Senior beroofd op klaarlichte dag

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Deze week kregen we van een actieve senior een verhaal toegestuurd dat toch wel wat aandacht verdient. Vooral om andere actieve senioren en bij uitbreiding iedereen te waarschuwen. Het verhaal speelt zich af in Mortsel waar een alleenstaande 83 jarige karige dame op sluwe wijze beroofd wordt van haar bankkaart en op enkele minuten tijd heel wat geld afhandig wordt gemaakt.

 

Beroofd op klaarlichte dag

“Ik heb getwijfeld om dit verhaal te vertellen omdat ik helemaal niet graag in de belangstelling staat. Toch vind ik het nodig te waarschuwen hoe ik enkele weken geleden, op klaarlichte dag werd beroofd.

Als alleenstaande oudere van 83, niet meer te best te been is het soms best wat moeilijk maar ‘k ben pienter genoeg om m’n zaakjes zelf te regelen. Zo doe ik graag m’n boodschappen zelf. Door de corona-toestanden werd mij dit enkele maanden ontnomen gelukkig kon ik rekenen op de hulp van m’n onderbuurvrouwke. Ook m’n dochter die zelf geen wagen heeft, schoot regelmatig ter hulp en heeft goed voor me gezorgd…. Ik heb zoals ze zeggen geen klagen gehad.

 

Eindelijk weer met de tram naar Mortsel

In het buurtsupermarktje op zo’n 5 minuutjes stappen van mij deur, kan ik al het essentiële vinden. Een uitgebreide keuze is er echter niet en ja, ’t is er duur. Als klein zelfstandig zaakje heb ik daar begrip voor, daar niet van. Uiteindelijk was ik heel blij dat ik de knop heb kunnen omdraaien. Eindelijk weer met de tram naar Mortsel om op mijn vertrouwde manier weer boodschappen te doen.

De eerste keer verliep alles vlot. ’t Was wel een hele aanpassing met mondmasker en afstand houden maar ’t ging. Het winkelen duurde wel heel wat langer dan vroeger maar ik heb tijd.

2 Weken later ben ik terug gaan winkelen: boekenwinkel, Veritas en nog enkele winkels die hier, in de buurt waar ik woon, niet zijn.

 

Contactloos betalen en geen geld afgehaald

Mijn boodschappen betaalde ik overal contactloos en ik ben geen geld gaan afhalen. Ik heb mijn pincode dus niet moeten gebruiken, wat wel belangrijk is in het vervolg van dit verhaal. Mijn pincode zit, op 83 jarige leeftijd, nog goed in mijn hoofd dus ze staat ook nergens opgeschreven.

Uit voorzorg steek ik die éne bankkaart ook altijd in zo’n metalen etuitje waar ook m’n klantenkaarten inzitten. Criminelen kunnen zonder aan je bankkaart te geraken blijkbaar je gegevens met een speciaal apparaatje ophalen. Ze lopen gewoon even schuin achter je, houden dat toestelletje naast je handtas en scannen zo je bankkaart gegevens. Omdat ik hiervan op de hoogte ben gebruik ik dus dat metalen doosje. Door metaal geraken de stralen niet en kunnen je gegevens dus niet gestolen worden.

Mijn laatste aankoop was in de Veritas. Ik kon daar nog contactloos betalen, dat weet ik nog want ik vreesde er voor dat ik nog contactloos kon betalen omdat hierop een daglimiet staat maar ’t ging nog…. So far so good. Vlakbij de Veritas kan ik de tram naar huis nemen, wat ik ook deed.

 

Daar ben ik dus, in enkele seconden, beroofd

Even later kom ik aan ons appartementenblokje. Het gebouw heeft één ingang, voordeur en tussendeur, voor de 6 appartementjes, 3 verdiepingen hoog en een dakappartement. Vermits ik niks zwaars mag dragen en geen caddie mag trekken heb ik zo’n duwcaddie. Die caddie is ook m’n steun, zonder neem ik een stok mee. Véél makkelijk voor mij dan een rollator om de tram te nemen.

Ik kom dus aan mijn appartement aan en ga naar m’n brievenbus om deze te legen. Komen 2 jongere dames binnen. Ze staan daar met een papier wat te lummelen. Ik was al op m’n hoede want ik vreesde dat ze met mij mee het gebouw binnen wilden en dat wou ik vermijden. Hier wonen nog oude mensen en ik laat alleen mensen binnen die ik ken.

