Actieve Senioren.be

Ethische sociale website voor de actieve senior

Een reis vol kunst en cultuur: de top-steden deel 1

Schilderij plafont Sixtijnse Kapel Rome
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Senioren die graag een reis vol kunst en cultuur maken, hebben op het eerste zicht een hele resem bestemmingen die in aanmerking komen. Toch is het kiezen soms moeilijk, vooral omdat steden meer en meer inzetten op het lokken van toeristen door hun kunst en cultuur in de picture te zetten. Te veel in de picture te zetten, waardoor je reis, overgoten met een heerlijk sausje kunst en cultuur wel eens kan uitdraaien op een reis met een heel dun en flauw sausje kunst en cultuur.

Cultuurreizigers kiezen bestemmingen voor een reis vol kunst en cultuur

Een grote ondervraging bij fervente kunst- en cultuurreizigers liet duidelijke blijken welke bestemmingen écht de moeite zijn voor een reis vol kunst en cultuur. Deze bestemmingen lopen over van muziek en dans, huisvesten verschillende musea en theaters, zijn de geboorteplaatsen van iconische ontwerpen en architectuur en zijn steden waar vandaag nog steeds kunst en cultuur geboren lijkt te worden. Deze week zijn Firenze (Italië), Rome (Italië) en Kioto (Japan) aan de beurt.

Firenze, Italië

stadszicht Firenze

Een stad die de combinatie tussen oud en nieuw perfect maakt is Firenze. Een reis vol kunst en cultuur betekent hier kunst en cultuur van elke tijd. Een voorbeeld, in Firenze vind je zowel Michelangelo’s David als het Gucci Museum. Ook al lijkt Firenze op het eerste zicht een renaissancestad, deze stad biedt veel meer dan alleen maar kunst en cultuur uit het verleden.

Natuurlijk maakt het Palazzo degli Uffizi Firenze tot een ware topbestemming. Hier is het Galleria degli Uffizi gehuisvest, één van de oudste en belangrijkste kunstmusea ter wereld. Ogen en tijd tekort, op één dag ga je hier niet alles gezien krijgen. En al is dit museum echt de top van de kunst- en cultuurwereld toch vergeten bezoekers vaak dat Firenze nog andere schatten van musea heeft. Zo is er het Bargello Museum met zijn overvloed aan prachtige beeldhouwwerk. Enkele van de vroege werken van Michelangelo vind je hier ook terug. Of het Museo Stefano Bardini, een voormalig klooster dat nu een legendarische collectie middeleeuwse wapens en antiquiteiten in bewaring heeft.

Rome, Italië

Forum Romanum en Colosseum in Rome

Niet raar, en zeker waar, met Rome ligt ook de tweede stad op het lijstje van bestemmingen vol kunst en cultuur, in Italië. Rome was ooit het centrum van het Romeinse rijk en strekte zich uit over 4 miljoen vierkante kilometer land. Zowel Europa, Klein-Azië en Noord Afrika maakte hiervan deel uit. De geschiedenis is overweldigend mede door de verre invloeden die op Rome hebben ingespeeld. Het uit de 7de eeuw voor Christus daterende Forum Romanum is uniek in de wereld. Het besef dat deze gebouwen zo’n 2700 jaar oud zijn spreekt al tot de verbeelding. Ook een bezoek aan het gerestaureerde Colosseum is meer dan de moeite waard. Kijk zeker voor je op reis vertrek de film “The Gladiator” en krijg een mooi zicht op hoe het er in die tijd aan toe ging.

Ook in het nieuwere stadsdeel liggen de historische gebouwen voor het rapen. Niet zo maar bezienswaardigheden, Rome is een stad die op veel toeristen een blijvende indruk nalaat. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn niet beroemd vanwege de toeristische hype, maar omdat ze echt zo indrukwekkend zijn. Zo is er bijvoorbeeld de Trevifontein, de Spaanse Trappen, St Pietersbasiliek op het St Pietersplein in Vaticaanstad, het Pantheon, de Vaticaanse Musea, Piazza Navona, de Sixtijnse Kapel, Engelenburcht, ….de lijst gaat maar door. Naast de grote geschiedenis en de schatten aan kunst en cultuur is Rome ook een moderne stad. De hedendaagse kunst wordt er hoog in het vaandel gedragen.

Kioto, Japan

Gouden Paviljoen van Kinkaku-ji in Kioto

“De stad van de Tienduizend Heiligdommen” je zou denken dat het overdreven moet zijn, maar Kioto is die naam meer dan waard. Senioren die houden van religie, geschiedenis en cultuur zullen in deze Japanse stad met zo’n 1,5 miljoen inwoners, zeker hun gading vinden. De typisch en prachtig bewaard gebleven straten laat je al snel zien hoe ze in Kioto aan die Tienduizend Heiligdommen komen. In de binnenstad vind je maar liefst 1600 tempels.

Naast de talloze kleine heiligdommen zijn er in Kioto natuurlijk ook wat meer bekende en zelfs wereldberoemde bezienswaardigheden. De vermiljoen poorten van Fushimi Inari-taisha of het Gouden Paviljoen van Kinkaku-ji zijn architecturale parels. UNESCO zette reeds zeventien locatie in Kioto op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Waarschijnlijk zullen er in de komende jaren nog wel enkele volgen. Toch zijn deze 17 locaties maar een klein deel van wat deze mooie stad te bieden heeft. In Kioto kan je uren ronddwalen in de zen-tuinen en uitgestrekte tempelcomplexen. Zoals Japan gekend is, is het er overal kraaknet en prachtig onderhouden en de hoeveelheid toeristen valt meer dan mee.

Volgende week vervolledigen we de lijst met Sante-Fe, Barcelona, Mexico-stad, Athene en Washinton D.C. Het artikel vind je HIER

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

Er zijn nog geen reacties
X
X
X