Leven, Ervaring, VOL, logo, actieve senioren

Vrijwilligerswerk: Het hart van je gemeente of stad

Handen, Vrijwilligers, zwart, wit,
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Vrijwilligerswerk houdt de samenleving in België draaiende. Geen sportwedstrijden, lokale jeugdwerkinitiatieven of voedselbedeling zonder de onbezoldigde inzet van deze geëngageerde zielen. De noden zijn immers vaak een stuk groter dan de ter beschikking gestelde middelen. De altruïstische instelling van een vrijwilliger doet meer dan alleen een persoon sieren.  Vrijwilligerswerk geeft een boost aan je leven, vrije tijd en gezondheid.

De voordelen van vrijwilligerswerk

Senioren hebben tegenwoordig nog een lang en vitaal leven nadat  ze uit de arbeidsmarkt zijn gestapt. Ze hebben een pak meer vrije tijd dan de jongere generatie en zijn gebaat bij een bezigheid als vrijwilliger.

Handen, op elkaar, huidskleur, oud, jong, blank,zwart, samen

Goed voor de geest

Het grootste voordeel dat vrijwilligerswerk met zich meebrengt, is voor de hand liggend. Anderen helpen creëert sociale banden en houdt ook vereenzaming op een afstand. Je ben echt nodig en gewild in de maatschappij en dat geeft een extra boost in je zelfvertrouwen en vergroot je levenstevredenheid.

Goed voor het lichaam

Uit een studie van de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Gent, blijkt dat vrijwilligerswerk ook goed is voor je lichaam. Neurologisch onderzoek toont aan dat vrijwilligerswerk ‘zorggerelateerde’ hormonen doet vrijkomen die helpen tegen stress en ontstekingen.

Waar starten met vrijwilligerswerk?

Wil je graag aan de slag als vrijwilliger, maar weet je niet waar je moet starten met zoeken? Vaak kan je al heel wat informatie terugvinden op de website van je eigen gemeente of stad. In de sport, de zorg, het onderwijs, de culturele sector of de welzijnssector zijn steeds een groot aantal vrijwilligers nodig. Denk maar aan buurtwerk, een handje helpen in het kinderdagverblijf of school, zwerfvuil opruimen in je gemeente,  zetelen in advies- en bestuursraden en nog zo veel meer.

Online databanken

Online zijn er ook een aantal databanken waar je via overzichtelijke tools vrijwilligerswerk in je buurt kan opzoeken. De grootste en meest gekende databank is www.vrijwilligerswerk.be. Alle organisatie worden bij aanmelding nagekeken. Zo ben je zeker dat deze organisaties volgens de Vrijwilligerswet mogen samenwerken met vrijwilligers. Met een account kan je zoekopdrachten bewaren en kan je kiezen om per mail de meeste recente vacatures toegestuurd te krijgen.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_190(Mieke Vandenneste) Wij zouden als dienstencentrum niet zonder onze vrijwilligers kunnen. Ze zijn stuk voor stuk schatten van mensen met een gouden hart.

Out Of the Box

Out Of The Box is een blog gevuld met creatieve ideeën, om je vrije tijd op een boeiende manier te verrijken. Deze inspirerende blog is onderverdeeld in 3 categorieën: DIY (do it yourself), Leven VOL Ervaring en Top Grootouders. Alvast veel plezier en niet vergeten: wees creatief en denk Out Of The Box.

Actieve Senioren.be

Ontdek nóg meer

Recente Artikels Out Of The Box

Volg ons op Facebook

Welkom!

X
X
X