Actieve Senioren.be

Ethische sociale website voor de actieve senior

Senioren en het internet, een bloeiende liefde

actieve senioren, internet, Facebook, Wrinkle, eenzaam, sociaal, sociale media, hand, wereld
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Of de “oudere generatie” zoveel verschil van de jongste generatie is nog maar de vraag. Toch is er één zaak waar jongeren en senioren enorm in verschillen, het internet. Liefst 43% van Belgische senioren tussen 65 en 75 jaar geven aan nog nooit online te zijn geweest. Een trieste vaststelling als je weet dat het internet een hele reeks voordelen kan bieden aan onze senioren. Denk maar aan online winkelen, mensen contacteren, de media volgen, in contact blijven met vrienden en familie, tijdverdrijf, noem maar op. Blijkbaar blijft de drempel naar de muisklik te groot maar we zien hier langzaamaan wel verandering in komen. Senioren en het internet is een bloeiende liefde. actieve senioren, tablet, thee, internet, Facebook, Wrinkle, genieten, fruit, aardbei, citroen, bessen

Waarom blijven senioren weg van het internet?

Ik was met verstomming geslagen toen ik hoorde dat heel wat senioren het internet gewoon overbodig vinden. Met 53%, dé belangrijkste reden waarom senioren niet online gaan. Ergens wel logisch, want als je niet weet wat het internet allemaal te bieden heeft, dan heb je daar ook geen behoefte aan. Je mist niks, want in principe heb je alles al. Wat niet weet niet deert. Daarnaast geeft bijna de helft van onze senioren aan dat ze niet weten hoe ze online moeten gaan, laat staan te weten hoe het internet werkt. Begrijpelijk. Als je van de ene dag op de andere wordt overspoelt met alle aspecten van het internet: zoekmachines, mail, kranten, online winkelen, Facebook, Twitter, beveiliging… Je zou voor minder afhaken. Senioren zijn nu eenmaal niet opgegroeid met het internet. 1 op 3 vijfenzeventigplussers geeft aan zichzelf te oud te vinden voor de online wereld. En dan komt er nog de cybercriminaliteit bij, veel 65 plussers staan heel wantrouwig tegenover alles dat via het internet gebeurt.

Het internet heeft meer positieve dan negatieve kanten

De laatste jaren lijkt er wel een kentering te komen in het internetgebruik bij senioren. Ook de 65 plussers hebben de weg naar het internet gevonden. Vooral de smartphone en de tablet hebben hier hun steentje in bijgedragen. Internet overal, en niet alleen thuis aan de computer. We moeten het niet onder stoelen of banken steken het internet is een enorme meerwaarde voor elke senior. Denk alleen al maar aan alle kwissen, raadsels en geheugentrainingsspelletjes. Wetenschappelijk is bewezen dat dit een positieve invloed heeft op het geheugen. Ook alle informatie, boeken, nieuws, weerbericht, tv-programma’s, online bankieren, online reserveren, online winkelen… Zijn allemaal zaken die het de senioren makkelijker maken en er voor zorgen dat ze langer zelfstandig kunnen wonen.

Worden senioren hier niet minder actief en sociaal door?

Doordat senioren veel meer van thuis uit kunnen regelen komt de vraag of ze daardoor niet minder lichamelijk actief worden. Integendeel, voor veel senioren gaat de wereld letterlijk open met de connectie aan het internet. Alle activiteiten, uitstappen, reizen, hobby’s enz. Zijn slechts een muisklik verwijderd. Ook zijn er heel wat apps die de 65 plusser aansporen om te bewegen. Hoe hard het ook lijkt dat de jeugd door de smartphone en tablet minder sociaal wordt, zo lijkt het dat senioren door het gebruik van het internet juist veel socialer worden. Contacten met familie en vrienden worden heel vanzelfsprekend. Ook het zoeken van nieuwe vrienden en afspreken met andere senioren is aan een opmars bezig. Een platform als Facebook of Wrinkle helpt senioren tegen de eenzaamheid. Ook oude vriendschapsbanden worden online terug hersteld. Volgens de Digimeter van Imec blijkt In 2017 maar liefst vier op de tien 65-plussers actief te zijn op Facebook, in 2016 was dat maar drie op tien en in 2012 twee op tien. De trend lijkt echt wel gezet. Senioren en het internet is een bloeiende liefde hopelijk met wederzijds respect.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

Er zijn nog geen reacties
X
X
X