Hoe kies je de juiste elektrische fiets?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Hoe kies je de juiste elektrische fiets? Fietsen is één van de favoriete sporten van de actieve senior. Zie jij het ook wel zitten om de stap naar een elektrische fiets te zetten? Heel wat actieve senioren zien meer en meer de voordelen van dit praktische vervoermiddel in. Met de zomer voor de deur en de coronacrisis die ons nog een tijdje zal beperken, is het misschien te overwegen ook de stap te zetten maar hoe kies je de juiste elektrische fiets.

Verder fietsen, meer vrijheid, actief bewegen en meer sociaal contact, de elektrische fiets heeft heel wat voordelen. Voor je overgaat tot een aankoop zet je best een aantal punten op een rijtje. Niet enkel de batterij, motor en duidelijk leesbare display zijn belangrijk. Kies vooral een fiets op maat van je gebruik. Daarnaast is het maken van een proefrit een echte must. Aan de vragen die de verkoper stelt, weet je dat je goed zit.

 

Hoe kies je de juiste elektrische fiets

 

Op welke plaats wil je de motor

De motor van de elektrische fiets zorgt dat je tijdens het fietsen ondersteuning krijgt. Waar deze motor op je fiets is aangebracht en de gebruikte sensor hebben een invloed op de fietservaring.

Bij een e-bike voor de gewone gezellige fietstochten worden meestal motoren met een vermogen van 250 Watt (W) gebruikt. Dit is ook het wettelijk toegelaten vermogen om niet als speed pedelec gecatalogeerd te worden. Speed pedelecs zijn fietsen die vaak gebruikt worden voor woon-werk verkeer. Ze hebben een grotere ondersteuning, vaak 350 W waardoor je ook veel sneller kan rijden.

De motor van je elektrische fiets kan op je trapas zitten, in je voorwiel of achterwiel. De trapasmotor zorgt voor een beter evenwicht van je fiets en voelt aan als de meest natuurlijke ondersteuning. De motor ondersteunt de fietser bij het trappen met een trapkrachtsensor. Deze sensor beslist om mee te helpen trappen wanneer er te weinig kracht wordt gezet.

De voorwielmotor houdt minder rekening met je eigen trapkracht. De invloed van de motor is veel groter. Zelfs wanneer je bijna geen kracht zet, kan de motor toch zijn volle vermogen gebruiken. De motor reageert veel minder snel op jouw overgebrachte kracht waardoor het in bochten soms heel erg uitkijken is.

Al fietsend voelt een achterwiel motor meer natuurlijk aan dan een voorwielmotor. De achterwielmotor wordt echter nog zelden gebruikt bij de elektrische fiets. Je ziet ze soms nog bij fietsen en fietsers die weinig ondersteuning nodig hebben.

Een elektrische fiets met een trapasmotor is doorgaans de duurdere keuze. Toch is het fietsgevoel veel natuurlijker en kiezen de meeste actieve senioren voor deze ondersteuning. Ga zeker een testrit maken met de fiets en voel hoe het zit met het evenwicht. Alleen zo kies je de juiste elektrische fiets.

 

Hoe kies je het juiste vermogen van je batterij van je elektrische fiets

De motor is een belangrijk onderdeel van de elektrische fiets. Het vermogen van de batterij geeft weer hoe ver een batterij ondersteuning kan geven. Hoe groter het vermogen hoe verder je kan rijden zonder te moeten opladen.

Het vermogen van een elektrische fiets wordt uitgedrukt in wattuur (Wh). Over het algemeen heb je de keuze uit verschillende batterijen met een vermogen tussen de 300Wh en 700Wh. Toch is het ook belangrijk te weten hoe efficiënt je fiets dit vermogen gebruikt. Niet elke fiets geraakt met dezelfde batterij even ver. Vraag daarom zeker aan de verkoper wat het rijbereik is.

Bij het opladen van de batterij gaat er telkens een klein beetje capaciteit verloren. Een batterij gaat dus niet eindeloos mee. Houd er rekening mee dat je na zo’n 5 jaar de batterij zal moeten vervangen. Bij de aankoop van de fiets is het belangrijk hier rekening mee te houden. Koop een batterij die iets meer vermogen heeft dan je eigenlijk nodig hebt. Zo heb je na enkele jaren toch nog voldoende capaciteit om je hele fietstocht ondersteund te worden.

elektrische fiets tonen aan de actieve senior

 

Een geïntegreerde of externe batterij

De plaats waar de batterij aan je elektrische fiets zit is belangrijk voor je evenwicht. De meeste batterijen worden op de bagagedrager geplaatst. Toch kunnen batterijen ook onder het zadel, in de schuine buis van je fietskader of zelfs in de kettingkast geplaatst worden.

De batterij is een zwaar onderdeel van een elektrische fiets. Het makkelijkst en goedkoopst is om de batterij op de bagagedrager te plaatsen. Dit heeft echter als nadeel dat je nog meer gewicht aan de achterkant van je fiets plaatst. Ook je eigen gewicht wordt veelal gedragen door de achteras. Dit kan ervoor zorgen dat je minder controle hebt bij het sturen.

