DIY, out of the box, creatief

Terug van weggeweest: mini-ecosysteem of terrarium

Mini-ecosysteem, terrarium, out of the box, creatief, palnten

De oorsprong van het mini-ecosysteem of terrarium, vindt zijn oorsprong ver terug in de tijd. Engelsman Nathaniel Ward, dokter en gepassioneerd (amateur) botanicus, ontdekte in het jaar 1827 per toeval dit ecosysteem. Hij bestuurde de groei van zijn geliefde varens en ontdekte dat de varens die hij binnen in een glazen pot had gepland, het opmerkelijk beter deden dan de varens in zijn tuin. Deze laatsten kwijnde weg onder het zware smog die de fabrieken rond London uitstootten. Bovendien ontdekte hij dat zijn planten zelfvoorzienend werden. De afgesloten glazen pot, zorgde voor condens en deze zorgde weer op zijn beurt voor de bewatering van de planten. Dr. Ward nam een patent op zijn ontdekking en liet zijn ‘varenkastjes’ ontwikkelen. Deze ontdekking leverde Engeland enkele geografische monopolies in bepaalde gewassen op  en zijn een belangrijk element geweest in de verworven rijkdom van Engeland.

Mini-ecosysteem werd hype in 19de eeuw

Reeds in de 19de eeuw werden deze terrariums een echte interieur-hype onder de rijke bevolking van West Europa en Amerika. Elke welgestelde familie had een reuzengroot terrarium in zijn huis staan pronken gevuld met varens of orchideeën. Decennia later, in de jaren ’60 en ’70, waren de kleinere varianten van dit mini-ecosysteem enorm hip.

Populariteit is helemaal terug

De laatste jaren winnen terrariums weer enorm aan populariteit, deze keer in een eleganter en moderner jasje. Het succes is te danken aan het toenemende besef dat groen en natuur een enorm positief effect heeft op het welzijn van de mens. Terrariums zijn bovendien zelfvoorzienend en hebben weinig tot geen verzorging nodig. Deze mini-ecosystemen zijn ideaal voor mensen die houden van groen in huis, maar dan onder een bijzondere en hippe vorm.

 

Maak je eigen mini-ecosysteem

Een afgesloten mini ecosysteem is een mooie aanwinst voor je interieur en is zeer gemakkelijk zelf te maken. Een modern terrarium kan je overal in maken. Vazen, potten, grote flessen, kleine flessen,…Zolang je ze maar goed kan afsluiten en de planten nog genoeg ruimte hebben om te groeien.

Benodigdheden:

  • Glazen fles of pot met een dop of kurk
  • Kiezels of steentjes
  • Een handje houtskool
  • Potgrond voor kamerplanten
  • Plantjes die nog niet volgroeid zijn
  • Stukken mos, houtsnippers of siersteentjes
  • Trechter en een vel papier
  • Schepjes en harkje speciaal ontworpen voor de aanleg van een terrarium (of fijne houten lepels die met tape aan bamboestokjes bevestigd worden)

Aan de slag

Stap 1

Vul de fles met een laag kiezels of steentjes van ongeveer 2 cm dik. Deze laag zal ervoor zorgen dat het overtollige water weg kan vloeien van de wortels van de planten waardoor deze niet constant in het water staan.

Stap 2

Als tweede laag, leg je een laag actieve houtskool om schimmelvorming tegen te gaan. Dit hoeft geen dikke laag te zijn.

Stap 3

Om de planten genoeg ruimte te geven om te groeien, leg je vervolgens een dikke laag potaarde in de glazen fles. Zorg dat de plantjes met de gehele wortel in de aarde kunnen staan.

Stap 4

Maak in de aarde kuiltjes en plaats vervolgens de planten van klein naar groot in de aarde. Indien de (hoge) fles of pot een smalle hals heeft, kan u met behulp van de schepjes de planten voorzichtig in de fles laten zakken. Volgende planten zijn ideaal voor een mini-ecosysteem: varentjes, graslelie, lepelplant, fluweelplant, venushaar of vleesetende plantjes.

Stap 5

In deze stap kan je de ruimte rond de planten verder aankleden. Gebruik hiervoor siersteentjes, mos of houtsnippers.

Stap 6

Plaats je terrarium ergens waar er voldoende lichtinval is, maar zorg er wel voor dat deze niet in de volle zon staat.

Stap 7

Giet een kleine hoeveelheid regenwater in de fles en laat de fles een week zonder kurk open staan en daarna een week met de kurk er half op. Indien er geen condens meer aanwezig is, mag u na 2 weken de fles volledig afsluiten met de bijhorende kurk of deksel.

Keep calm and get creative 😉 

 

Hierbij een filmpje waarin de verschillende stappen duidelijk uitgelegd worden:

Liever een kanT en klaar mini-ecosysteem?

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_1(ActieveSenioren David) Zijn met de warmte van de afgelopen dagen jouw vingers ook al beginnen kriebelen? Tijd om terug in de tuin te beginnen werken. Misschien is het nog een beetje vroeg. Toch kan je heel makkelijk je eigen, unieke mini-ecosysteem bouwen. Het onderhoudt zichzelf en is tegenwoordig helemaal terug van weggeweest en super hip.

In het creatieve magazine Out Of The Box van https://actievesenioren.be leggen we je uit hoe je je eigen mini-ecosysteem kan maken.

Succes
1 jaar geleden 1 jaar geleden

Out Of the Box

Out Of The Box is een blog gevuld met creatieve ideeën, om je vrije tijd op een boeiende manier te verrijken. Deze inspirerende blog is onderverdeeld in 3 categorieën: DIY (do it yourself), Leven VOL Ervaring en Top Grootouders. Alvast veel plezier en niet vergeten: wees creatief en denk Out Of The Box.

Actieve Senioren.be

Ontdek nóg meer

Recente Artikels Out Of The Box

Volg ons op Facebook

Welkom!

X
X
X