Actieve Senioren.be

Ethische sociale website voor de actieve senior

Op uitstap tijdens een hittegolf

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Ga je op uitstap tijdens een hittegolf neem dan zeker een aantal voorzorgsmaatregelen. De eerste hittegolf van deze zomer komt eraan. Voor sommigen een periode om naar uit te kijken, voor anderen een periode van slecht slapen, puffen en binnen blijven. Elke persoon gaat anders om met warmte. Wat vast staat is dat naarmate men ouder wordt, zeer warm weer een grotere invloed heeft op ons lichaam. Dit komt doordat het lichaam zich op latere leeftijd minder snel en minder goed kan aanpassen aan de omstandigheden. Wil je als senior toch op uitstap tijdens een hittegolf dan is het belangrijk enkele extra voorzorgsmaatregelen te treffen.

 

Oversterfte tijdens hittegolf grootst bij 65-plussers

De oversterfte (hoeveel meer mensen er in een bepaalde periode streven in vergelijking met het normale gemiddelde van die periode) door een hittegolf stijgt naarmate de leeftijd. Tijdens de 3 hittegolven van 2019 was er in België een oversterfte van 700 personen. Het grootste deel van deze groep waren 65- maar voornamelijk 75-plussers. Als senior is het dus heel belangrijk om je tijdens een hittegolf te beschermen tegen oververhitting en uitdroging. Overweeg op dagen boven de 28° eventuele geplande activiteiten uit te stellen. Ga je toch op uitstap tijdens een hittegolf ken dan je eigen grenzen.

 

Lichamelijke oorzaken van hyperthermie

Waarom senioren minder goed tegen een hittegolf kunnen wordt bepaald door enkele fysieke veranderingen bij het ouder worden. Op de eerste plaats heeft het te maken met het temperatuurcentrum in onze hersenen. Dit centrum regelt de afkoeling van ons lichaam wanneer we het te warm krijgen. Op latere leeftijd kunnen de signalen om te beginnen afkoelen minder goed doorgegeven worden, wat oververhitting of hyperthermie kan veroorzaken.

Ook wordt de dorstprikkel, die normaal in de hersenen ontstaat, minder duidelijk. Wanneer je niet voelt dat je lichaam dorst heeft, ga je ook minder drinken. Daarnaast hebben senioren minder zweetklieren en verwijden de bloedvaten in de huid minder goed. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je lichaam minder goed afkoelt en je als senior dus meer last hebt van een hittegolf.

 

Toch op uitstap tijdens een hittegolf enkel tips

Wanneer je echt niet goed tegen de warmte kan, is het best om tijdens een hittegolf zoveel mogelijk binnen te blijven. Ga je toch op uitstap tijdens een hittegolf, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kan houden.

  1. Het is vanzelfsprekend om tijdens de ganse dag voldoende fris water te drinken. Wacht niet tot je dorst hebt, want dan is het meestal te laat. Dranken met cafeïne en alcohol worden best vermeden.
  2. Verkoelende snacks koelen het lichaam af. Het lijkt heel vanzelfsprekend en dat is het ook. Het eten van een ijsje of waterijsje koelt het lichaam af. Je kan bijvoorbeeld ook bevroren vruchten in je drank doen en deze tijden de activiteit opeten.
  3. Nog een heel vanzelfsprekende verkoeling is het eten van koude, lichte maaltijden. Eet tijdens een hittegolf geen stoefvlees maar kies voor een slaatje of pastasalade met kip. Ideetjes kan je steeds opdoen in onze receptengroep op WRINKLE.
  4. Verfris je van tijd tot tijd. Neem een washandje mee en verkoel je af en toe door een nat koud washandje in je nek te leggen.
  5. Ook het afkoelen van je voeten heeft een zeer verfrissende invloed op je lichaam. Neem dus zeker een handdoek mee op uitstap, wanneer je een beekje, meer of fonteintje ziet, twijfel dan niet even je voeten en benen te verkoelen.
  6. Koel op voorhand je huis en laat zo weinig mogelijk de zon binnen. Ben je tijdens een hittegolf op uitstap geweest dan is er niets zo fijn om in een koel huis toe te komen.
  7. Ook je kleding is belangrijk. Je draagt best verschillende laagjes dunne, lichtgekleurde, katoenen stoffen. Zo kan je door de dag heen laagjes verwijderen en je langzaam aanpassen aan de temperatuur.
  8. Plan uitstappen naar plaatsen waar het koel is. Veel musea en recreatieplaatsen hebben airco.
  9. Hou je picknick fris. Je kan op je uitstap een koelbox meenemen om je eten fris te houden. Wat je ook kan doen is de avond voordien je boterhammen maken en deze invriezen. Tegen dat je ze ’s middags opeet, zijn ze net ontdooid en nog lekker fris.
  10. Je koel houden op uitstap tijdens een hittegolf is heel belangrijk. Wat minsten even belangrijk is, is je insmeren met zonnecrème. Warm of niet, maak er een toffe uitstap van.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) Dat is goed om weten,bedankt voor deze richtlijnen 🙂
1 week geleden 1 week geleden
X
X
X