Verrassende steden voor een citytrip in eigen land

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Al eens gedacht om deze zomer op citytrip te gaan in eigen land? Door de coronamaatregelen vallen heel wat vakantieplannen deze zomer in het water? Last-minute gaan heel wat Belgen nog op zoek naar een leuke kortbijvakantie of citytrip in eigen land. Gelukkig telt België heel wat mooie en cultureel waardevolle steden. Je hoeft echt niet naar het buitenland te gaan om een mooie en interessante citytrip te doen. Sommige steden blijven heel vanzelfsprekend, andere zijn dit heel wat minder. 

 

De verrassende eerste citytrip in eigen land is Kortrijk!

Een stad die de laatste jaren aan populariteit wint is Kortrijk. De alom gekende burgemeester Vincent Van Quickenborne zet Kortrijk graag terug op de kaart. Dit is niet zonder reden, want na Brugge is Kortrijk de 2de grootste stad van West-Vlaanderen.

De stad zit vol geschiedenis. Zo is Kortrijk ontstaan uit een Romeinse dorpje dat lag aan de kruising van de Leie met 2 heirbanen. Ook de Guldensporenslag op 11 juli 1302 werd uitgevochten op de Groeningekouter in Kortrijk. Later, in 1820, werd het Verdrag van Kortrijk, dat de grens tussen België en Frankrijk bepaalde, ondertekend in deze mooie stad.

Kortrijk op actievesenioren.be

 

Textielindustrie en toerisme

Vandaag is Kortrijk vooral gekend om zijn textielindustrie. Toch zit de laatste jaren ook het toerisme in Kortrijk terug in de lift. In 2019 haalde Kortrijk “De Warmste Week” van Studio Brussel naar West-Vlaanderen, wat een boost gaf aan de populariteit. Ook het feit dat een groot deel van de historische binnenstad verkeersvrij is gemaakt, doet het toerisme, de horeca en kleinhandel weer opleven.

Naast de Middeleeuwse Broeltorens die het symbool van Kortrijk zijn draag Kortrijk een lange geschiedenis met zich mee. Bezoek het Begijnhof St-Elisabeth de Onze-Lieve-Vrouwekerk of het mooie Kortrijkse Stadhuis. In de stad vind je ook verschillende interessante musea zoals het museum Kortrijk 1302 het texture museum en Broelmuseum. Kortrijk houdt ook van bier, de meest gekende brouwerij en zeker een bezoekje waard is Brouwerij Omer.

 

Het prachtige Dinant

Ook over de taalgrens zijn er verschillende steden die een citytrip in eigen land meer dan waard zijn. Dinant bijvoorbeeld. Met zijn rijke geschiedenis, die teruggaat tot in de prehistorie, en de prachtige natuur, is Dinant een echte “must-do”. Het is niet voor niets dat de Kelten Dinant Deuos-Nanto noemde: de “goddelijke vallei”.

Naast wandelen en stevig fietsen in en rond deze mooie stad en vallei, zijn er nog tal van bezienswaardigheden. De oude stad Dinant is al een bezienswaardigheid op zich. De stad dateert van uit de Middeleeuwen en dat voel je aan de aparte rustgevende sfeer die er hangt. De Citadelle op de robuuste rotsformatie waakt als het ware over de stad, de Maasvallei en de 13de -eeuwse kathedraal.

Dinant op ActieveSenioren.be

 

Alles voor de actieve levensgenieter

De actieve levensgenieter gaat Dinant zeker appreciëren. Naast de uitdagende fiets- en wandelroutes zijn er nog tal van andere actieve buitenactiviteiten te beleven. In Dinant heb je al snel een weekend vol met interessante bezienswaardigheden.

