Open Monumentendag 2020: anders en veilig

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Open Monumentendag 2020: een alternatieve, veilige editie

Op 13 september vindt de 32ste editie van Open Monumentendag plaats. Op www.openmonumentendag.be kan iedereen in het programma duiken. Momenteel zijn er 159 activiteiten te beleven in 138 monumenten in Vlaanderen. Wie een blik op het programma werpt, merkt als snel dat behalve fysieke activiteiten zoals wandelingen en fietstochten ook digitale belevingen deel uitmaken van Open Monumentendag 2020. Helemaal coronaproof dus! Iedereen die interesse heeft kan nog tot 28 augustus activiteiten inschrijven.

 

Open Monumentendag in veilige omstandigheden

Alle lokale organisatoren hebben hun uiterste best gedaan om coronaproof activiteiten te organiseren waarbij afstand tussen bezoekers gegarandeerd kan worden. Daarnaast werken de Open Monumentendag-activiteiten dit jaar met reservaties en worden bezoekers aangemoedigd om in hun eigen kleine bubbel op pad te gaan, rekening houdend met de geldende veiligheidsmaatregelen. Activiteiten zijn nog onder voorbehoud van verdere beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Tot op vandaag gaat Open Monumentendag op 13 september dus door.

 

Wat valt er allemaal te doen?

Het volledige programma vind je HIER

 

Enkele toppers op Open Monumentendag

Virtuele wandeling door zwembad Veldstraat Antwerpen

Het zwembad in de Veldstraat is het oudste bewaard gebleven openbaar zwembad van de stad Antwerpen. Het art-​decogebouw uit 1932 bestond oorspronkelijk uit een 33 meter lang zwembad met kleedcabines, een turnzaal en een badhuis met 24 badkamers. Bij de renovatie in 2006-​2009 werden het zwembad, de kleedkamers en een deel van de badkamers in hun oorspronkelijke staat hersteld. Het zwembad-​ en stoombadencomplex won in 2009 de Vlaamse Monumentenprijs door haar functioneel en architecturaal geslaagde herbestemming. Maak hier een virtuele wandeling door het gebouw.

Fiets (digitaal) langs de molens tijdens de Grenzeloze Molendag in Kempen-BroekVeel windmolen en watermolens binnen GrensPark Kempen~Broek openen tijdens open Monumentendag virtueel de poort van hun molen. Deze molens doen ook mee aan de virtuele 3e Grenzeloze Molendag van MolenNetwerk KempenBroek. De deelnemende molen vind je in de Grenzeloze Molendagroute in de Erfgoedapp van Faro.

 

MolenNetwerk KempenBroek stippelt fietsroutes en auto/motorroutes uit die u door de mooie natuur van GrensPark Kempen~Broek over rustige wegen van de ene naar de andere molen brengen. Bij de molens kunt u kennismaken met het bijzondere molenerfgoed. Houd er rekening mee dat er vanwege covid-​19 mogelijk molens gesloten zijn of maar een beperkt aantal bezoekers in de molen mogen toegelaten worden. Ook zijn er molens die wel werken (draaien) maar waar géén bezoek binnen mogelijk is.

De gegevens over alle molens die aan de Grenzeloze Molendag meedoen (virtueel en fysiek) zijn ook te vinden in de Grenzeloze Molendag route in de Erfgoedapp van Faro.

OOk andere speciale molentochten langs de molens van GrensPark Kempen~Broek, als de Grensmolentocht en Watermolentocht vind je in de Erfgoedapp van Faro. Zo kun je de molens óók digitaal bezichtigen.

Meer over de Grenzeloze Molendag en de deelnemende molens en een digitaal bezoek is ook mogelijk op: https://www.grenzelozemolendag.com

 

Beleef de restauratie van de historische Reddingboot 3

Reddingboot 3 redde tussen 1948 en 1980 heel wat mensenlevens. Na jaren van verval wil VZW Restart uit Oostende dit unieke schip terug vaarklaar maken. We staan aan het begin van een nieuw verhaal.

 

Ontdek in groepjes van maximaal 4 mensen, en onder leiding van een van onze enthousiaste vrijwilligers alle leuke weetjes over dit stuk varend erfgoed. Het schip wordt gerestaureerd en als dit mogelijk is op het moment van je bezoek kun je ook aan boord komen kijken via een houten trap. De werf zelf is perfect toegankelijk voor mensen met een rolstoel, maar het aan boord klimmen zal niet lukken.

Ter gelegenheid van open monumentendag wordt er ook een speciale tentoonstelling geopend over dit bijzondere schip, de kustreddingsdienst en reddingsboten in het algemeen. Kinderen kunnen echte zeemansknopen leren leggen.

Reserveren is verplicht en kan hier: https://openmonumenten.eventsite.be/page/30

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_881(Erwin Slegers) Ik ben eens gaan kijken op die site en het eerste wat mij in het oog viel was het bezoek in de bunkers en de loopgraven van de 2de wereldoorlog in Dessel.Ik heb dus voor alles interesse wat daar mee te maken heeft.
@peepso_user_72(Els Beyens) Erwin, als je daar interesse voor hebt, ik heb héél veel pps'jes over die tweede wereldoorlog. Geef maar een gil als je er wilt. Ik heb het persoonlijk meegemaakt en 't raakt bij nog steeds een gevoelige snaar. Grtjs. Els
3 weken geleden 3 weken geleden
@peepso_user_881(Erwin Slegers) @peepso_user_72(Els Beyens) wat zijn pps'jes?
3 weken geleden 3 weken geleden
@peepso_user_72(Els Beyens) over de oorlogen, vooral W.O. 2
3 weken geleden 3 weken geleden
@peepso_user_72(Els Beyens) ??? kennen jullie geen pps'jes. Dat zijn filmpjes/of beelden met of zonder muziek. Ze worden ook Powerpoints genoemd.. Ik krijg er dagelijks binnen, het bestaat niet dat jullie dat niet kennen. Ik weet niet of ik er hier kan zetten, 'k vrees van niet. Groetjes - Els

Welkom!

X
X
X