewrichten heel laag is. Eventuele gewrichtsschade is dus uitgesloten. Het is zelfs zo dat mensen met bepaalde gewrichtsproblemen perfect kunnen blijven duiken. Daarnaast heeft duiken een positieve invloed op je bloedsomloop en verlaagt het de bloeddruk. Doordat je de sport vaak beoefend in zou water ervaart ook je huid een positief effect. Zout heeft een natuurlijk herstellend effect op je lichaam. Je krijgt een beter bewustzijn van je lichaam en ademhaling en het aanleren van de trage ademhaling kan een kan een therapeutisch en ontspannende effect hebben op lichaam en geest.

 

De risico’s van duiken op later leeftijd

Alleen maar voordelen denk je dan, en dat is ook zo. Actief blijven en bewegen zijn heel belangrijk voor de mens, duiken gebeurt daarbij meestal ook nog eens in een mooie en rustgevende omgeving. Toch zijn er gezondheidsproblemen die gepaard gaan met het ouder worden die invloed kunnen hebben op het goed kunnen beoefenen van de duiksport. Zo kan een flauwte of klein cardiovasculair probleem, dat op land simpel verholpen kan worden, onder water een hoog risico inhouden. Onder water de juist hulp krijgen is nu éénmaal moeilijker dan wanneer je gewoon thuis bent.

 

Verhoogde koolstofdioxide bij senioren

Studies die uitgevoerd zijn naar het vasthouden van CO2 bij senioren in vergelijking met jongere duikers tonen aan dat senioren inderdaad meer koolstofdioxide vasthouden bij een duik, dan op het land. Toch waren de hoeveelheden CO2 niet opmerkelijk hoger dan bij duikers tussen de 20 en 50 jaar. Waardoor dit geen enkel probleem zal opleveren tijdens een diepzeeduik.

 

Praktische beperkingen bij het duiken

Ook al is duiken een sport die veel positieve invloeden heeft op je lichaam en ademhaling. Toch zijn er ook praktische zaken die de duiksport voor senioren wat moeilijker maken. De uitrusting van een duiker met alle toebehoren weeg al snel zo’n 25 tot 30 kg. Een stalen duikfles neem hiervan het grootste deel in en weegt, afhankelijk van de inhoud, tussen de 12 en 25 kg. Door de verminderde bot- en spiermassa kan het dragen van al dat duikmateriaal een hele klus worden. Accepteer dat mensen je helpen en weet dat het misschien nodig is om samen met jongere duikers te gaan duiken.

senior duiker voor in artikel

 

Speciale hotels en duikbedrijven voor seniorenduikers

Er zijn ook hotels en duikbedrijven die zich richten op seniorenduikers. Ze varen uit met boten waar duikers beter kunnen in- en uitstappen. Ook zijn er mensen aan boord die je helpen met de zwaardere taken en indien gewenst zorgen dat er iemand met je meeduikt die opgeleid is om de nodige hulp te bieden onder water. Als je na je pensioen pas start met duiken, kies dan een duikinstructeur waar je vertrouwen in hebt. Het is belangrijk dat deze persoon luistert naar jouw wensen, rekening houdt met de vooropgestelde doelen en je constant evalueert. Er moet rekening gehouden worden met de leeftijd, maar je leeftijd mag geen excuus zijn om jezelf te beperken.

 

Een gezonde levensstijl is cruciaal

Zoals bij elke fysieke sport vereist ook het duiken een algemene goede gezondheid. Vooral cardiovasculair en pulmonaal dien je als duiker in orde te zijn. Regelmatig sporten, gezond eten en een gezonde algemene levensstijl zorgen voor een gezond lichaam. Breng regelmatig een bezoek aan je arts en laat de arts ook weten dat je gaat duiken.

 

Volop genieten van op de mooiste plekjes van de wereld

En dan is het vooral genieten van je duikuitstap of misschien wel heerlijke duikvakantie op de Malediven of in Egypte. Ongevallenstatistieken bewijzen dat er geen verband is tussen het aantal duikongevallen en de leeftijd. Blijf fit, luister naar je lichaam en duik slim. Er zijn totaal geen doorslaggevende redenen om als senior niet te duiken, te blijven duiken of te starten met duiken.

 

Jacques Cousteau en Stan Waterman

Moest je toch nog twijfelen… Denkt dan even aan Jacques Cousteau die op 87ste enkele weken voor hij stierf nog ging duiken. Of Stan Waterman de legendarische onderwatercineast die pas op zijn 90ste besloot de zwemvliezen aan de haak te hangen.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

Er zijn nog geen reacties
X
X
X