Skiën houdt senioren fit

schoonheid van het skiën tonen aan de lezers
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Hier in de lage landen hebben we deze winter nog geen vlokje sneeuw gezien. Voor sommigen een blij gegeven, voor anderen een groot gemis. Jaarlijks trekken meer dan 730.000 Belgen richting de bergen om te genieten van een wintersportvakantie. Ook meer dan 200.000 60-plussers kunnen de jaarlijkse ontmoeting met de besneeuwde bergentoppen niet missen. Gelijk hebben ze. Skiën is gezond voor lichaam en geest. Het is bewezen dat skiën senioren fit houdt.

Skiën houdt senioren fit, actief en gezond

Skiën is de ideale manier om als senior actief te blijven. Daarnaast is het nog heel leuk ook. Dit verklaart waarom senioren die op jonge leeftijd beginnen skiën zijn, dit na hun pensioen blijven doen. Ook beginnen skiën op later leeftijd staat vandaag de dag in de kijker. Leren skiën is van alle leeftijden. Met de juiste begeleiding ga je na drie dagen gecontroleerd de pistes af. Als je daarnaast nog een reden wilt om de latten aan te binden… Skiën is goed voor de fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Een prikkel voor lichaam en geest.

De kunst en kracht van het evenwicht

Skiën is een sport waarbij je lichaam constant spierspanning produceert om in evenwicht te blijven. Alle statische spieren blijven constant in tractie en je belast voornamelijk je beenspieren. Tijdens het skiën zijn je benen constant licht tot matig gebogen. Dit dient voor het opvangen van oneffenheden en het kunnen snijden van de bochten. Ook de snelheid kan hiermee geregeld worden. Bij het maken van bochten worden de benen het zwaarst belast. Toch worden ook de buik-, rug-, romp- en schouderspieren behoorlijk aangespannen. Al deze bewegingen dragen bij tot de versterking van spieren, gewrichten en botten. schoonheid van het skiën tonen aan de lezers

De voordelen van op jonge leeftijd beginnen skiën

Het van jongs af aan beginnen skiën heeft heel wat voordelen. Door de dragende impact van het skiën bouw je door de jaren heen sterkere knieën op en zijn je benen minder gevoelig voor kwetsuren. Bij het skiën train je trouwens je hele lichaam. Door de constante spanning van de bilspieren zijn skiërs ook gekend als de sporters met de meest perfecte poepen. Toch leuk om weten 😉

Valpreventie als antwoord op een verminderd evenwicht

Naarmate je ouder wordt gaat ook je evenwicht erop achteruit. Een onverwachte val kan heel wat nare gevolgen hebben. Senioren boven de 65 hebben een verhoogde kans om uit evenwicht te geraken en te vallen. Heel wat steden en gemeenten besteden extra aandacht aan valpreventie. Als je weet hoe je moet vallen kan je heel wat narigheden voorkomen. Skiën vergt een constante staat van evenwicht. Dit versterkt je basisspieren en verbetert aanzienlijk je algemeen evenwicht. Ook je coördinatie en proprioceptie, dit is het ruimtelijk besef van je lichaamsdelen, worden tijdens het skiën getraind. Zelfs met slechts 1 week per jaar te gaan skiën kan men hier de positieve gevolgen al van ondervinden.

Skiën verlaagt de kans op hart en vaatziekten

Skiën is een aerobe sport. Hoewel je ademhaling en hartslag verhogen zal je nooit het gevoel hebben dat je in ademnood komt. Skiën is een uithoudingssport die je cardiovasculair vermogen vergroot. Hoe vaker en langer de inspanning, hoe groter het resultaat. Uit studies blijkt dat deze aerobe inspanning niet enkel gebeurt tijdens de afdaling, ook tijdens het wachten aan de lift blijft je hartslag optimaal. Hierdoor wordt een hoge bloeddruk onderdrukt. Op korte termijn geeft dit een meer ontspannen gevoel. Op langere termijn neemt men aan dat skiën de kans op hart en vaatziekte drastisch verlaagt. Door gedurende verschillende uren aerobe te sporten aan een verhoogde hartslag en ademhaling, kan je als senior tussen de 2500 en 3500 extra kcal per dag verbranden. Dit heeft een positieve invloed op je vetmassa, de kans op overgewicht wordt hierdoor veel kleiner. Een heerlijke kaasfondue of goulashsoep kan dus echt geen kwaad tijdens je weekje skiën. schoonheid van het skiën tonen aan de lezers

