Tournée Minérale, lig jij er nog van wakker?

Info verstrekken over Tournee mineral 2020
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Ligt het aan mij, of is er dit jaar een heel pak minder aandacht voor Tournée Minérale? O, wacht, Tournée Minérale is een initiatief van Stichting tegen Kanker en De Druglijn. Een tof initiatief, een goed initiatief, een initiatief om je vragen bij te stellen. Het doel van Tournée Minérale is om na de feesten, jezelf te “ontgiften” en de hele maand februari geen alcohol te drinken. Op de website van Tournée Minérale kan je alle informatie omtrent deze actie vinden. Zoals ik al zei, een initiatief om je vragen bij te stellen. Hoeveel alcohol drinken we eigenlijk en zijn senioren hier mee bezig?

Tounee Mineral, alcohol, glas wijn, pick nick, senioren, alcohol

 

Februari zonder alcohol

Je kan op de website van Tournée Minérale de uitdaging aangaan om tijdens de hele maand februari geen alcohol te drinken. Het doel is om te ervaren wat een maand zonder alcohol met je lichaam doet. Zelf ben ik geen grote drinker, en ik stel mij dan ook de vraag dat er zo veel mensen zijn die dagelijks of meerder malen per week alcohol drinken. Vandaag de dag beseffen we maar al te goed dat alcohol een negatieve invloed heeft op onze gezondheid, gedrag en veiligheid. Uit cijfers op de website van Tournée Minérale dronk in 2013, ja, verouderde cijfers, 82% van de Belgen Alcohol. M.a.w. als we de Belgen onder de 16 jaar hier vanaf trekken, dronk zowat iedere Belg in 2013 één of meerdere glazen alcohol.

 

Wat doet alcohol met je lichaam?

Je zou het misschien niet denken, maar alcohol is een verdovende stof. Op de eerste plaats gaat alcohol de hersendelen die je gedrag en gevoelens controleren verdoven. Dit merk je vaak doordat mensen die alcohol drinken zich plots anders gaan gedragen. Je wordt losser, socialer en meer enthousiast. Daarnaast veroorzaakt alcohol een afname van je concentratie, verlaagt je reactiesnelheid, vervaagt je zicht en gehoor en kan leiden tot evenwichtsstoornissen. Door deze combinatie gaan mensen zich overschatten en/of overmoedig worden. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en dan denken we niet alleen aan het verkeer.

 

Een initiatief van Stichting tegen Kanker en De Druglijn

Tornée Minérale is een initiatief van Stichting tegen kanker en de Druglijn. In 2017 werd de eerste Tounée Minérale georganiseerd. In het eerste jaar was het succes enorm. Maar liefst 120.000 Belgen schreven zich in om een maand lang geen alcohol te drinken. In 2018 lag met 90.000 inschrijvingen dit aantal toch al aanzienlijk lager. In 2019 waren de inschrijvingen gedaald tot ongeveer 50.000. De organisatoren wijzen op het feit dat niet iedereen inschrijft die toch meedoet. Dat klink natuurlijk logisch, maar toch lijkt de formule aan succes te verliezen. Deelnemers geven uiteenlopende redenen op om deel te nemen. De ene doet het voor het goede doel, de andere voor zijn gezondheid, of gewoon om te zien dat een maand zonder alcohol wel haalbaar is.

Tounee Mineral, alcohol, senioren, website

 

Vanwaar het succes en de terugval van Tournée Minérale?

Misschien zijn mensen zich wel bewust van het feit dat alcohol een slechte invloed heeft op de gezondheid. Mensen drinken over het algemeen veel minder dan vroeger en misschien is een maand niet drinken voor de meeste helemaal geen opdracht. Als we de organisatoren van Tournée Minérale mogen geloven is een maand geen alcohol drinken een hele opdracht:

“Schreeuw van de daken dat je meedoet…Een maand lang aan de verleiding weerstaan is een hele klus. Met steun van je familie, vrienden of collega’s lukt dat veel beter. Vertel daarom iedereen over de uitdaging. Daag hen uit om mee te doen, moedig elkaar aan en hou samen vol.”

Is alcohol dan werkelijk zo een probleem in onze maatschappij? Naar de reden is het raden. Misschien zijn mensen al meer dan bewust bezig met hun alcoholconsumptie, of misschien weten ze toch dat ze het niet kunnen volhouden om een maand niet te drinken en beginnen ze er gewoon niet aan. De tweede mogelijkheid baart mij alvast zorgen. Bij de Druglijn kan je steeds terecht voor een eerste advies over “problematisch” alcoholgebruik. Ook op Alcoholhulp.be kan je terecht voor zelfhulp en begeleiding.

Alcohol hulp, hand, onder water

 

Wat zijn de voordelen van minder alcoholgebruik?

  1. Je hebt meer energie. De afbraak van alcohol in je lichaam gaat gepaard met heel wat energieverbruik. Energie die je wegneemt van je concentratie of prestaties.
  2. Gewichtsverlies: Alcohol is een verdikker, het verminderen van je alcoholgebruik zal ook resulteren in een gewichtsafname.
  3. Stralende huid. Alcohol droogt je lichaam uit. Dit heeft nefaste gevolgen voor je huid. Je huid wordt dof en grauw en rimpels worden benadrukt.
  4. Betere nachtrust. Ook al geeft alcohol je een loom gevoel, toch zal je tijdens je slaap vaker wakker worden of onrustiger slapen wanneer je alcohol gedronken hebt.
  5. Meer tijd. Bij overdadig, maar ook matig alcoholgebruik kan je last hebben van een kater waardoor je je een heel deel van de dag ziekt voelt. Kostbare tijd die je voor andere zaken had kunnen gebruiken.
  6. Meer geld. Alcohol kost geld. Wie minder drinkt kan dat geld gebruiken voor andere zaken.

 

De combinatie alcoholgebruik en leeftijd

In België geldt er een algemeen alcoholverbod voor iedereen onder de 16 jaar. Dit heeft vooral te maken met het feit dat alcohol een heel negatieve invloed heeft in de ontwikkeling van de hersenen. Maar niet alleen jongeren hebben meer last van alcoholgebruik, ook bij senioren heeft alcohol een groter negatief effect op het lichaam. Hoe ouder je wordt hoe minder goed je lichaam tegen alcohol kan. Als senior bevat je lichaam minder vocht en verhoogt je vetgehalte. Waardoor je lichaam de alcohol op een andere manier opneemt en verwerkt. Je nieren en lever breken de alcohol minder goed af waardoor je sneller dronken wordt maar ook langer dronken blijft. Doe je mee aan Tournée Minérale? Top, weet alleen dat je best het hele jaar door erg zuinig bent als het op alcohol aankomt.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

Een wijntje bij het koken, een borrel voor het slapen gaan. Ouderen drinken vaak ongemerkt meer dan goed voor hen is. In Doetinchem start daarom een pilot om ouderen te wijzen op risico's van alcoholgebruik.
1 jaar geleden 1 jaar geleden
@peepso_user_881(Erwin Slegers) @peepso_user_1(ActieveSenioren David) laat die toch genieten van hunnen oude dag.
1 maand geleden 1 maand geleden
@peepso_user_881(Erwin Slegers) Daar doe ik niet aan mee en zal er dus ook niet wakker van liggen.
1 maand geleden 1 maand geleden

Welkom!

X
X
X