Ik zeg : “als u hier moet zijn moet je wel op de bel drukken bij wie je moet zijn….” “comprend pas”, een afleidingsmaneuver begreep ik later. Ik zeg het in het frans en vraag wie ze moeten hebben : “quelqu’un” …wie ? “Un docteur” (zonder naam). “Hier woont geen dokter, er is ook geen praktijk”, zeg ik hun en ik wil binnengaan. Omdat ik mijn sleutel nam om zo snel mogelijk binnen te gaan staat m’n handtas een beetje open. Ik trek de deur open, één van de twee dames vliegt naar de deur om die héél behulpzaam voor me op te houden. Het Is wat moeilijk met die caddie maar ‘k ben het gewoon ook al is het een zware deur. Ik weer af en zeg dat het niet nodig is en ben ondertussen binnen. Dáár moet het dus gebeurd zijn……ik heb niks gezien en niks gevoeld….

 

Honderden euro’s lichter zonder pincode…

Boven gekomen pak ik uit, wil m’n briefjes van de aankopen weggooien en zie dat er één klantenkaartje los zit in m’n handtas. Ik wil dat kaartje op z’n plaats steken en ontdek dat het hele etuitje weg is! Direct heb ik naar cardstop gebeld en het nodige gedaan om mijn kaart te laten blokkeren, maar nu komt het :

Ik belde ook direct naar mijn bank. Op die korte tijd, tussen de gebeurtenissen aan de deur, de tijd dat ik boven was, besefte dat ik beroofd was en gebeld had naar cardstop en mijn bank, was er al 500 euro aan een bankautomaat afgehaald en nog betaald in verschillende winkels in Berchem en in de stad. Dat allemaal ZONDER PINCODE! Straffer nog : ze hebben het klaargespeeld om binnen de minuut op twee verschillende plaatsen, die al stappend minstens een half uur uit elkaar liggen, te betalen. Daarbij hebben ze nog geld bij gevraagd en tegelijkertijd wéér aan dezelfde bankautomaat geld afgehaald… tot 2 keer toe zelfs….. Kán niet!?, kan dus wél!

 

Zelfs de politie kreeg er kop nog staart aan

Hoe het kan, dat weet ik niet, hebben ze die kaart op één of andere manier gekopieerd en hen daarna opgesplitst of zo? Zelfs de politie kreeg er kop noch staart aan. Op de lijst die ik van de bank kreeg toegestuurd stonden het uur, plaats en som van elke trasactie en die liegen er niet om.

Het wordt nóg straffer. Gisteren moest ik naar de bank om nog wat toelichting te geven. Dit om het dossier in orde te maken en ik kom thuis. Ik kijk of ik niet gevolgd werd want dat moét gebeurd zijn die dag. Wat vind in m’n brievenbus mijn SIS-kaart die ook in dat doosje stak. Op die kaart staat géén adres, enkel m’n naam. De kaart zelf is verlopen sinds 2003 want een SIS-kaart heb je niet meer nodig. Doch hoé komt die kaart in m’n bus terecht ? ’s Middags, toen ik mijn post ging uit de brievenbus halen, zat ze er niet in.

Ik belde naar de politie om te vragen of ze er iets mee kunnen doen, vingerafdrukken of zo. Ik heb de kaart met handschoenen uit de bus genomen en ze daarna in een papieren zakdoekje gedraaid, je weet maar nooit.

 

De beelden maakten niet veel duidelijker

De dag toen ik beroofd werd kreeg ik beelden te zien die de politie was gaan opvragen in een winkel in de stad waar de dieven 6 keer iets zijn gaan kopen…. De twee jonge vrouwen droegen op het moment dat ze mij overvielen een sjaaltje, geen nikab, gewoon een kleurig sjaaltje. Deze dames hadden lang, zwart haar….maar ja, zijn ze het of niet…..ik durf daar geen eed op te verwedden. Ik heb hen maar enkele minuten gezien mét sjaaltje op.

De meesten zullen nu wel zeggen: je heb je pincode ergens opgeschreven…..NEE DUS ! Zelfs NIET GEBRUIKT! Dit kunnen ze blijkbaar nakijken op de bank.

 

Niet alleen senioren worden beroofd

De dame die mijn dossier op de bank in handen heeft vertelde me dat de criminelen tegenwoordig zo inventief aan het worden zijn dat de politie het zelf soms niet meer snapt.

Ze vertelde me van een jonge gast die ook beroofd werd. Pas aan ’t werk, zijn hele loon werd afgehaald zonder kaart. Hij had de kaart bij. De mevrouw van mijn dossier heeft de kaart gezien. Waarschijnlijk de gegevens gestolen met zo’n apparaatje. Die jongen heeft even in de geldproblemen gezeten en moest ook een nieuwe kaart aanvragen want hij had de zijne laten blokkeren. Hier hebben de dieven veel meer tijd gehad. Hij zal het pas ondervonden hebben toen er bij de volgende aankoop geen geld meer op zijn rekening stond.

