Examenstress wat kan je doen als grootouder?

examen, stress, vrouw, examenstress
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Meer en meer grootouders komen in contact met de examenstress van hun kleinkind. Dit komt doordat grootouders ook tijdens de examens de taak om hun de kleinkinderen met raad en daad bij te staan op zich nemen. Toch is het niet simpel om als grootouder de juiste dingen te doen tijdens de examens. Stress kan een motivator zijn voor je kleinkind, maar te veel stress is schadelijk en kan de examenresultaten heel erg beïnvloeden. De goed bedoelde hulp kan al snel het omgekeerde effect hebben. Het is beter niet te helpen dan slecht te helpen. Toch is hulp bij de examens altijd welkom, zeker als je de examenstress als grootouder op de juiste manier aanpakt.

Een kleinkind met examenstress

Als grootouder is het nooit fijn om je kleinkind gestrest te zien. Gedragsveranderingen kunnen een teken zijn dat kinderen onder stress zitten. Om de student te helpen is het eerst nodig te begrijpen wat stress juist is. Want stress en examenstress zijn op zich eigenlijk niet schadelijk en zelfs heel nuttig in heel wat situaties.

Wat is stress eigenlijk

Stress is in de meeste gevallen een normale reactie van je lichaam op een uitdagende situatie. Wanneer we als persoon in een onverwachte, moeilijke of zelfs gevaarlijke situatie komen treed een beschermingsmechanisme in werking. Deze automatische reactie is bedoeld om onszelf te beschermen tegen schadelijke factoren. Het hormoon adrenaline speelt in deze reactie de cruciale rol. Het verhoogt de hartslag, versnelt onze ademhaling, spant de spieren en vergroot onze focus. Alle gebeurtenissen worden meer bewust beleefd waardoor ons reactievermogen verscherpt.

Gezonde stress bestaat ook

Ook bij examens en studeren kan een evenwichtige hoeveelheid stress zeer nuttig zijn. Een gezonde dosis stress verhoogt de productiviteit, geeft je de wil om doelen te bereiken en geeft je de energie om net dat stapje verder te gaan dan anders. Toch bereikt deze hoeveelheid stress op een bepaald moment zijn plafond en een verdere toename zorgt voor de eerste negatieve effecten. Op dat ogenblik is het nodig in te grijpen voordat de student in een negatieve spiraal terecht komt.

Open en minder open tieners

Sommige tieners zijn heel openlijk over hun stressgevoel anderen zijn hier heel wat minder open over. Ze hebben niet de behoefte er over te praten, vertrouwen de situatie niet of zijn niet communicatief genoeg om er over te praten. Veranderingen in gedrag zijn meestal de eerste tekenen van stress. Een veranderde slaapgewoonte, veel klagen over moeheid een veranderde eetgewoonte.  Ook een veranderingen in de gemoedstoestand en het niet meer kunnen genieten van dingen waar de student vroeger wel van genoot, kunnen wijzen op een overdosis examenstress.

boeken, studeren, sress

 

Wat kan je als grootouder doen om de examenstress van je kleinkind te beperken

  1. Praat met elkaar, dat helpt

Vaak zijn tieners niet echt spraakzaam, toch is het een goed idee om van tijd tot tijd te proberen een gesprek aan te knopen. Tijdens het gesprek dwaal je dan even af naar hun gevoelens en hoe ze momenteel in het leven staan. Je mag gerust vragen of de examens allemaal niet te stressvol zijn. Vraag naar eventuele oorzaken van de stress. Alleen de student al laten nadenken over vanwaar de stress kan komen geeft hem of haar een kans er over na te denken en er iets aan te doen. Natuurlijk is het tijdens het gesprek niet meer dan normaal dat je aandachtig luistert en eventueel gepast doorvraagt. Het stressprobleem raakt hier misschien niet door opgelost, maar kan wel leiden tot een oplossing.

  1. Inspanningen afwisselen met ontspanning

Wanneer de deadline voor een examen of opdracht scherp gesteld is, kan een jongere in de verleiding komen de pauzes te skippen. Algemeen geweten is dat pauzes een noodzaak zijn om de hersenen te laten rusten, waarna het leren terug beter gaat. Het nemen van te weinig pauzes is nefast voor de opname van leerstof. Ook het stressniveau daalt door het regelmatig nemen van pauzes. Korte pauzes tijdens het leren, maar ook langere pauzes van ontspanning, genieten, langs gaan bij vrienden is een echte noodzaak. Het opstellen van een studeeragenda kan een groot hulpmiddel zijn om de examenstress te beperken.