Wanneer je de batterij onder je zadel en zeker in de dwarse buis van je kader of in je kettingkast steekt, verdeel je meer het gewicht wat resulteert in een stabieler gevoel op de fiets.

 

Schijf-, trommel of velgremmen met kabel of olie

Ook het remsysteem op je elektrische fiets is belangrijk en bepaalt mee de prijs. Waar bij de gewone fietsen vaak met een remkabel geremd wordt, zie je bij de e-bike vaak een hydraulisch remsysteem. Bij een hydraulisch systeem is de kabel vervangen door olie.

Het voordeel van een hydraulisch systeem is dat je veel minder kracht moet zetten om te remmen. Het hydraulisch systeem vraagt ook veel minder onderhoud en is meer duurzaam. Let wel, het hydraulisch remsysteem is veel duurder dan een mechanisch remsysteem met remkabels.

Wanneer je gewoon bent met een remkabel te remmen zal het wel even aanpassen zijn wanneer je plots met hydraulische remmen de weg op gaat. Maak eerst wat testritjes en ga een paar keer alleen of met twee fietsen, voor je in groep gaat fietsen.

Hoe kies je de juiste elektrische fiets

Daarnaast heb je keuze uit verschillende soorten remmen. Zo zijn er schijfremmen, trommelremmen en velgremmen. De velgrem is de meest gekende. Dit zijn de remblokjes die met een V-brake worden dichtgeknepen tegen de velg van het wiel waardoor de fiets gaat remmen. Een trommelrem komt maar zelden voor bij fietsen en is verwerkt in de as van het wiel. Schijfremmen werken ook met remblokjes, maar deze remmen het wiel via een schijf die aan de wielas is verbonden.

De velgrem is het goedkoopste systeem en makkelijk te onderhouden. Het nadeel is dat je bij regenweer minder snel kan remmen. Ook tijdens een lange afdaling is er kans op oververhitting van het remsysteem. Een trommelrem is duurder en zwaarder, maar meer duurzaam. Wanneer een trommelrem stuk is, kan je deze niet herstellen. Ook in de afdaling kan een trommelrem oververhit geraken. Schijfremmen zijn de beste keuze, ook bij regenweer en tijdens lange afdalingen. Het nadeel is dat schijfremmen heel gevoelig zijn door de kleine speling tussen de schijf en de remblokjes.

 

Kies de juiste display voor je elektrische fiets

De display is het schermpje waar je de elektrische fiets kan inschakelen en waar je alle informatie vindt. Het aantal functies varieert van display tot display en prijs.

De display geeft verschillende informatie weer zoals de resterende hoeveelheid capaciteit in de batterij en het aantal kilometer je hiermee nog kan rijden. Ook je gereden afstand, snelheid, gemiddelde snelheid en nog veel meer. Bepaal zelf wat je nodig hebt op je display en zie vooral dat het schermpje duidelijk leesbaar is.

Meer de meer bedrijven zetten in op connectiviteit en verbinden de display met een app. Deze app kan je op je computer, tablet of smartphone downloaden. Op die manier kan je al je fietsuitjes mooi bundelen en eventueel delen op je sociale media. Het is ook al vaak mogelijk om je smartphone te gebruiken als display. Dit spaart je een kost. Het enige wat je dan moet doen is een smartphonehouder voor je fiets kopen. Het leuke is dat je onderweg de mogelijkheid hebt leuke extra informatie op te zoeken, muziek te luisteren of te bellen.

elektrische fiets tonen aan de actieve senior

De verkoper zal waarschijnlijk zelf voorstellen een proefrit met de fiets te maken. Neem hier uitgebreid de tijd voor. Test elk onderdeel van de fiets. Batterij, motor, evenwicht, gevoel, remmen, display… Stel al de nodige vragen. Hoe kies je de juiste elektrische fiets… door vragen te stellen, niet alleen aan de verkoper maar ook aan vrienden en kennissen. Alleen op die manier kom je tot de beste fiets op jouw maat.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) zeer duidelijk ,spijtig genoeg kan ik niet fietsen,ik heb dit nooit geleerd
4 maanden geleden 4 maanden geleden
@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) @peepso_user_1(ActieveSenioren David) nee,te veel schrik in het verkeer 🙁
4 maanden geleden 4 maanden geleden
@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) @peepso_user_1(ActieveSenioren David) Goedkoop is het ook niet ben eens bij Decathlon gaan kijken en dat zijn prijzen vanaf €699 tot €3300 en dan nog een verzekering van rond de €150 per jaar
4 maanden geleden 4 maanden geleden
@peepso_user_72(Els Beyens) ik kan het wel, maar ben er te oud voor geworden. Fietsen is iets wat je nooit verleert, net als zwemmen....... en nog iets, hoe oud je ook wordt !
@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) @peepso_user_72(Els Beyens) Zwemmen kan ik goed en doe ik zelfs nog regelmatig maar op het gemakske 🙂
@peepso_user_72(Els Beyens) dat zal wel, nooit gedaan....
4 maanden geleden 4 maanden geleden

Welkom!

X
X
X