Microavonturen maken het leven onverwacht anders

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Microavonturen zijn korte, dicht bij huis avonturen die het leven onverwachts anders maken. Het was de Avonturier Alastair Humphreys die als eerst op het idee van microavonturen kwam. Hij had het idee dat korte avonturen in de buurt niet alleen leuk zouden zijn maar ook een boost zou geven aan de in elk van ons schuilgaande ontdekkingsreiziger. De mens is steeds op zoek naar iets nieuws. Ook als actieve senior is er niets zo leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Zeker als dat avontuur klein en haalbaar is voor de gewone mens met een echt alledaags leven.

 

Microavonturen zijn simpel en verrassend

Een microavontuur kan een simpele wandeling zijn in je eigen buurt bij volle maan. Een wandeling in de regen of bij de opkomende zon. Languit liggen in het gras of ligzetel en genieten van de sterren in je eigen achtertuin of op je terras. De regels zijn eigenlijk heel simpel: “doe gewoon iets dat je normaal niet zou doen”. Treed even uit de comfortzone van je “normale” doen en geniet van de alledaagse dingen in je buurt op een iets andere manier.

 

Alastair Humphreys gaf deze activiteiten een naam

Avonturier Alastair Humphreys heeft een groot deel van zijn website gewijd aan microavonturen. De website is niet specifiek op de actieve senior gericht maar met wat kleine aanpassingen zijn toch heel wat activiteiten heel haalbaar. Kies een avontuur dat bij je past en pas het aan, aan je eigen niveau. Door het ongewone te doen doorbreek je de routine. Routine zorgt voor een uitdoven van onze aangeboren zoektocht naar opwinding. Door het veranderen van de omstandigheden of het doen van iets nieuw gaat onze focus en ons geheugen verbeteren. Een eigenschap die bij heel wat senioren langzaam achteruit gaat. Zet je brein terug voor een uitdaging, je zal versteld staan waartoe het allemaal in staat is.

 

Lichamelijke en neurologische voordelen

Naast deze lichamelijk, neurologische voordelen hebben microavonturen ook het voordeel makkelijk te plannen te zijn. Geen gedoe met mensen waar je rekening mee moet houden, geen tijdverlies of ingewikkelde reisplannen. Daarbij komt dat microavonturen vaak heel goedkoop zijn. De meeste, zo niet alle, attributen die je nodig hebt, heb je bij je thuis al liggen. Je dagelijkse wandeling om 10 uur, verplaatsen naar een ochtendwandeling om 6u bij de opkomende zon, vereist geen extra uitrusting. Enkel je wekker wat vroeger zetten en als je om 9 uur terug thuiskomt, genieten van een heerlijke tas koffie. Het verplaatsen van je routinewandeling naar een ander “bijzonder” uur, geeft je voor heel de dag een heel andere gevoel.

 

We kennen allemaal wel microavonturen

Natuurlijk zijn microavonturen voor de meeste actieve senioren niets nieuw. Het werd gewoon niet op deze manier benoemd. Want wie heeft er nog nooit ervaren hoe die gewone fietstocht naar de markt plots een hele andere ervaring werd door de onverwachte stortbui. Een microavontuur dat je het afdrogen, het aandoen van droge kleren en het zetten van een lekkere kop thee, een heel ander gevoel gaf dan gewoonlijk. Je moet het dus echt niet te ver gaan zoeken. Microavonturen kan je altijd en overal beleven. Gewoon even de routine veranderen en een nieuw gevoel overvalt je zintuigen.

 

Zet jouw leukste microavonturen op WRIKLE

Laat ons op WRINKLE zeker weten welke microavonturen voor jullie de max zijn. Of welke onverwachte activiteiten uitdraaien op een onvergetelijk moment. Moeilijker dan je denkt? Wij helpen jullie graag op weg met enkel microavonturen voor de actieve senior.