Senioren vinden skiën gewoon super leuk

Skiën is gewoon super leuk. Het is niet voor niets dat zoveel Vlaamse senioren jaar na jaar terugkeren naar de wintersportgebieden. Het is een sport die iedereen kan leren en ervaren skiërs kunnen tot op een gezegende leeftijd blijven skiën. Je voelt dat je sport, zonder je te overdoen, je spieren lopen vol bloed, je hartslag stijgt en je kan genieten van de gezonde berglucht in een wonderlijke omgeving. Als je eens je hart op de piste verloren bent, blijft het voor altijd daar.

Skiën bevordert het algemeen geluk bij senioren

Studies tonen aan dat de gehele ervaring van het skiën je geluk en welzijn bevordert. Dit resulteert in een betere geestelijke en lichamelijke gezondheid. Ook het samen skiën met familie, kinderen of kleinkinderen bevordert het geluksgevoel. Daarbij komt dat door de weerkaatsing van de zon op de besneeuwde bergflank je lichaam, ook tijdens de winter, voldoende vitamine D kan aanmaken. Wat resulteert in een beter humeur. Al deze aspecten zorgen ervoor dat senioren die skiën een beter geheugen hebben en een verminderde cognitieve achteruitgang ervaren.

Waar blijven de reisorganisaties met skireizen voor senioren

Tot onze grote verbazing zetten reisorganisatie nog steeds niet in op het steeds groter wordende seniorenpubliek. Een echte gemiste kans. Hier en daar vind je wel een speciale reis voor de actieve senior, maar naar ons gevoel nog steeds te weinig. Ook in heel wat skigebieden blijken ze nog niet mee te zijn met de actieve senior. Spijtig! Men laat hier een grote opportuniteit liggen. Senioren hebben de kans ook buiten het hoogseizoen te gaan skiën. Dit zou voor heel wat skigebieden een boost kunnen betekenen buiten de drukke schoolvakanties.

Enkele skigebieden met kortingen voor senioren

Het is niet dat je als senior niet kan gaan skiën in eender wel skigebied. Toch is het fijn dat er wat rekening gehouden wordt en je als bezoeker kan genieten van enkele voordelen. Hou je van rustig skiën in een mooie omgeving en kan je genieten van de deugden naast de skipiste? We hebben enkele gebieden uitgezocht waar je als fervent skiër volop kan genieten.

1. Avoriaz in Frankrijk

Avoriaz is een typische Frans betonnen skidorp, ware het niet dat de architect van dit dorp wél rekening gehouden heeft met de omgeving. Voor een groot deel bootsen de gebouwen de rotsen in de buurt na.  Avoriaz is gelegen op de grens met Zwitserland op zo’n 858 km van Brussel. Het is een heel sneeuwzeker gebied en zo gebouwd dat elke verblijfplaats direct uitgeeft op een skipiste. Geen gezeul met je ski’s of het skimateriaal van je kleinkinderen. Je hebt elk moment van de dag de mogelijkheid naar je hotel of appartement te skiën, zonder nog te moeten stappen of een bus te nemen. Ook op de skipas wordt er in Avoriaz een korting van 10% gegeven aan senioren.
Dit bericht bekijken op Instagram

🔴TIMELAPSE Rejoignez nous au dessus des nuages… #uniqueavoriaz

Een bericht gedeeld door Avoriaz 1800 ❄️🎄⛷🏂 (@avoriaz1800_officiel) op2. Bad Kleinkircheim in Oostenrijk

