Actieve Senioren.be

Ethische sociale website voor de actieve senior

Op uitstap met de trein als actieve senior

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Op uitstap met de trein, zonder files

Op uitstap met de trein in België. In ons klein landje ben je in principe met de wagen overal direct. Toch is de realiteit een beetje anders. Zeker wanneer je een daguitstap plant en moet vertrekken tijdens het spitsuur. Het is zo goed als onvermijdelijk dat je in België op verschillenden plaatsen in de file staat. 

Wil je graag een daguitstap maken, of een weekendje weg. Misschien is het wel een goed idee om gebruik te maken van de treinen van de NMBS. Wanneer je op uitstap gaat met de trein dan heb je geen file en geen zorgen om parkeerplaats te vinden. Elke grote en kleine stad heeft in het centrum een treinstation. Ook verschillende dorpen hebben de luxe een station te hebben

 

Al gehoord van combimobiliteit?

Wanneer je geen station in je dorp of de buurt hebt, wordt het reizen met de trein al direct een pak moeilijker. Toch wordt er de laatste jaren veel ingezet op combimobiliteit. Hierbij maak je de verplaatsing met verschillende vervoersmiddelen. Je vertrekt met de wagen of fiets, rijdt naar het station, neemt de trein tot je bestemming en gaat daar eventueel verder met bus, tram, taxi of een andere vervoersmiddel.

 

Hoeveel kost een treinticket?

De prijs van een treinticket is natuurlijk afhankelijk van hoe ver je moet reizen en in welke klasse je gaat zitten. In treinen heb je nog steeds 1ste en 2de klasse. In eerste klasse heb je wat meer ruimte, maar is het vooral tijdens de spits opmerkelijk rustiger. Op de website van de NMBS kan je de prijs van een ticket berekenen. Wanneer je een vergelijking gaat maken met de wagen, moet je niet alleen rekening houden met brandstof maar ook met eventuele parkeerkosten. Hieronder zie je een overzicht van een treinticket Leuven-Oostende heen en terug.  Wanneer je als senior op uitstap met de trein gaat kan je genieten van het seniorenbiljet. Dit kan bekomen worden vanaf 65+ en geeft senioren een fikse korting.

Tonen aan de lezers hoeveel een treinticket in België kost

 

Waar kan je een treinbiljet kopen

In de grote stations vind je zeker nog een loket waar je biljetten kan kopen. De meeste stations zijn tegenwoordig uitgerust met biljetautomaten. Je kan ook een biljet kopen via de NMBS-appIn noodgevallen heb je ook de mogelijkheid een biljet te kopen op de trein. Dit is echter af te raden omdat daarvoor een toeslag wordt aangerekend. 

Je kan natuurlijk ook op voorhand, online je biljetten kopen. Dit geeft je een zekere gemoedsrust omdat je niet moet aanschuiven aan een loket of automaat.

 

Mag een fiets mee op de trein

Is het mogelijk om je fiets mee op de trein te nemen? Stel dat je een dagje wilt gaan fietsen in de Ardennen. Een fiets huren zie je misschien helemaal niet zitten, dus wil je graag je eigen fiets meenemen op de trein. Dat kan. Hiervoor koop je een Fietsbiljet. Dit kost 4 euro voor een enkele reis en kan je online of aan het locket kopen. Een plooifiets mag gratis op de trein. Het niet steeds vanzelfsprekend je fiets mee op de trein te krijgen. Vraag eventueel hulp aan derden. 

De meeste treinen zijn voorzien van een speciale plaats voor fietsen. Deze bevindt zich meestal in het midden van de trein en heeft een lagere instap, wat het inladen van de fiets vergemakkelijkt. Zijn de fietsplaatsen volzet, dan zit er niets anders op dan een volgende trein te nemen. In de stations Brussel-Centraal, Brussel-Congres, Brussel-Kapellekerk, Bastogne-Nord en Bastogne-Sud is het in en uitladen van fietsen niet toegelaten.

