Actieve Senioren.be

Ethische sociale website voor de actieve senior

Mag ik gaan wandelen tijdens de lockdown

Coronavirus duidelijk maken
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Het lenteweer zal heel wat wandelaars op de been brengen. Maar wandelen tijdens de lockdown hoe doe je dat? Om de corona epidemie in te dijken heeft de regering verregaande maatregelen opgelegd. Winkels sloten de deuren, restaurants, tavernes en café blijven dicht. Deze beperkingen hebben tot gevolg dat heel wat mensen de weg naar de lichaamsbeweging hebben (terug)gevonden. We gaan massaal wandelen tijdens de lockdown en met het mooie lenteweer dat eraan komt is het goed toch even duidelijkheid te scheppen.

 

Wandelen tijdens de lockdown, de afspraken zijn simpel

De afspraken zijn eigenlijk heel simpel. De eerste vraag is waar je mag wandelen tijdens de lockdown. Je mag enkel in je eigen buurt wandelen. Je vertrekt te voet bij je thuis en komt daar ook weer te voet aan. Wil je eerst de auto nemen om naar een bos of park te rijden, dan kan dit niet. Deze verplaatsing is niet noodzakelijk en dus verboden. Met het mooie weer dat eraan komt is het zelfs best dat je niet naar het park in de buurt wandelt. Heel wat mensen gaan hetzelfde idee hebben. Hoe meer mensen op dezelfde plaats gaan wandelen hoe groter de kans is om toch besmet te geraken. In Vlaanderen zijn trouwens heel wat parken preventief, geheel of gedeeltelijk, gesloten.

 

Waar kan je best gaan wandelen tijdens de lockdown

Waar ga je dan wel best wandelen tijdens de lockdown. Wel, heb je een wandelroute in je buurt die je wel vaker wandelt en waar je bijna nooit andere mensen tegenkomt? Ga gerust op stap en geniet ervan. Het is misschien wel het ideale moment om je buurt wat beter te leren kennen en eens een weggetje of bospad in te slaan waar je nog nooit bent geweest. Je buurt is groter dan je denkt en door te wandelen kom je vaak op mooie plekjes waar je het bestaan niet van wist. Neem zeker je fototoestel of smartphone mee om de mooie plekjes even te fotograferen. Zorg dat je de weg niet kwijtraakt want de weg vragen aan andere wandelaars is eigenlijk verboden 😉

 

Wie mag er met je mee gaan wandelen

Met wie en met hoeveel personen mag je wandelen tijdens de lockdown. Ook hier zijn de afspraken heel duidelijk. Je mag enkel gaan wandelen met de personen die onder hetzelfde dak samenwonen. Dit hoeft niet je familie te zijn. Het is dus mogelijk dat je met meerdere mensen tegelijkertijd op stap bent. Mensen uit hetzelfde gezin hoeven tijdens het wandelen geen 1.5 m afstand te houden. Ben je alleen thuis, dan mag je samen met één vriend of één vriendin afspreken om samen te gaan wandelen. Let wel, je bent hier verplicht om 1.5m afstand te houden van elkaar. Even tijd nemen om op adem te komen, kan geen kwaad. Ergens op een bankje gaan zitten of een picknick meenemen om in het park, veld of bos te picknicken is wel verboden. Het wandelen mag enkel tot doel hebben om te bewegen. Kom je op je pad iemand tegen, houd dan steeds minsten 1.5m afstand. Wie zich niet aan de afspraken houdt kan een boete van 250 euro krijgen en dit zonder voorafgaande waarschuwing. De politie gaat tijdens deze periode zeker en extra controleren.

 

Draag je nu wel of geen mondmasker

En wat nu met de mondmaskers. Heeft het zin een mondmasker te dragen wanneer je gaat wandelen tijdens de lockdown. De Belgische regering neemt hier geen duidelijk standpunt in. Een mondmasker is niet nodig, toch biedt het een extra bescherming en kan het zeker geen kwaad. Sommige mensen zijn drager van het coronavirus zonder dat ze dat weten of zonder dat ze ziektesymptomen hebben. Op dat ogenblik kunnen ze wel het virus overdragen. Wanneer je als besmette persoon een mondmasker draagt is de kans dat je iemand gaat besmetten vele malen kleiner. Ook zal je bij het dragen van een mondmasker heel wat minder kans hebben het virus van iemand anders over te krijgen.

Wandelingen op actieve senioren

 

Mag de hond mee gaan wandelen tijdens de lockdown

Mag de hond mee gaan wandelen tijdens de lockdown? Natuurlijk mag je je hond meenemen wanneer je gaat wandelen. In België is het bij wet verplicht je hond aan de leiband te houden. Kom je andere mensen tegen, laat tijdens deze crisis je hond dan zeker niet aaien door de andere wandelaars. Het is niet zozeer dat je hond het coronavirus kan krijgen, de meeste honden blijken immuun. Toch kan bij het aaien door iemand die besmet is, het virus in de vacht van je hond terechtkomen. Op die manier kan later, wanneer jij de hond aait, het virus ook aan jouw handen komen en kan je zo jezelf besmetten.

Hou het veilig en gezond en geniet van de eerste lentedagen!

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_72(Els Beyens)
Hallo David, mercikes om de regeltjes nog eens in de verf te zetten. Het kan eigenlijk niet genoeg herhaald worden. Uiteraard zullen er toch weer snoodaards zijn die alles aan hun laars lappen, en dàt zijn de gevaarlijken voor de bevolking. Hier dichtbij is Fort5, een mooi natuurgebied waar veel gewandeld wordt......voor mij is het te ver om te voet naartoe te gaan maar voor zij die goed te been zijn is het daar ideaal.......alleen, sommige wegeltjes zijn zo smal dat het niet gaat om naast elkaar te wandelen, en zeker niet om elkaar voorbij te steken of te kruisen en de nodige afstand te bewaren. Natuurlijk zullen er met het komende prachtige lenteweer weer velen naartoe trekken, en dàt is geen goed idee.... M'n onderbuurvrouw heeft dat goed begrepen en ze vertelde me dat ze dat zéker NIET gaan doen. Hier mag in de tuin gezeten worden, er is plaats genoeg om ver uit elkaar te zitten. Ik ga het bij m'n terras houden....ik heb wel maar laat zon, maar als de temperatuur te doen is… Lees verder
1 maand geleden 1 maand geleden
@peepso_user_72(Els Beyens) allez, 't is weer zo ver.... en 'k ben vergeten hoe ik het toch kan oplossen. Never mind......ik wou alleen nog maar "goeie avond" wensen aan iedereen.... OMI/Els
@peepso_user_72(Els Beyens) Ah ja, 't was een wolf.....just.....'k zal 't proberen te onthouden van die shift en enter, maar reken er niet te veel op. Hopelijk deed je een fijne wandeling. Ik ben eens tot aan de glasbak gewandeld en daar dichtbij staat een brievenbus, daar stopte ik ook wat in want ik heb een paar jarigen in de nabije toekomst. Nooit gedacht dat ik een wandeling naar een glasbak nog leuk zou gaan vinden....maar goed, 't was eens wat anders.....slaapwel voor straks - Els
@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) genieten van het goede weer doen door een wandeling te maken in het sportpark wat net tegenover onze woning ligt of in schelle in het park rond de visputten maar we houden afstand en meestal gaan we op een uur dat we weten dat er weinig mensen zijn.we houden het veilig.
2 weken geleden 2 weken geleden
X
X
X