Een wat kleiner skigebied in centraal Karinthië. Bad Kleinkircheim is wat verder rijden (1088 km van Brussel) en daarom ook aan te raden deze rit over twee dagen te verspreiden. Eens aangekomen overvalt de rust en natuurpracht je. Karithië is ook gekend als één van de zonnigste gebieden van Oostenrijk, hier heerst als het ware een microklimaat. Daarnaast is Bad Kleinkircheim gekend voor zijn thermen. Wil je volledig tot rust komen en heb je geen probleem met de afstand, dan is Bad kleinkircheim een echte aanrader. Ook hier kunnen senioren genieten van 10% korting op de skipas.


3. Mürren in Zwitserland

Veel dichterbij op 736km van Brussel ligt Mürren. Misschien minder gekend van het skiën, dan wel van “On her majesty’s secret service” (1969). Deze James Bond film werd voor een groot deel in Mürren gefilmd. Zo’n 50 jaar later wordt de herinnering aan James Bond nog steeds levendig gehouden. Mürren is tijdens de winter enkel te bereiken met een gondellift. Op zich heeft dit al iets magisch, eenmaal boven waan je jezelf in winterwonderland. Het hele dorp ligt onder de sneeuw je kan als het ware door de straten skiën tot aan je hotel of appartement. De ontelbare prachtige vergezichten maken van Mürren het topskigebied voor de romantische senior. Boven op de Schilthorn heb je in het draaiende restaurant een prachtig zich op de Jungfrau. Door al dit moois zal je wel iets dieper in de geldbeugel moeten tasten. Een skipas kost 342 euro vanaf 60+ heb je ook hier 10% korting.


4. Cortina d’Ampezzo in Italië

Cortina d’Ampezzo is een wat chiquer wintersportdorp in Italië. Het ligt op 1021 km van Brussel. Ook al is het voor Italië wat duurder, toch blijft het goedkoper dan vergelijkbare skidorpen in Frankrijk en zeker Zwitserland.  Gelegen in de zonnige Ampezzo vallei op een hoogte van 1224 is Cortina d’Ampezzo heel sneeuwzeker en vaak zonnig. Cortina d’Ampezzo is een heel levendig dorp, zonder de echte uitbundigheid. In het centrum vind je een grote voetgangerszone met bars, restaurants en de wat duurdere kledingwinkels. Het dorp is daarnaast gekend voor zijn vele sportevenementen. Ijshockey, schaatsen, curling, polo en natuurlijk de FIS kampioenschappen. Niet vreemd dat de iets rijkere Italiaan uit de omringende Italiaanse steden in Cortina d’Ampezzo een tweede verblijf hebben. Ook senioren komen hier volledig tot rust en krijgen 10% korting op de best betaalbare skipas.


5. Flims in Zwitserland

Hou je van skiën maar ook wandelen dan is Flims zeker een aanrader. Daarnaast is het zalig vertoeven in het kuuroord dat Flims rijk is. Het oude kuuroord is vandaag de dag een klein gezellig bergstadje. Ook langlaufers en winterwandelaars kunnen hun hart ophalen in Flims. Ideaal voor groepen die zowel skiërs als niet skiërs bevatten. Flims mag je al gerust rekenen bij de duurdere skigebieden van Europa. Zeker tijdens de vakantie swingen de prijzen de pan uit. Een skipas in Flims kost 468 CHF of 436 euro voor 6 dagen! Senioren krijgen wel een korting van 10% maar dan nog blijft dit redelijk duur.

Maak jezelf klaar om te gaan skiën

Meer video’s kan je vinden op: Sneeuwfit academy

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_881(Erwin Slegers) Tof artikel om te lezen,spijtig heb ik nooit leren skiën en daar ben ik nu te oud voor geworden,trouwens mijn gezondheid laat dit ook niet toe.
1 maand geleden 1 maand geleden

Welkom!

X
X
X