Hoe stel je een zorgvolmacht op

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Wat als je niet meer je eigen financiële beslissingen kan nemen of financiële handelingen kan uitvoeren? Voor heel wat mensen een spijtige waarheid aan het einde van hun leven. Door het opstellen van een zorgvolmacht kan je heel wat problemen voorkomen. Het is natuurlijk wel zaak om deze volmacht tijdig in orde te maken bij de notaris. Wilsonbekwaamheid kan het gevolg zijn van een ongeval, ziekte, ouderdom,… waarbij iemand te weinig of geen besef meer heeft over de gevolgen van zijn/haar handelingen.

Zorgvolmacht sinds 2014 uitgebreid in 2019

Wilsonbekwame mensen worden in onze maatschappij door de wetgever beschermd. Dit doet men om deze wilsonbekwame personen te beschermen tegen zichzelf. Sinds 1 september 2014 bestaat de mogelijkheid om deze bescherming buiten de rechtbank te regelen. Dit gebeurt via de zogenaamde “Zorgvolmacht”. Deze volmacht bestaat uit de mogelijkheid als wilsbekwaam persoon te beslissen wie het beheer van jouw vermogen krijgt in het geval je daar op een dag zelf niet meer in staat toe zou zijn. Sinds 1 maart 2019 kunnen ook bepaalde zorgaspecten in de volmacht worden opgenomen. Dit zijn zorgaspecten betreffende uw persoon. Zo kan u ervoor zorgen dat je alle zorgen krijgt die u nodig heeft wanneer u hierover zelf niet meer kan beslissen. idee geven over zorvolmacht

Welke soorten zorgvolmachten zijn er?

Je kan kiezen voor een bijzondere volmacht of een algemene volmacht. Bij de algemene volmacht wordt de lastdrager belast met alle rechtshandelingen en krijgt hij of zij de volledige verantwoordelijkheid over het vermogen en de zorgaspecten van de lastgever. Bij de bijzondere volmacht heb je een veel ruimere keuze. Je kiest als lastgever zelf welke handelingen er in de toekomst zullen gebeuren, op welke manier dit moet gebeuren en door wie. Er is hiervoor trouwens geen beperking op het aantal lasthebbers die aangesteld kunnen worden door de lastdrager. Zolang je wilsbekwaam bent kan je ten alle tijden de zorgvolmacht herroepen of wijzigen.

Hoe stel je een zorgvolmacht op?

Tijdens het opstellen van een zorgvolmacht moet de lastgever wilsbekwaam zijn. De volmacht wordt opgesteld voor een toekomstige periode waarin de lastgever zijn vermogensrechtelijke belangen niet meer naar behoren kan uitvoeren. Een zorgvolmacht moet altijd schriftelijk opgesteld worden. Dit kan zowel in een onderhandse als notariële akte. Er bestaan geen vormvereisten voor het opstellen van een zorgvolmacht. Het doel van de volmacht moet wel duidelijk vermeld en beschreven worden. Het moet duidelijk zijn dat het gaat om een buitengerechtelijke bescherming van de lastgever. Wens je echter geen risico te nemen, dan is het best de zorgvolmacht te laten opstellen bij je notaris. Een notariële zorgvolmacht geeft ontegensprekelijk meer waarborgen dan de onderhandse zorgvolmacht.
Alle info over dit onderwerp kan je vinden in deze brochure

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Welkom!

X
X
X