DIY, out of the box, creatief

Kunst in je tuin

hoe je struiken tot kunst veranderen

Voor een echte kunstliefhebber, zal een kunstcollectie zelden stoppen bij de voordeur. Kunst in je tuin kan net dat extraatje persoonlijkheid toevoegen aan grote of kleine tuinen maar ook aan je stadstuin of balkon. Kunst in je tuin vormt een mooie aanvulling op de bestaande architectuur van je huis en het gekozen tuinontwerp. Hoewel de gelukkige eigenaren van ruime eigendommen hun grasveld kunnen bezaaien met supersize werken, zijn uitgestrekte gronden geen vereiste. Als stadsbewoners kan je weerbestendige items uit je collectie ook een frisse neus laten halen op je terras of in je stadstuin.

 

Kunst in je tuin, hoe pak je dit aan?

Een tuin moet vooral je wensen, behoefte en persoonlijkheid weerspiegelen. Dit betekent ook dat niemand je moet vertellen wat je met je ontwerp moet doen. In kunst is er geen goede of slechte keuze en je eigen ontwerp is dus altijd goed.

Aan vorige stelling is wel een ‘maar’ verbonden. Als je begrijpt hoe kunst een tuinontwerp in de verf kan zetten, kan je het beoogde kunstwerk beter benutten. Door het kunstwerk een andere plaatst te geven of een ander kunstwerk te kiezen kan het resultaat heel anders zijn. Het ‘waarom’ van iets begrijpen, is altijd belangrijk. Hou onderstaande tips steeds in het achterhoofd bij het kiezen van kunst in je tuin.

 

De tips voor de perfecte kunst-tuin

1. Voeg extra kleur toe aan je tuin

Kunst kan kleuren toevoegen die normaal niet in de tuin aanwezig zijn. Een paar bloemen kunnen gewoon niet tippen aan de impact van een twee meter hoge zuil bezet met blauwe mozaïek steentjes. Veel mensen proberen in hun interieur te werken met ingetogen, meer rustgevende tinten. Maar in de tuin kan je net dat tikkeltje verder gaan.

2. Breng textuur en vorm aan in je tuin

Kunst kan ook een textuur en vorm toevoegen die niet aanwezig is in je tuin. Tuinarchitecten brengen ons graag de verschillende texturen van planten bij, maar als we eerlijk zijn, een bed van groene planten kan er van ver uitzien als één groot groen tapijt. Kunst kan een opvallende textuur en vorm aanbrengen in de tuin. Herkenbare vormen zoals driehoeken en rechthoeken werken heel goed in een tuin, omdat hun vorm zo anders is dan die van planten.

3. Wees trouw aan een bepaalde stijl

Door te kiezen voor kunstwerken in dezelfde stijl als je huis en tuin, creëer je een samenhangend ontwerp en til je het geheel naar een hoger level. Kies bijvoorbeeld voor hedendaagse of abstracte sculpturen voor je moderne tuin.

4. Hou rekening met het brandpunt

Een kunstwerk heeft als doel op te vallen in de tuin en zich te onderscheiden van de rest van de tuin. Je kunstwerk wordt een centraal punt, die de aandacht naar zich toe zal trekken, en de focus op de rest van de tuin zal verminderen. Hou hiermee rekening bij het kiezen van een geschikte plaats voor je kunstwerk.

 

Geen inspiratie? Hier zijn enkele leuke voorbeelden

1.  Plaats een spiegel in je tuin of op je terras

Spiegels zorgen voor een ruimtelijker effect: de optische illusie dat je tuin groter lijkt dan dat hij werkelijk is. Daarnaast gaat je tuin of terras ook lichter lijken. Ideaal dus als je beschikt over een stadstuin die ingebouwd zit tussen de huizen en tuinen naast je.

2. Vervang het functionele door kunst

Je denkt niet voldoende ruimte te hebben voor kunst of je houdt niet van opvallende beeldwerken in je tuin? Heb je er al aan gedacht om een functioneel deel in je tuin te vervangen door kunst? Kies bijvoorbeeld voor een bijzonder ontwerp voor je toegangspoort, een kunstwerk op zichzelf.

3. Stapel je hout tot kunst

Door het hout op een bepaalde manier te stapelen kan er een mooi patroon of een echt kunstwerk ontstaan. Prachtig als mensen een jaarlijkse zware klus omtoveren in een kunstwerk. Hierboven een prachtig voorbeeld.

4. Kunst in je tuin kan ook nuttig zijn

Bovenstaande schaal bezet met mozaïeksteentjes, vult niet enkel een mooi kleurenpalet toe aan je tuin, het is ook een geliefde plaats voor de vogels en doet dienst als vogelbad.

5. Je hoeft niet alles weg te doen

Een oude boomstronk kan omgetoverd worden tot een waar kunstwerk.

 

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Out Of the Box

Out Of The Box is een blog gevuld met creatieve ideeën, om je vrije tijd op een boeiende manier te verrijken. Deze inspirerende blog is onderverdeeld in 3 categorieën: DIY (do it yourself), Leven VOL Ervaring en Top Grootouders. Alvast veel plezier en niet vergeten: wees creatief en denk Out Of The Box.

Actieve Senioren.be

Ontdek nóg meer

Recente Artikels Out Of The Box

Volg ons op Facebook

Welkom!

X
X
X