Actieve Senioren.be

Ethische sociale website voor de actieve senior

Staycation in tijden van corona

Senior koppel in de hangmat op Staycation
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Creëer in je eigen woning het gevoel dat je op vakantie bent. Heel veel vakanties vallen door de coronacrisis in het water. De kans is reëel dat we ook tijdens de zomer niet op reis zullen kunnen gaan. Het heeft zo zijn voor- en nadelen. Niet getreurd, er gewoon het beste van maken zeker. Met het gespaarde geld kan je er misschien een leuke staycation in tijden van corona van maken, op vakantie in je eigen woning dus.

 

Staycation in tijden van corona

We kunnen de voordelen van een staycation opsommen toch zal een staycation nooit je echte reis, waar je misschien maanden naar hebt uitgekeken, vervangen. Als er al één voordeel is aan de lockdown is het wel dat je heel wat geld uitspaart door niet op reis te mogen gaan. Volgens een onderzoek besteedt de gemiddelde Vlaming zo’n 12% van zijn jaarinkomen aan vakanties en reizen. Een mooi spaarpotje om je staycation te gaan pimpen.

Momenteel zijn de grenzen dicht, ligt het vliegverkeer plat en zit reizen er niet in. Ook voor de zomer ziet het er alles behalve rooskleurig uit. Het is zelfs zo dat zolang er geen vaccin tegen Covid-19 gevonden is, reizen naar het buitenland, zeker met het vliegtuig, beperkt zal blijven.

Nepal, gebedsvlaggetjes op de berg

Je kan beginnen treuren dat je reis naar Nepal, Florida of het Zuiden van Frankrijk geannuleerd is. Het is niet anders. We moeten ons erbij neerleggen. Toch is het niet onmogelijk om ook thuis een vakantiegevoel te creëren. Waar staycation al enkele jaren populairder wordt bij jonge gezinnen met kinderen, is staycation in tijden van corona misschien wel een mooi alternatief voor de actieve senior.

 

Waar moet je voor opletten tijdens je staycation

Tijdens je staycation in tijden van corona moet je er vooral opletten dat je er echt een vakantie van maakt. Probeer de dagelijkse taakjes zoveel mogelijk links te laten liggen. Het heeft geen zin dat je tijdens je vaktantie heel wat huishoudelijke klusje gaat doen. Kook je op vakantie niet, dan doe je dat tijdens je staycation ook niet. Geniet je op vakantie elke avond van een lekker cocktail, geniet daar dan nu ook van. Plan je staycation zoals je je reis zou plannen. De gewoontes die je anders thuis hebt laat je achterwegen. Probeer jezelf zoveel te laten verwennen als dat je dat op een echte vakantie ook zou laten doen.

 

Bepaal je budget

Normaal gezien gaat een staycation veel minder kosten dan een echte reis. Om hier een goed zich op te hebben kan het interessant zijn om te weten hoeveel je aan een reis uitgeeft.

Spaarpotje voor op reis te gaan

Probeer zo precies mogelijk te zijn. Tel je reiskosten: vliegtuigticket of benzine voor je wagen, je reiskosten, huur van je verblijf of kosten van het hotel, restaurantkosten, ontspanning en zelfs eventuele aandenkens of souvenirs die je koopt. Ga je meestal op vakantie via een pakketreis, dan spaart dat je nu heel wat moeite.

Heb je het bedrag berekend? Bepaal dan zelf welk percentage van dit bedrag je wilt uitgeven aan je staycation. Heb je je reis geannuleerd en ga je deze zomer niet meer op vakantie, dan kan je zelfs 100% van het bedrag gebruiken. Neem vooral een bedrag waar je je goed bij voelt. Door deze oefening te doen komt misschien plots het besef hoeveel je elk jaar aan reizen en vakanties uitgeeft.

Heb je een bedrag vastgelegd, schrijf het op en begin met je staycation in tijden van corona te plannen.

 

Wat is vakantieluxe voor jou

Denk na over wat jou op vakantie een vakantiegevoel geeft. Waarschijnlijk heb je thuis niet het gevoel dat je op vakantie bent. Probeer eens te achterhalen wat je op vakantie apprecieert. Wat maakt een vakantie tot een vakantie?

