DIY, out of the box, creatief

Pyrografie een leuke creatieve hobby

Pyrografie, hout, blokjes, hobby
DIY, out of the box, creatief

Een beetje geschiedenis over Pyrografie

Pyrografie is een kunst afgeleid van de Griekse pur (vuur) en grafos (schrijven), die zijn oorsprong in een ver verleden terugvindt. Hoewel er geen harde bewijzen zijn, is het vrij waarschijnlijk dat onze voorouders, de Neanderthalers, de muren van hun grotten met vuurstokken etsten.  Later in de geschiedenis, werd pyrografie vooral toegepast om gereedschappen en muziekinstrumenten te verfraaien, en daarmee de persoonlijkheid van de eigenaar over te brengen. Pas in het late Victoriaanse tijdperk werd pyrografie beschouwd als een kunstvorm, die meer was dan alleen maar een decoratieve versiering.

In het begin van de 20e eeuw werden er soldeerpennen ontwikkeld, waaruit de huidige houtverbrandingstools zijn afgeleid. Pyrografie kan een leuk hobby zijn met een lage opstartkost, en het is bovendien makkelijk zelf aan te leren. Als het een ambacht is die je ligt, kan houtverbranding dé bron worden van DIY-cadeaus!

 

Wat heb je nodig

Om je te wagen aan een pyrografie project, zijn de startkosten zoals reeds vermeld redelijk laag. Volgende heb je nodig:

 • Een houtverbrandingspen
 • Schuurpapier
 • Natte doek
 • Een ontwerp van je kunstwerk
 • Eventueel Carbon papier
 • Een stuk hout dat je wilt bewerken
 
Zin om te beginnen koop je spullen HIER online en heb ze snel in huis.

Maak kennis met je houtverbrandingspen

Een houtverbrandingspen is een zeer eenvoudige tool. Het is een penachtig apparaat met een metalen uiteinde waardoor warmte wordt overgedragen naar een verwijderbare punt. De temperatuur is regelbaar en moet aangepast worden naargelang het type hout. Bij elke kit krijg je 4-7 verschillende punten voor verschillende manieren van branden: rechte lijnen, afgeronde lijnen, schaduw, enz. Ook zit er een metalen standaard bij zodat de hete punt nooit op je werkbank zal rusten.

Voor je met een eerste project start, is het belangrijk om vertrouwd te raken met je verbrandingspen. Neem een stukje afvalhout, sluit het houtverbrandingsapparaat aan en laat het ongeveer 5 minuten opwarmen. Daarna kan je de verschillende punten beginnen testen op het stuk hout. Zorg ervoor dat u het gereedschap gedurende 5 minuten laat afkoelen voordat u de punt wisselt.

 

Een paar extra pyrografie tips

 • Je kan elk soort hout gebruiken voor pyrografie. Zacht hout zoals grenen zal bij lagere temperaturen branden, terwijl hardere houtsoorten ene zeer hete pen zullen verdragen.
 • Beweeg je houtverbrandingspen langzaam en met een vaste hand. Als je te schokkerig beweegt, zal je dit zeker opmerken in je kunstwerk. Als je te snel gaat, zal het niet naar wens doorbranden in het hout.
 • Hou een natte doek bij de hand zodat je af en toe het uiteinde van de tip kan afvegen zodat resten van het hout zich niet ophopen.
 • Als er te veel rook ontstaat rond de pen, dan is de pen te heet. Probeer de temperatuur lager te zetten voor een zachtere, rookloze verbranding.
 • Hou vooral ook rekening met veiligheid. De punt wordt extreem heet. Gebruik bij het verwisselen van de uiteinden eventueel een tang.

 

Zo ga je te werk

 • Hou je ontwerp vooral in het begin eenvoudig. Kies voor een leuke kalligrafische tekst of een eenvoudige zwart/wit tekening. Bij gebrek aan inspiratie kan je deze woorden ingeven op de zoekmachine Google.
 • Teken zelf een schets of druk een tekening af.
 • Schuur het te bewerken stuk hout goed op (niet nodig bij voorbewerkte houten voorwerpen uit de hobbywinkel)
 • Maak een schets met potlood op het hout of druk de schets door met behulp van carbonpapier
 • Maak de grote contouren met de houtbewerkingspen
 • Maak de finishing touch

Enkele voorbeelden op Pintrest

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_1(ActieveSenioren David) Nog een leuk idee voor als je met pyrografie zou beginnen
@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) @peepso_user_1(ActieveSenioren David) is dit iets wat jij zelf gemaakt hebt?
5 maanden geleden 5 maanden geleden
@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) @peepso_user_1(ActieveSenioren David) ik ook niet maar weet wel dat mijn pa dat vroeger nog gedaan heeft,hij maakte mooie tekeningen op hout

Out Of the Box

Out Of The Box is een blog gevuld met creatieve ideeën, om je vrije tijd op een boeiende manier te verrijken. Deze inspirerende blog is onderverdeeld in 3 categorieën: DIY (do it yourself), Leven VOL Ervaring en Top Grootouders. Alvast veel plezier en niet vergeten: wees creatief en denk Out Of The Box.

Actieve Senioren.be

Ontdek nóg meer

Recente Artikels Out Of The Box

Volg ons op Facebook

Welkom!

X
X
X