Begin met een bezoek te brengen aan de Citadelle van Dinant. Hier krijg je niet alleen een mooi zicht over de stad en vallei maar ook een interactieve reis door de geschiedenis van deze streek. Met je ticket kan je ook de kabelbaan naar het stadscentrum nemen, op enkele minuten sta je zo aan de Maas. Hou je van ambacht en bier, dan mag een bezoek aan Maison Leffe zeker niet ontbreken.

 

Het verhaal van Adolphe Sax

In Dinant steek je niet zomaar de Maas over. Op de Charles de Gaulle-brug prijken verschillende kleurrijke saxofoons, dit ter ere van één van de meest gekende inwoners van Dinant: Adolphe Sax. Het geboortehuis van deze geniale uitvinder van de saxofoon vind je op de Rue Sax (hoe kan het ook anders) nr. 37 en is elke dag gratis toegankelijk.

 

Grotte La Merveilleuse en park Furfooz

Ook een bezoek aan één van de mooiste grotten van België mag niet ontbreken op je citytrip in eigen land. Je krijgt in de grotten een interessante rondleiding van ongeveer 1uur. Ben je een echte natuurliefhebber, dan kan “park de Furfooz” zeker niet ontbreken. Tijdens een wandeling van ongeveer 4km ontdek je dit 50 hectaren groot domein.

 

Mechelen: De rijzende ster tussen Brussel en Antwerpen

Als je van plan bent een citytrip in eigen land te doen, overweeg dan zeker Mechelen. Jaren lang werd deze stad, in de schaduw van Antwerpen en Brussel, een beetje vergeten. Hierdoor kan je niet anders dan zeggen dat Mechelen wat in verval was gekomen. Zo’n 15 jaar geleden kwam daar verandering in. De metamorfose is fenomenaal. Op 15 jaar tijd groeide Mechelen uit tot een hippe winkelstad met heel wat culturele en culinaire hoogtepunten. En dat is niet alles, Mechelen wordt bestuurd door de beste burgemeester van de wereld, Bart Somers.

 

Stad van de Maneblussers

De inwoners hebben hun naam te danken aan een verhaal uit de 17de eeuw. Door de laagstaande maan achter de Sint-Romboutstoren dacht een dronkaard dat de toren in brand stond. De stad stond in rep en roer, tot men besefte dat het de maan was die de schijn van de brandende toren deed verschijnen.

Mechelen op ActieveSenioren.be

Mechelen is een Vlaamse-provinciestad, deze steden zijn gekend om hun compacte structuur. Dit komt doordat men vroeger makkelijk met paard en kar van de ene naar de andere kant van de stad moest kunnen rijden. Wie nog goed te been is zal in Mechelen alles makkelijk te voet kunnen doen. Dit is ook aan te raden want de bezienswaardigheden en het rijke verleden vind je in alle straten en steegjes. De rijke geschiedenis in combinatie met de moderne opwaardering maakt van Mechelen een top citytrip in eigen land.

 

De Sint-Romboutstoren, waker over de stad

Het meest in het oog springend gebouw en waker over de stad is de Sint-Romboutskathedraal, met de bijna 100m hoge Sint-Romboutstoren. De Sint-Romboutstoren kan je beklimmen en geeft je tijdens de beklimming een beeld van de bouw en geschiedenis. We moeten je niet zeggen dat het zicht wanneer je boven komt, echt fenomenaal is. Aan de andere kant van de gezellige Grote Markt vind je het stadhuis van Mechelen. Blijf zeker even stilstaan in het midden van de Grote Markt en kijk eens 360° rond je naar de prachtige gebouwen. Op zaterdag zal dit niet lukken. Dan neemt een gezellige markt het plein in. Een leuke uitstap op zaterdag ochtend om daarna te genieten in de plaatselijke horeca.