Stel jezelf dan de vraag welke kleine veranderingen je kan doen om ook thuis dat vakantiegevoel te creëren. Wat kan ervoor zorgen dat je een week lang een meer ontspannen en meer luxueus leventje kan leiden.

Een weekje niet kuisen of koken, elke ochtend kunnen genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet of ’s avond uitgebreid op restaurant gaan. Ook je lichamelijk laten verwennen kan een luxe zijn. Een deugddoende pedicure of manicure, een ontspannende lichaamsmassage of nieuwe coupe bij de kapper of kapper aan huis. Dit natuurlijk allemaal in de hoop dat de lockdown tijdens de zomer versoepeld zal zijn.

 

Gebruik je uitgespaarde geld om jezelf wat luxe te geven

 

Huur een chef-kok in

Als het voor jou belangrijk is om tijdens je vakantie niet te hoeven koken of inkopen te gaan doen, is het misschien interessant om een persoonlijke kok of huishoudhulp voor een week in te huren. Op listminut.be vind je een ruim aanbod aan personen die jou tijdens je staycation in tijden van corona graag komen verwennen. Deze dienst is trouwens erkend door de Vlaamse overheid.

Op deze website kan je ook een kok aan huis vinden. Tijdens deze coronacrisis zijn er trouwens ook heel wat restaurants waar je haute cuisine kan afhalen of zelfs aan huis laten leveren. Heb je een favoriet restaurant in je buurt, vraag dan zeker even wat de mogelijkheden zijn.

 

Begin je staycation in tijden van corona in een kraaknet huis

Wanneer je in een hotel of vakantieverblijf verblijft, valt het meestal op hoe kraaknet je verblijf is. Een moeite die je thuis vaak niet zo extreem toepast. Voor je aan je staycation begint is het een leuk idee om je huis eens grondig te laten kuisen en opruimen.

Op de eerste plaats heb je dan niet de stress van zelf aan de slag te moeten gaan. Daarnaast is het ook aangenamer vertoeven in een propere omgeving en heb je niet het gevoel nog te moeten kuisen of opruimen. Let wel bij het boeken van een kuisvrouw of –man dat je duidelijk maakt dat het maar éénmalig is.

 

Laat je tuin of terras eens onder handen nemen

Je tuin of terras onderhouden is vaak een hele klus. Onderhouden en onderhouden is twee. Net voor je aan je staycation begint is het misschien leuk je uitgespaarde geld te besteden aan iemand die de tuin professioneel komt onderhouden. Hiervoor kan je in je buurt zeker een tuinaannemer vinden. Let wel op dat je goed op tijd een tuinaannemer contacteert. Tijdens de zomermaanden zijn de tuinaannemers druk bezet.

Tuinman scheert de haag

 

Ga op ontdekking iets dichter bij huis

“Moeder waarom reizen wij?” Reizen maakt je rijker. Je leert nieuwe mensen, nieuw culturen en nieuwe plekken kennen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die nieuwe dingen zien of ontdekken, gelukkiger zijn.

Nu we tijdens de coronacrisis niet de mogelijkheid hebben verre oorden te gaan bezoeken, is het misschien leuk in ons eigen land op ontdekking te gaan. Ga eten in een restaurant waar je nog nooit bent gaan eten (als de Horeca terug opengaat). Wil je ook van een andere cultuur genieten, kies dan een Mexicaans-, Japans- of Thais-… toprestaurant.

Ga op daguitstap naar de dichtstbijzijnde grote stad. Ook al ben heel vaak in Leuven, Brussel, Antwerpen, Gent… geweest, er zijn zeker nog plekjes in die steden die je nog nooit gezien of bezocht hebt.

Gent aan het water met zicht op de oude herenhuizen

België heeft zoveel mooie en interessante plekjes. Ook qua kunst en cultuur vind je in ons land de echte wereldtop. Bezoek een museum waar je nog nooit geweest bent. Reserveer op voorhand een rondleiding met gids. Dit zorg voor meer diepgang en je zal zien dat je een echt vakantiegevoel krijgt.