 

Neem je kleinkinderen gratis mee op de trein

Kinderen jonger dan 12 jaar die meereizen onder begeleiding van een volwassenen, reizen gratis met de trein. Dit zowel in eerste als tweede klasse. Er is een maximum van 4 kinderen per betalende begeleider vastgelegd. De kinderen reizen zonder biljet. Het vervoersbewijs van de begeleider geldt ook voor het kind. Deze regels gelden zonder beperking van uur of bestemming. Tijdens de reis moet je de leeftijd van het kind kunnen aantonen aan de hand van de identiteitskaart.

 

Mag een hond mee op de trein

Wil je een dagje met de hond gaan wandelen aan zee, of ga je op bezoek en neem je je huisdier graag mee? Ook dat kan bij de NMBS. Voor € 3,00 enkele reis kan je een huisdierbiljet kopen zodat je viervoeter mee op de trein kan. Als je huisdier in een kooi van maximum 55 cm lang, 30 cm breed en 30 cm hoog past, mag het gratis mee.

Een muilband of -korf voor honden is niet verplicht maar wordt aanbevolen, de treinbegeleider kan eisen dat je de muilband of -korf aanbrengt. Je huisdier mag niet op de zitbanken of tafeltjes plaatsnemen

 

Welke trein moet je nemen naar jouw bestemming

Wie niet regelmatig met de trein reist is misschien bang om de verkeerde trein te nemen. Met de NMBS Routeplanner is je route met welke treinen je moet nemen, zo gepland. Reis je naar zee, de Ardennen of één of andere leuke stad, de routeplanner helpt je alles te plannen.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) Naar de Zoo in Antwerpen geweest met de trein en bijna geen kat erop ,groetjes Suske
@peepso_user_72(Els Beyens) Reed vaak met de trein vroeger, lekker makkelijk.....maar nu is 't moeilijker omdat ik niet meer op elke trein geraak zonder een letterlijk duwtje in m'n rug. Als 't met "opstappen" is gaat het gewoonweg niet. Ik kan niet aan de stangen om me op te trekken. Dàt is een minpuntje en je weet nooit op voorhand welke trein het zal zijn.....jammer, jammer ... voor ouderen met wat problemen, ook voor gehandicapten, is het openbaar vervoer in België niet je "dàt".....
@peepso_user_72(Els Beyens) Jaja, ik weet dat heel goed...er zit niks anders op dan me er bij neer te leggen hé...Ook met het andere openbaar vervoer heb ik soms problemen, maar dat wist je al. En ik niet alleen natuurlijk, ik kan nog een beetje m'n plan trekken. Er zijn er zoveel die hélemaal afhankelijk zijn van één of andere hulp. Enkele jaren geleden was ik op verlof in Zwitserland....daar stelt dat probleem zich niet. Alle bussen kunnen hun opstaptreden naar beneden laten en ook om te treinen is er geen enkele moeilijkheid. Zo kan het ook, maar dat kost geld natuurlijk....België is België....we moeten het er mee doen ! Fijne avond nog ! Els
@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) @peepso_user_72(Els Beyens) Mijn man is ook slecht te been hij heeft bijna geen gevoel meer in zijn voeten en die vind het opstappen op bus en tram(hij neemt die dan ook nooit meer) ook zo moeilijk ,met de trein gaat het nog.En het is zoals je zegt het mag hier in Belgie allemaal niets kosten hé.
2 weken geleden 2 weken geleden
@peepso_user_881(Erwin Slegers) Ik reis weinig met de trein en al zeker niet met tram of bus,als je een wagen hebt.....
@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) Ik reis nu met een 50% mindering kaart voor de trein maar echt klopt dat toch niet als ik van mij thuis tot in Antwerpen reis betaal ik heen en weer €7,80 normale prijs met die minderingskaart betaal ik nu heen en weer €5 en dat is als ik goed kan rekenen toch niet de helft???
2 weken geleden 2 weken geleden
X
X
X