 

Dijlepad over het water en de Haverwerf

Zoals vele andere Vlaamse steden heeft Mechelen ook het water terug een plaats gegeven in de stad. Een mooie wandeling kan je doen over het Dijlepad op het water. Het Dijlepad leidt je langs en op de Dijle, tussen de Kruidtuin en de Haverwerf en geeft je een ander zicht op Mechelen. De Haverwerf is een uniek stadszicht in Mechelen. Vanop de brug zie je drie opmerkelijke huisjes. Ze dateren uit de zestiende en zeventiende eeuw. De geschiedenis van deze huisjes gaat terug naar de tijd toen Mechelen nog de exclusieve stapelrechten op graan had.

 

Nog veel meer te beleven in Mechelen

Mechelen heeft nog veel meer te bieden en is een echte aanrader als citytrip in eigen land. Breng een bezoek aan het Groot Begijnhof uit de 17de eeuw of laat je verwennen in de beroemde Brouwerij Het Anker. Hier kan je tijdens een rondleiding zien hoe de “Gouden Carolus” wordt gebrouwen. Ook de moderne geschiedenis komt aan bod in Mechelen. Breng een bezoek aan het Holocaust- en mensenrechtenmuseum Kazerne Dossin of het speelgoedmuseum aan Nekkerspoel. De binnenstad ligt echt bezaaid met cultureel waardevol erfgoed. Ook ’s avonds is het gezellig vertoeven in Mechelen. je kan er genieten van de gezellige drukte op de Vismarkt of andere pittoreske pleintjes.

 

Een weekendje zee of beter, citytrip naar De Haan

Oostende, Blankenbergen, Knokke en Nieuwpoort, het zijn allemaal ronkende namen voor een weekendje Belgische kust. Toch zijn er nog steden die meer te bieden hebben dan enkel het typische Belgische kusttoerisme. Laat je misschien eens verrassen door de belle époque schoonheid van De Haan. Rust, zee, strand maar nog zo veel meer…

In De Haan viert de belle époque hoogtij. Voor velen is dit dorp het mooiste aan de Belgische kust. De prachtige huizen in de Concessiewijk spreken tot de verbeelding. Ook het tramstation van De Haan bezit deze charme. Wat misschien nog het meest van al in het oog springt is dat De Haan aan de kustlijn geen hoogbouw heeft, wat het doet aanvoelen alsof je niet in België bent.

De Haan op Actieve Senioren

 

Activiteiten in en rond De Haan

Een paar honderd meter van het strand verwijderd vind je het kindvriendelijke domein La Potinière. Leuk om bij mooi weer eventueel met de kleinkinderen te vertoeven. Zit het weer een beetje tegen en wil je toch een dagje actie en plezier, ga dan zwemmen in Aquafun in Sunparks. Je bent het slechte weer zo vergeten. Door de coronamaatregelen check je best even de website voor meer info.

De Haan brengt je vooral tot rust. Je ervaart er veel mindere de enorme drukte die er aan de Belgische kust kan zijn. Wandelen en fietsen blijven ook hier de nummer 1. Een strandwandeling op het 11km lange strand, de Erfgoedwandelroute, stap in de voetsporen van Einstein of trek de duinen in en wandel de Duinbossenwandelroute. Moe maar voldaan kan je ’s avonds genieten van een heerlijk etentje met zich op de ondergaande zon. Of misschien wil je wel even terug in de tijd en genieten van een bioscoop die pure nostalgie uitstraalt! Cinema Rio is een typische oude buurtcinema die een ware verademing is in vergelijking met de grote bioscoopcomplexen.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) Naar Dinant is het nu toch al enkele jaartjes geleden dat ik er nog geweest ben,in Kortrijk ben ik nog nooit geweest,In Mechelen had ik familie wonen en brouwerij "Het Anker " al enkele malen bezocht,ze brouwen er sinds enkele jaren nu ook hun eigen wisky en De Haan lag vlak naast Klemskerke waar ik heel mijn jeugdvakantie's heb doorgebracht dus is ook niet vreemd voor mij en vind het een van de schattigste plaatjes aan de kust.

Welkom!

X
X
X