 

Vergeet voor een weekje de tijd

Ook tijdens je staycation in tijden van corona is het de bedoeling dat je de tijd even vergeet. Op vakantie maakt de tijd niet zoveel uit. Het gaat vooral om genieten en het genieten mag blijven duren. Probeer daarom zo weinig mogelijk op je klok te kijken. Gebruik je smartphone tijdens je staycation ook alleen zoals je die zou gebruiken op vakantie. Om selfies, foto’s en filmpjes te maken.

Senior vrouw neem een timeout op staycation

Probeer de dingen die je anders op vakantie niet doet, nu ook niet te doen. Kijk bijvoorbeeld niet naar het nieuws, of zelfs helemaal geen tv. Gebruik ook je sociale media in vakantiemodus. Neem een foto van je uitstap naar de stad en plaats het op je Facebook of Instagram met #Staycation #vakantieineigenland.

Stel ook een automatisch vakantieberichtje in voor je mail en check niet elk uur je mailbox.

 

Doe eens iets dat je al lang niet meer gedaan hebt

Van het ogenblik dat de lockdown wat versoepeld wordt is het misschien mogelijk om in België terug toeristische attracties te bezoeken. Het is soms vreemd te zien dat we op vakantie heel wat toeristische attracties bezoeken maar dat in eigen land veel minder doen. Je staycation is het ideale moment om eens de toerist te spelen in eigen land.

Neem even de tijd om de lokale, Vlaamse of Belgische activiteiten op een rijtje te zetten en kies vervolgens er de leukste uit. Wil je een actieve staycation, kies dan elke dag een uitstap, pak je het liever wat rustiger aan, dan zijn 2 of 3 uitstapjes in een week zeker voldoende.

 

Welke uitstapjes kan je zoal op je lijstje zetten?

Ga wandelen in een natuurgebied in de buurt

Ga naar de drive-in movie

Bezoek een lokale boerderij met lokale producten

Bezoek een ambacht in de buurt en doe eventueel een workshop

Maak een leuke fietsknooppunten fietstocht

Doe een andere leuke buitenactiviteit bv. Kajakken, mountainbiken, strandzeilen…

Bezoek een dierentuin: Zoo Antwerpen, Planckendael, Pairi Daiza

Ga vissen

 

Spendeer wat van je budget in je eigen huis

Het uitgespaarde geld van niet op reis te kunnen gaan kan je gebruiken om je eigen woning wat vakantiesfeer te geven. Het voordeel hiervan is dat je ook na je staycation nog kan genieten van je aankopen.

gedekt bed met lekker lakens en een bloem

Verwen jezelf met nieuwe zijdezachte laken voor je bed. Wanneer je na een drukke vakantiedag ’s avond in je bed kruipt zal het voelen alsof je echt op hotel bent. Ook een andere geur in je slaapkamer kan een vakantiesfeer creëren. Geurzakjes met een frisse zeegeur in je kast of een geurkaars van lavendel of andere zomerse geur in je woning. Doe jezelf een plezier met een nieuwe luxe pyjama en bestel een zomers boeket van heerlijk ruikende bloemen om je woning op te fleuren.

 

Verwen jezelf aan tafel

Kook je graag zelf of is het inhuren van een chef aan huis niet echt iets voor jou, investeer dan een deel van je budget aan lekker eten en drinken. Zoek een aantal heerlijke recepten, online of in een kookboek, en ga voor echte topkwaliteit. Vergeet zeker de desserten niet. Op vakantie mag je je al eens laten gaan. Die kilootjes gaan er nadien zo weer af.

Ook een lekker aperitiefje, cocktail of mocktail kan het vakantiegevoel tijdens je staycation in tijden van corona vergroten. Zoek enkele nieuwe cocktail- of mocktailrecepten op en koop alles wat je nodig hebt om ze thuis te maken. Of koop de ingrediënten van jouw lievelingsvakantiedrankje. Drink je graag een glaasje wijn, ga dan hier ook voor de iets duurdere keuze. Het is ook altijd leuk je staycation in een bepaald thema te doen en aan het thema ook het eten en drinken aan te passen.

