Actieve Senioren, Out of the box, top grootouders, ster, grootouders, oma, opa

Je familiegeschiedenis vereeuwigen met een stamboom(boek)

Oude, oud, foto's, sepia, zwart wit
Actieve Senioren, Out of the box, top grootouders, ster, grootouders, oma, opa

Kinderen horen niets liever dan de bijzondere verhalen over hun voorouders of de gekke betekenis achter hun familienaam. Het is natuurlijk heel spannend wanneer kleinkinderen samen met hun grootouders kunnen graven in de familiegeschiedenis en een eigen stamboom(boek) kunnen maken. De speurtocht doorheen alle oude foto’s en documenten zal de interesse in geschiedenis en in hun eigen identiteit aanwakkeren. Het thema is bovendien ook leuk omdat het alle leeftijden aanspreekt. Jaar na jaar kan je de familiegeschiedenis opnieuw doorvertellen en nieuwe weetjes, gebeurtenissen of foto’s toevoegen.

 

Hoe maak je nu een stamboom?

Het opstarten van een stamboom kan soms onoverkomelijk moeilijk en omslachtig lijken. De enigste tip hiervoor: gewoon starten. Genealogie draait om meer dan gewoon een paar namen en data noteren. Het gaat vooral om het verzamelen van zoveel mogelijk informatie en beeldmateriaal.

Oude, oud, foto's, sepia, zwart wit

Gouden tips voor uitgebreid onderzoek

  1. Ga op ronde bij familieleden. Vraag tijdens je bezoeken naar anekdotes en eventueel naar bruikbaar materiaal. Oude documenten kunnen een schat aan informatie bevatten. Het kan gaan om rouwbrieven, doodsprentjes, huwelijksaankondigingen, notariële akten, trouwboekjes, diploma’s, enz.
  2. Bespaar jezelf een deel van het werk en ga via het internet op zoek naar stamboomonderzoek dat andere (amateur)-genealogen reeds volbracht hebben. Geneanet en genealogieOnline zijn hier goede websites voor. Hier kan je ook verzoeken plaatsen indien je extra informatie nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je op een bepaald punt vastgelopen bent in het opstellen van je stamboom.
  3. Ga langs bij de genealogische verenging uit de regio van je voorouders
  4. Ga op bezoek bij het archief van de stad of gemeente waar je voorouders van afkomstig zijn. Je kan ook een groter archief aanspreken zoals het Rijksarchief in België
  5. Scan alle documenten in en maak back up’s om alles overzichtelijk te maken en veilig te bewaren.

Het vormgeven van je stamboom

Na het verzamelen van zoveel mogelijk informatie, kom je op het punt dat je moet kiezen hoe je de stamboom gaat weergeven. Naar gelang de hoeveelheid tijd, efficiëntie en creativiteit die je hier wil insteken, zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Indien je kiest op lange termijn en je deze bron van informatie wil veiligstellen voor de toekomst, is het verstandig om te kiezen voor een computerprogramma waarin je de stamboomgegevens kan vastleggen. Aldfaer is het meest gekende en gebruikte programma hiervoor. Het is een gratis, gebruikersvriendelijk en zeer uitgebreid Nederlandstalig Windows-programma voor het vastleggen van al je stamboomgegevens.
  • Als creativiteit een grote rol speelt, en je wil samen met je kleinkinderen een plakboek van je stamboom maken, is een vooraf ingedeeld boek een mooie optie. Deze zijn verkrijgbaar bij zowat alle boekhandels. Een mooie voorbeeld hiervan, is het invulboek ‘Mijn Stamboom’ van Jo Foster. Het boek geeft bovendien tips en advies om je te begeleiden bij je voorouderonderzoek.

Mijn Stamboomboek kan je hier bestellen via ActieveSenioren.be

  • Hou je meer van een mooi ogend fotoalbum met alle gegevens van je voorouders, dan kan je kiezen om je verhaal te laten drukken in een mooi afgewerkt fotoboek. Albelli geeft op haar website een prachtig voorbeeld van hoe een stamboomboek er in deze vorm kan uitzien.

Je kleinkinderen zullen alvast een streepje voor hebben als ze op school in het derde leerjaar kunnen uitpakken met hun overzichtelijke-creatieve-uitgebreide stamboom.

Voor de topgrootouders

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Out Of the Box

Out Of The Box is een blog gevuld met creatieve ideeën, om je vrije tijd op een boeiende manier te verrijken. Deze inspirerende blog is onderverdeeld in 3 categorieën: DIY (do it yourself), Leven VOL Ervaring en Top Grootouders. Alvast veel plezier en niet vergeten: wees creatief en denk Out Of The Box.

Actieve Senioren.be

Ontdek nóg meer

Recente Artikels Out Of The Box

Volg ons op Facebook

Welkom!

X
X
X