  1. Een gezonde levensstijl voor meer concentratievermogen

Een gezonde levensstijl is voor iedereen belangrijk. Zeker voor senioren, maar ook voor jongeren. Een gezonde en evenwichtige voeding, voldoende slaap en regelmatig bewegen staan hierbij cruciaal. Wie zich als student tekort doet aan slaap, beweging of gezonde voeding zal het concentratievermogen zien afnemen. Als grootouder kan je zeker bijdragen aan de gezonde voeding van de student. Voorzie voldoende fruit in huis, of zet een lekker fruitsla klaar in de ijskast. Blijven de kleinkinderen bij jou eten, zorg dan voor voldoende groenten en afwisseling. Je moet natuurlijk niet naar het gezonde uiterste gaan, voorzie voor de kleinkinderen ook voldoende tussendoortjes en nee, niet elk tussendoortje moet echt gezond zijn.

  1. Ken je kleinkind en verwacht niet té veel

Wanneer je als ouder of grootouder verwachtingen hebt waaraan het kind of kleinkind niet wil of kan voldoen, kan dit aanleiding geven tot stress. Op de eerste plaats is het natuurlijk de ouders hun taak om samen met het kind doelen en verwachtingen te stellen. Als grootouder is het steeds interessant te kijken of de verwachtingen van de ouders en het kleinkind overeenkomen. Is dit niet zo, praat daar dan over, zowel met de ouders als de tiener.

Het kan ook perfect zijn dat de tiener voor zichzelf te hogen doelen stelt. Jongeren tasten vaak hun grenzen af, maar beseffen soms niet wanneer ze de lat echt te hoog leggen. Het niet behalen van hun doelen geeft heel veel kan op stress. Laat weten aan je kleinkind dat falen geen probleem is, maar dat volharden in het falen wel een probleem kan zijn. Op deze manier kan het zelfvertrouwen enorm geschaad worden. Praat hierover met je kleinkind en probeer “de lat” samen, stap voor stap wat hoger te leggen.

Verwacht niet dat elk kind ingenieur of dokter kan worden. Dit is niet zo. Op de eerste plaats hebben jongeren hun grenzen. Waar de één heel snel en vlot dingen kan leren en onthouden, is de ander dan weer goed in het bedenken van oplossingen of het emotioneel aanvoelen van andere mensen. Elk kind, elke tiener, elke jongere, elke mens heeft zijn talent. Voor sommige grootouders is het nog moeilijk te begrijpen dat iets graag doen belangrijker is dan wat je doet. Wie zijn kleinkind kent, weet wat het graag doet en laat het ook daar zijn gang in gaan en steunt hel of haar daar in.

bibliotheek, studeren, studenten, examenstress

  1. Zorg voor hulpmiddelen om stress te beheersen

Naar het schijnt is de meest traumatische ervaring in je leven het moment waarop je geboren wordt. Gelukkig kunnen we ons dat niet herinneren. Meer nog, we worden geboren zonder kennis om om te gaan met stress. In de loop van je leven leer je hoe je de stress kan beheersen. Als grootouder heb je het voordeel heel veel ervaring te hebben. Misschien heb je wel hulpmiddeltjes om die stress te kunnen beheersen. Vertel aan je kleinkind hoe jij met stress omging of omgaat. Vaak lijken de kleinkinderen veel meer op de grootouders dan je denkt, misschien ook wel in stresssituaties.

  1. Zoek extra ondersteuning wanneer dit nodig is

Stress kan heel ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Dit hangt natuurlijk allemaal af van de hoeveelheid stress, de soort stress en de duurtijd van de stress. Heel veel stress voor een korte periode, zoals bijvoorbeeld examenstress, is vaak minder schadelijk dan een klein beetje stress over heel lange periode. Een examenperiode is relatief kort en geeft meestal geen bijkomende of blijvende aandoeningen. Merk je als grootouder toch dat er ernstige gezondheids- of welzijnsproblemen beginnen te ontwikkelen, praat hier dan over met de tiener en de ouders. Er zijn verschillende instanties waar je met deze problematiek terecht kan. Doe even wat opzoekwerk en contacteer eventueel al de hulpverlening. Op die manier heb jij al de correcte informatie en kan je direct inspelen op de vraag van je kleinkind.

Een site met heel wat informatie en waar je kleinkind terecht kan voor informatie, hulp of een chat tijdens de examens is TELEBLOK.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_1(ActieveSenioren David) Tip en Tricks voor de studerende kleinkinderen 😉 https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/05/19/tips_tricks_hoe_worstelikmijzelfdoordenblok-1-2833878/
De blok- en examentijd is aangebroken, studenten buigen zich over hun cursussen en boeken. Hoe hou jij het hoofd best koel?
1 jaar geleden 1 jaar geleden

Welkom!

X
X
X