Login om je activiteitspunten te zien

Actieve Senioren.be

Plezier voor groot en klein in het Provinciedomein van Kessel-lo

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Vakantie! Joepie! Allemaal samen thuis. Of toch niet echt. Voor ouders die niet in het onderwijs staan betekent vakantie vaak op zoek gaan naar opvang. Speelpleinen en sportkampen zijn een goede oplossing. Toch zijn er heel wat kinderen die dit niet echt graag doen. Ook zijn deze kampen niet gratis en lopen de kosten al snel op. Op zulke momenten bieden grootouders vaak hun hulp aan en zorgen ze voor enkele dagen, misschien wel weken, opvang. Voor sommige grootouders is dit de hemel op aarde, voor anderen een periode van hard labeur en stress. Want wat doe je heel de dag met de kleikinderen? Wij trokken naar het provinciedomein van Kessel-lo voor een namiddag speelplezier.

 

Mooi maar wat onverzorgd Provinciedomein van Kessel-Lo

We parkeerden onze auto op parking 3, waarna we begonnen te wandelen door het provinciedomein van Kessel-lo. Het viel ons direct op dat het park niet optimaal onderhouden is. We kwamen heel wat onkruid en volgepropte vuilbakken tegen. Een onderhoudsteam was wel aan het werk, dus het kan toeval geweest zijn. Langs de andere kant moet ik ook wel zeggen dat het domein echt wel heel mooi is. We wandelden over een bruggetje naar de kleine vijver. Een mooie visvijver met loop-, wandel- en fietspad rond. Overal langs de wandelpaden staan bordjes om je de weg te tonen. Verloren lopen gaat echt niet. Vanuit het provinciedomein heb je ook een wandelpad naar de voormalige abdij van Vlierbeek.

Provinciedomein Kessel-lo brug met zicht op vijver

 

Een dag speelplezier voor kind en senior

Je een dag amuseren met de kleinkinderen In het provinciedomein van Kessel-lo is echt geen probleem. In het park kan je heel wat activiteiten doen, op maat van kinderen, ouders en grootouders:

  • Speeltuinen

Op de eerste plaats zijn er in het provinciedomein van Kessel-lo verschillende speeltuinen te vinden. De speeltuinen zijn onderverdeeld in verschillende leeftijdscategorieën en best uitdagende. Wat opvalt is dat de speeltuinen heel natuurlijk zijn aangelegd. Er is veel gebruik gemaakt van hout, omgevallen bomen en de heuvels het landschap.

  • Waterspeeltuin met pompen en dammen

Tijdens onze wandeling naar de speeltuinen kwamen we ook een kleine waterspeeltuin met pompen en dammen tegen. Leuk waterplezier voor de allerkleinste.

  • Trapbootjes, roeiboten en pedalo’s

Op een kleine vijver voorziet het provinciedomein van Kessel-lo, tegen betaling (3 euro per kwartier) een aantal trapbootjes. Wij lieten deze links liggen omdat het ons geen meerwaarde leek aan onze uitstap. Het vijvertje is helemaal ingesloten en redelijk klein. Op de grote vijver heb je, tegen betaling (5euro per half uur) de mogelijkheid om met roeiboten of pedalo’s te varen, maar deze waren vandaag niet toegankelijk.

  • Minigolf

In 2014 opende er in het provinciedomein van Kessel-lo een vernieuwde minigolf. Door de tand des tijds was de oude minigolf reeds van 2007 gesloten. Voor kleinkinderen die graag een balletje slaan is het zeker de moeite hier een uurtje, of twee voor uit te trekken. De minigolf kost 3 euro per persoon.

  • Wilgendorp

Tussen het ploeterbad en de grote vijver ligt het wilgendorp. Dit dorp werd in 2015 aangelegd door de leerlingen van het 5de en 6de middelbaar “natuur en groentechnischewetenschappen” van de provinciale school De Wijnpers uit Leuven. Het dorp bestaat uit enkele kleine en een iets groter willegnhuisje.

  • Ploeterbos

Het ploeterbos is een bos en weide waar verschillende klein poeltjes in te vinden zijn. Omgewaaide of oude bomen uit het domein zijn als bruggetjes over de poelen gelegd. Wie zijn evenwicht verliest heeft natte voeten.