 

Maak een vakantieoord van je tuin of terras

Ook in je tuin of op je terras kan je een vakantiesfeer creëren. Veel hangt weer af van het budget dat je wil besteden aan de upgrade van je buitenplaats. Een comfortabele ligzetel met wat dekentjes en kussens kan al wonderen doen. Voor de wat jongere actieve senior is een hangmat misschien ook wel leuk idee. Qua sfeer kan je met een klein budget al een heel eind komen. Planten verkoelen, zorgen voor meer zuurstof en maken de omgeving rustgevender. ’s Avonds kom je al een heel eind met enkele sfeerlapjes of theelichtjes. Voor de wat koelere avonden is het misschien aan te raden een terrasverwarmer te plaatsen. Het is en blijft België waar je op vakantie bent. Op zomervakantie leef je meestal ook het grootste deel van de tijd buiten, probeer dit tijdens je staycation in coronatijden ook te doen.

Senior koppel in de hangmat op Staycation

 

Staycation in tijden van corona iets voor jou

Een staycation kan veel meer ontspannen zijn dan echt op reis gaan. Geen valiezen inpakken, niet zeulen met je valiezen naar de luchthaven of uren in de auto zitten. Geen tegenvallers op je verblijf of nieuwe stad waar je je weg nog moet vinden…

Toch is ook bij een staycation de planning essentieel. Zonder planning zal je zien dat je je al snel gaat ergeren en de vraag gaat stellen “wat gaan we morgen doen”. Als je dan nog alles moet opzoeken en regelen, zal je zin snel over zijn. Denk dus vooraf heel goed na over wat je tijdens je weekje vakantie allemaal wilt doen. Misschien nog één voordeel aan je staycation… Al je vrienden en familie zijn toevallig ook in het land waar jij op vakantie bent. Nodig hen enkele avonden uit om mee te komen genieten van jouw vakantie.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_72(Els Beyens) David, 't is allemaal leuk.....zelf ben ik geen jaren op vakantie geweest. Alleen doe ik het niet omdat ik een last zou zijn voor de medereizigers wegens het niet kunnen volgen met uitstappen en zo. Dit jaar was gepland een dagje zee met m'n dochter, en een dagje zee met m'n zus en misschien naar hier of daar nog eens een dagje, maar alles valt in 't water hé. Niet dat ik daar erg mee zit hoor, 'k ben het al gewoon. Maar nu valt m'n wekelijks uitstapje markt naar de naburige stad ook weg en dat vind ik wel niet zo plezant. Maar dat komt allemaal wel weer. De enige "uitstapjes" die ik nu doe zijn naar de glasbak en de apotheker, en geen van de twee is vaak 🙂 . Ik red me wel, als ik maar gezond blijf tot er een vaccin gevonden is. Maar al die tips zijn ideaal voor hen die dat nog kunnen....senior zijn begint rond de 65 hé en daar zitten nog heel actieve bij ! Slaapwel voor straks - Els
@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) Ook hier proberen we vrede te nemen met deze crisis , je moet wel,we vinden het wel spijtig dat al onze uitstapjes nu weg vallen zoals bv met onze huwelijksverjaardag is het feestje niet kunnen doorgaan en het voorschot wat we betaald hadden zijn we ook kwijt.Met verjaardagen gaan we ook altijd in 1 van onze favoriete restaurants gaan eten en nemen we altijd een overnachting met ontbijt daar(we gaan dan naar Utrecht of Oosterhout)Een Staycation is toch ook alleen maar goed als je een tuin hebt en dat hebben we niet,want uit eten gaan is nog uit den boze.Een Chef uitnodigen in huis,niet nodig ben getrouwd met mijn eigen chef,die heeft ongeveer 30 jaar kok geweest in allerhande restaurants en hotels.We waren ook van plan om dit jaar eens naar Paira Dazia te gaan met overnachting in het park maar dat mag ook nog niet.Maar we maken er het beste van en dromen ondertussen al wat we allemaal gaan doen als de lockdown over is en iedereen weer zijn dagelijks leventje kan oppikken.Groetjes Suske
X
X
X