 1. Is de bakker vlak om de hoek en ga je ’s zondags met de fiets koffiekoeken halen? Maak van deze korte uitstap een microavontuur en rijd eens naar de bakker een dorpje verder. Zijn ook meteen de calorieën van die koffiekoek verbrand.
 2. Fotograferen kan een ervaring een extra dimentie geven. Tijdens een wandeling sta je niet steeds stil bij wat je allemaal zien. Het meenemen van een fototoestel zorgt er voor dat je met een andere kijk naar de dingen kijkt. Doe je steeds dezelfde wandeling, probeer dan telkens een ander aspect van de wandeling te belichten met je camera.
 3. Woon je in de stad, dan ken je deze zeker als je broekzak. Toch is er in je stad ook nog een andere stad… Jouw stad tijdens de nacht. Ga eens wandelen tijdens de nacht en geniet van de stilte die een stad kan geven.
 4. Ons universum on onmetelijk groot. Zo groot dat we het eigenlijk amper kunnen zien. Dit heeft natuurlijk ook iets te maken met de lichtvervuiling in ons land. Maak een uitstap naar een “donker” plaats en geniet van de sterrenhemel zoals je die bij je thuis waarschijnlijk niet kan zien.
 5. Doe een terrasje en neem een schetsboek mee. Terrasjes worden vaak aanzien als een plaats waar je bij een lekker drankje, gezellig met twee of meer een babbeltje slaat. Toch is het niet verboden ook alleen aan tafel te zitten. Geniet van de beweging rond je en schets of noteer je gedachten.
 6. Wandel door de “stilte” van het bos en geef je over aan de geluiden. Probeer eens te gaan wandelen in het bos wanneer het volle maan is. Laat je ogen wennen aan de donkerte en je zal zien dat je meer ziet dan je denkt. Nee af en toe een rustpauze en luister naar wat je anders nooit hoort.
 7. De hond gaat wandelen met het baasje. Meestal is het omgekeerd. Heb je een hond en gaan jullie regelmatig wandelen? Draai de rollen eens om en laat de hond de leiding nemen. Ik ben er zeker van dat je op plaatsen zal komen waar je nog nooit bent geweest. Ook in je eigen buurt.
 8. Ga op zoek naar nieuwe paden in je omgeving. Met de hulp van GoogleMaps vind je paadjes waar je nog nooit eerder bent geweest.
 9. Voor de kampeerder onder ons. Sla je tentje op in je eigen tuin of slaap in je caravan op je eigen oprit. Je zal zien dat dit een hele unieke ervaring wordt. Zeker in tijden van corona geen het je een instant vakantiegevoel.
 10. Trek te voet of met de fiets door een onbekende stad. Ga op voorhand opzoek naar een leuke rit doorheen een stad en ontdek alle kleine steegjes en leuke parken van de stad waarvan je alleen de hoofdwegen kende. Neem hier en daar natuurlijk de tijd om een pitstop in te lassen.
 11. Neem de fiets in plaats van de auto. Ben je nog geen pensioengerechtigde senior, dan kan je naar het werk fietsen. Maar ook familie en vrienden te voet of met de fiets bezoeken, geeft een heel andere gevoel dan dit te doen met de wagen.
 12. Geniet van de meteorologische evenementen. Zoek het ideale plekje in je buurt om te genieten van de supermaan, astroïdenregen of prachtige zonsondergang. Deze evenementen hebben een positieve invloed op onze kijk op de wereld.
 13. Probeer een nieuw recept. Nog leuker wordt het als je een recept kiest uit een ander land en het nodige opzoekwerk doet om dit land een beetje beter te leren kennen.
 14. Maak gebruik van de natuurelementen. Ook al voorspellen ze op je wandeldag een flink pak regen en hevige wind. Dos je goed uit en ga het gevecht aan met de krachten van de natuur. Niets zo leuk als nadien te ervaren hoe gezellig het bij je thuis kan zijn.
 15. Ga wandelen in de zee in plaats van op het strand. Het hoeft hier echt geen zomer voor te zijn. Ook in het zeewater wandelen tijdens de herfst of winter heeft iets magische. Zie wel dat je een handdoek mee hebt en je nadien lekker warm induffelt.

Laat ons op WRINKLE dus zeker weten welke microavonturen voor jullie de max zijn.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_940(Tom Pittoors) S'nachts in de Ardennen rondwandelen wel met een pillamp natuurlijk dan kom je gemakkelijk ook wat wild tegen en de sterrenhemel is er prachtig,soms neem ik een dekentje mee en leg me daar ergens in het bos neer,je kunt niet geloven hoe rustgevend de nachtelijke geluiden zijn.

Welkom!

X
X
X