Leuke ideeën om de paaseieren te verstoppen

Pasen, paaseieren, zoeken, kind, knuffel, gras
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Volgend weekend is het weer Pasen. Of we nog fel bezig zijn met de herrijzenis van Jezus hangt af van persoon tot persoon. Een traditie die echter niet verloren gaan is paaseieren rapen. Voor de kleinkinderen heeft Pasen zelden nog iets met de kerk en Jezus te maken. Pasen is het feest van de chocolade paaseieren. Laat de zoektocht maar beginnen. Maar is het nog wel een zoektocht? Zeker voor de oudere kleinkinderen is het vinden van de paaseieren een koud kunstje. Zijn er geen alternatieven om het die kapoenen wat moeilijker te maken? Uiteindelijk mogen ze ook wat moeite doen en energie verbruiken om daarna hun buikje vol chocolade te smullen. Hoe ga je te werk als een echte expert in het paaseieren verstoppen…

De oorsprong van het paaseieren rapen

Over de oorsprong van het paaseieren rapen doen heel wat verhalen de ronde. Weten wij, en vooral de kleinkinderen nog wel vanwaar de traditie van het paaseieren rapen komt? Een eerste verklaring is dat bij de heidenen het ei symbool stond voor vruchtbaarheid en wedergeboorte. Zo zouden de heidenen eieren verstoppen onder de grond van de akkers en hingen ze eieren in de bomen om te zorgen voor een vruchtbaar jaar.

boom, paasboom, Pasen, paaseieren, kleuren

Een meer voor de hand liggende verklaring heeft te maken met de vastenperiode. Christen mochten tussen carnaval en Pasen geen vlees- of zuivelproducten eten en drinken. Eieren hoorde hier ook bij. Op die manier was er tegen Pasen een overvloed aan eieren. Deze paaseieren werden dan zogezegd door de klokken van Rome bij de mensen gebracht.

De kleinkinderen op bezoek

Maar terug naar het verstoppen. Hoe leuk is het niet om de kleinkinderen op bezoek te hebben en hun lach op het gezicht te zien bij het vinden van al dat lekkers. Voor de allerkleinste is de eitjes “verstoppen” in het gras of tussen de bloemen al voldoende, maar voor de wat grotere kinderen mag het best wat moeilijker, maar hoe doe je dat?

Ga op schattenjacht

Kinderen houden van verhalen en hebben een grote verbeelding. In plaats van de paaseitjes te verstoppen in je eigen tuin, verstop je de eitjes in een schatkist. De schatkist verstop je dan weer ergens in de omgeving van je woning. Ga je graag nog een stapje verder? Verkleed jezelf als piraat en geef je kleinkinderen een zelfgemaakte schatkaart. Je kan op de schatkaart verschillende plaatsen aanduiden waar kisten verstopt zijn. Maak je het graag nog wat moeilijker, deel dan de kaart op in opdrachten. Bij elke geslaagde opdracht krijgen de kleinkinderen een deel van de schatkaart. Zo kunnen ze achterhalen waar de schat en alle paaseieren verstop liggen.

Word een camouflage expert

Witte chocolade eitjes in het groene gras zijn natuurlijk snel gevonden. Veel moeilijker wordt het wanneer je de eitjes verstopt op plaatsen met dezelfde kleur. Maar wil je het de kleinkinderen echt moeilijk maken, verstop de paaseieren dan op plaatsen waar ze moeilijk bij kunnen. Houd hierbij rekening met de leeftijd van de kinderen. Wat is er leuker voor een kind om in een boom te moeten kruipen om de verrassing te vinden? Natuurlijk moet je de eitjes wel zelf op deze moeilijke plaatsen gaan leggen.

Verstopper wordt zoeker

Op een bepaalde leeftijd worden de kleinkinderen echt te groot om paaseieren te zoeken. Draai dan de rollen gewoon eens om en laat je kleinkinderen de eitjes verstoppen. Hilariteit verzekerd! Het is ook een idee om de wat oudere kleinkinderen de eitjes te laten verstoppen voor de jongste kleinkinderen. Op die manier wordt het voor elk kleinkind een leuke ervaring. Nadien verdeel je gewoon buit.

Pasen, paaseieren, chocolade, smarties

Binnen met de lichten uit

Pasen luidt de komst van de lente in, toch kan het ook met Pasen slecht weer zijn. Het verstoppen van de paaseitjes binnen is een super leuk idee. Op die manier heb je heel wat meer verborgen plekjes dan buiten. Nog leuker wordt het wanneer je het huis kan verduisteren en de kleinkinderen enkel mogen zoeken met een zaklamp. Zie wel dat je weet waar alle eitjes verstop zijn of je vindt misschien enkele weken later nog chocolade in de binnenzak van je jas.

Spelletjes om eieren te verdienen

Je kan als grootouder ook een aantal spelletjes verzinnen om de paaseieren te verdienen. Denk hierbij vooral aan de Scouts- en Chirospelletjes van vroeger. Lopen met een ei op een lepel die in je mond steekt, eigooien en vangen zonder dat het ei stuk gaat, een ei verstoppen onder drie bekertjes en daarna de bekertjes verwisselen. Of doe met de wat oudere kleinkinderen een quiz. Dit kan een algemene quiz zijn, een quiz over de familie of gewoon een gezelschapsspel waar de punten veranderd worden in paaseieren.

Heb je nog meer leuke ideeën, laat het ons dan zeker weten.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

Welkom!

X
X
X