 

Wees voorzichtig en houd het veilig

Ik wil mijn verhaal maar doen om tot VOORZICHTIGHEID te manen. Dit kan echt iedereen overkomen. Je moet er niet oud voor zijn hoor, écht niet !!!!

Ondertussen ben ik er een beetje over maar ik was er echt niet goed van. Of ik iets ga terugkrijgen is nog maar de vraag. Ik ben méér dan 50jaar klant bij mijn bank en dit is me nog nooit overkomen. Ik hoop dat ze daar wat rekening mee zullen houden. Ik wens het in ieder geval niemand toe. Daarom dit verhaal dat bijna te gek is voor woorden maar toch is het mij overkomen. Hopelijk kan het een waarschuwing zijn voor anderen en ervoor zorgen dat deze criminelen een halt kunnen toegeroepen worden.”

 OMI/Els

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) Ik heb nog een simpele Gsm dus ik zou de app nog niet eens kunnen downloaden al denk ik niet dat ik dit risico wil nemen.
3 maanden geleden 3 maanden geleden
@peepso_user_72(Els Beyens)
Ik had tot verleden jaar ook een simpele gsm en ik had er genoeg mee. Maar dochter, kleinkinderen, ze hebben allemaal zo'n schuifgeval en 'k miste soms wel wat : dus die whats'app en zo wou ik dan toch ook hebben. Ik ben er tevreden mee al staan er véél meer apps op dan ik ooit zal gebruiken. De echte overtollige heeft m'n kleinzoon er afgesmeten om het voor mij zo simpel, duidelijk mogelijk te maken. Vooral als ze 'n foto (liefst van de achterkleinkindjes) doorsturen op de gsm, staat die nu ineens op m'n pc..... vroeger moest ik vragen en zagen om me die naar m'n e-mail adres te sturen, en dat kwam er niet altijd van. De jeugd heeft het druk hé....nu is het geen probleem meer. Ik van mijn kant doe het ook en zo hebben we toch vaker contact. Ook nu met die coronatoestanden hebben we elkaar vaak gezien op de iPhone en dat kon vroeger niet. 't Is toch wel een verrijking. Maar mails en zo dat wil ik er niet op hebben, ik wil er niet verslaafd aan geraken, 't moet een aangename hobby… Lees verder
@peepso_user_72(Els Beyens)
Joke, hopelijk was 't geen te zware operatie en komt alles goed. Al een geluk dat ik eens kom kijken want ik krijg geen info meer door dat er wat gepost werd op "actieve senioren"....vroeger wel. Misschien is er wat veranderd. Dan kom ik wel eens regelmatig binnenwippen. 't Is nu niet zo dat ik de hele tijd aan de pc zit hoor....gelukkig heb ik nog andere hobby's en 'k doe m'n huishoudentje nog zoveel mogelijk zelf. Natuurlijk zijn er zaken die ik uit handen moet geven omdat ik zo min mogelijk risico's wil lopen om niet te vallen...ik heb er een heilige schrik van. Ik zag dat je een filmke of zo gepost had om even te ontspannen en te genieten, maar 'k krijg niks te zien....zijn er nog anderen ? Wat m'n huisarts betreft, die zit in zo'n dokterspraktijk. Ik belde deze morgen eens naar de receptie om te vragen hoe het in de toekomst zal gaan om voorschriften en zo te krijgen en 'k zou nog wel eens bij haar op "consultatie" willen. Morgen gaat ze me bellen en dan hoor ik het wel.… Lees verder
@peepso_user_72(Els Beyens) O Joke, 'k moet niet langsgaan hoor bij de huisarts. Ik wil enkel maar informeren hoe 't in de toekomst in z'n werk zal gaan, vooral ivm. met m'n griepinenting....is nog veel te vroeg weet ik wel, maar 'k weet het allemaal graag op voorhand. 'k Heb wat structuur nodig ! Ik ga eens kijken op FB dan naar je filmke, want iets waar je blij van wordt kan iedereen wel gebruiken. Bedankt - fijne dag - Els
@peepso_user_72(Els Beyens) ja, gezien .... ik zal wel eens naar de apotheker gaan en al laten "reserveren".... dat komt wel goed denk ik. In onze ijskast ligt het even goed als in die van de apotheker..... Een vraagje, krijgen jullie nog info door dat er iemand iets gepost heeft op deze website - ik niet meer sinds ik m'n laatste bijdrage geschreven heeft. Of het er iets mee te maken heef weet ik niet... Een wereldramp is het niet, 'k vraag het me alleen maar af.... fijn w.e. voor jullie - Els
3 maanden geleden 3 maanden geleden

Welkom!

X
X
X