  • Ploeterbad

Een echt openluchtzwembad kan je het niet noemen. Het Ploeterbad in het provinciedomein van Kessel-lo is gericht op kinderen tot 12 jaar. De maximale diepte van het Ploeterbad is 1m. In het peuterbadje staat slechts 20cm water. Ideaal voor elke grootouder die met zijn kleine kleinkindjes, op een veilige manier, een dagje naar het openluchtzwembad wilt. Geen grote tieners en geen hels lawaai. Langsheen het Ploeterbad is een ligweide waar je als grootouder tot rust kan komen. Er is ook de mogelijkheid om een drankje of ijsje te kopen.

Of het Ploeterbad geopend is hangt af van de weersomstandigheden. Om helemaal zeker te zijn is het best dat je eerst telefonisch contact opneemt met het provinciedomein in Kessel-lo op het nummer 016/252030

Sportmogelijkheden in het provinciedomein van Kessel-lo

Naast de recreatie heb je in het provinciedomein van Kessel-lo ook enkele sportmogelijkheden. Zeker voor actieve senioren die in de buurt wonen is dit mooi meegenomen. Naast een hengelvijver en enkele petanquebanen zijn er ook 4 tennisterreinen, een skate park een voetbal-, rugby en frisbeeveld. De vroeger rolschaatspiste is momenteel gesloten, er loopt een onderzoek naar een mogelijke investering om de piste te renoveren.

Binnen het provinciedomein van Kessel-lo heb je ook verschillende uitgestippelde looplussen. Je kan de lussen afzonderlijk lopen of combineren met elkaar. Zo kom je 4 loopafstanden. Van 416m rond de rolschaatspiste tot 1371 meter wanneer je de lus rond kleine en grote vijver met elkaar combineert.

 

Oriëntatie- en wandelparcours met opdrachten

Naast gewoon wandelen in het domein, kan je de wandeling ook combineren met een oriëntatieopdracht. In het provinciedomein van Kessel-Lo staan 17 genummerde oriëntatiepalen. Deze palen kan je terugvinden op DEZE KAART. Print de map af en ga aan de hand van de nummers op zoek naar de juiste palen. Oriëntatiepunt gevonden? Steek dan je opgaveblad in de gleuf aan de paal en druk op de rode knijper. Nadien kan je HIER kijken of je de opdrachten goed hebt uitgevoerd. Kinderen vinden oriëntatielopen heel leuk, maar ook grootouders kunnen hun oriëntatievermogen eens testen.

 

Geocaching brengt wandelen naar een hoger niveau

Een andere vorm van oriëntatielopen is Geocaching. Hierbij ga je op zoek naar een verborgen schat de cache. Dit doe je met behulp van een gps-toestel of je smartphone. Op verschillende plaatsen in het provinciedomein van Kessel-Lo zijn er caches verstopt. Alle informatie omtrent Geocaching kan je vinden op officiële website van deze sport: www.geocaching.com. Je zal versteld staan hoeveel caches in jouw buurt verstop zijn.

 

Andere leuke extraatjes

In het provinciedomein van Kessel-Lo vind je een dierenweide met enkele dieren. Heel veel stel dit echter niet voor. Het is niet kan je kan spreken van een echte kinderboerderij. Naast enkele ezels lopen er nog een tiental geitjes rond.

Provinciedomein Kessel-lo boomklimmen

Verder in het domein kan je kennis maken met nog andere dieren. In natuurreservaat “Lovenarenhoek” kan je verschillende watervogels spotten. Ook het belang van de bijen wordt in kessel-Lo in de kijker gezet. Naast een heel aantal bloemrijke hooilanden met inheemse insecten vind je in het domein ook een schuilplaats voor de honingbij met kijkkast.

 

Algemene informatie:

Provinciedomein Kessel-Lo,

Ga hier naar de website van Provinciedomein Kessel-Lo

Tel. 016 25 20 30,

Email: provinciedomein.kessello@vlaamsbrabant.be

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor elke senior die wilt genieten van het leven

Reacties

Er zijn nog geen reacties
X
X
X