Erfbelasting en successieplanning in Vlaanderen

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Je hele leven lang bouw je een vermogen op, waar je hopelijk na je pensioen nog lang van kan genieten. Ik zeg steeds tegen mijn mama: “Je hebt er zelf voor gewerkt, zie maar dat alles op is als je sterft”. Zo simpel is het natuurlijk niet. Toch is deze gedachtegang redelijk logisch. Als je sterft moeten je erfgenamen erfbelastingen betalen op uw nalatenschap. Hoe kleiner je vermogen op het einde van je leven is, hoe minder belastingen er betaalt dienen te worden. In 2018 werd in Vlaanderen de erfbelasting hervormd. Met tarieven van 27% erfbelasting voor kinderen en tot 55% erfbelasting voor verre familie kan je niet echt spreken van een gunstregeling. Gelukkig zijn er een aantal legale manieren om de belastingen op de erfenis te verlagen.

 

Erfbelastingen Vlaams en federaal

Belastingen betaalt niemand graag en geld leidt vaak tot conflicten. De Belg plant zijn erfenis niet enkel om fiscale redenen maar ook om twisten en discussie tussen de erfgenamen te vermijden. Welk deel van de erfenis u kan nalaten wordt federaal bepaald. Hoeveel belastingen je in elke situatie moet betalen wordt gewestelijk bepaald. In 2018 werd zowel het erfrecht (federaal) als de Vlaamse erfbelasting hervormd. De belangrijkste pijlers bleven overeind:

  1. Hoe groter de nalatenschap, hoe meer belastingen je betaalt.
  2. Hoe nauwer de familieband, hoe minder belastingen je als erfgenaam betaalt.

 

De erfbelastingen gaan van 3 tot 55% in Vlaanderen

In Vlaanderen betaal je als erfgenaam in 1ste graad en op een erfenis lager dan 50.000 euro 3% erfbelasting. Erf je meer dan 250.000 euro in 1ste graad, dan loopt dit percentage op tot 27%. Vanaf erfenissen in 2de graad lopen deze tarieven van 25% in de laagste schijf (tot 35.000 euro) tot 55% wanneer je meer dan 75.000 euro erft.

 

Opsplitsing van roerende en onroerende goederen

Zowel de roerende als de onroerende goederen vallen onder hetzelfde belastingsysteem. Vlaanderen heeft tijdens de laatste erfrechthervorming er wel voor gekozen om de roerende- en onroerende goederen van elkaar te scheiden. Deze “splitting” heeft tot gevolg dat in Vlaanderen, wie in rechte lijn of van zijn partner erft, minder snel in een hogere schijf terechtkomt. Dit levert een groot voordeel op t.o.v. de andere gewesten. Zo is in Vlaanderen de regel dat je op de eerste 50.000 euro onroerende goederen (voornamelijk vastgoed) maar ook op de eerste 50.000 euro roerende goederen (cash, investeringen…) 3% erfbelastingen betaalt. Op die manier val je dus minder snel in een hogere belastingschijf en betaal je dus minder belastingen.

 

Overzicht van de erfbelasting in België

Schema van erfbelasting in magzine

 

Meer en meer Vlamingen doen aan successieplanning

Ook al heeft de Vlaamse regering in 2018 de tarieven aangepast, een erfbelasting van 27% in rechte lijn of van je partner is niet niks. Het is dan ook niet te verwonderen dat heel wat Vlamingen aan successieplanning doen. Door een doordachte successieplanning is het namelijk mogelijk om de belastingen op de erfenis te verlagen. De volgende aspecten in de successieplanning zorgt voor een belastingvermindering:

  1. Erfbelastingvermindering door het opstellen van een testament
  2. Schenking aan kinderen of kleinkinderen tijdens je leven
  3. Een goed afgesteld huwelijkscontract
  4. Het steunen van een goed doel via het duolegaat
  5. Gesplitste aankoop, van een tweede verblijf
  6. De generatiesprong is fiscaal interessant in Vlaanderen
  7. Verkoop op lijfrente als alternatief van de schenking

In komende weken gaan we dieper in op hoe een optimale successieplanning bekomen kan worden. Elk van bovenstaande onderdelen van de successieplanning zal aan bod komen.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Welkom!

X
X
X