Actieve Senioren.be

Ethische sociale website voor de actieve senior

Waarom hebben mannen een prostaat?

Symbool van kanker bij mannen
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Waarom hebben mannen een prostaat?

Elke man heeft een prostaat. Wat is de functie van dit orgaan en welke ouderdomskwalen kunnen hiermee gepaard gaan?

 

De prostaat zorgt voor het vervoer van de zaadcellen

De prostaat is een klier die vlak onder de blaasuitgang en om de plasbuis heen ligt. Je kan het vergelijken met een appel waar het klokhuis is uitgeboord. De prostaat is ongeveer zo groot als een walnoot. Aan de voorzijde ligt de prostaat tegen het schaambeen aan, aan de achterzijde tegen de endeldarm.

De functie van de prostaat is het vervoeren van zaadcellen. De prostaat maakt deel uit van de mannelijke voortplanting. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen in het prostaatvocht naar buiten. Het prostaatvocht zorgt ervoor dat de levende zaadcellen de eicellen van de vrouw kunnen bereiken. De functie van de prostaat ligt vooral in de vruchtbaarheid en minder in de seksualiteit.

 

De prostaat is geen klier, meer een verzameling van miljarden kleine kliertjes

Bij het klaarkomen worden de zaadcellen naar de prostaat gepompt. Daar worden ze vermengd met het prostaatvocht. Bij de ejaculatie trekt de prostaat samen en wordt het sperma door de plasbuis naar buiten geduwd. De blaashals wordt dan samengetrokken waardoor het sperma niet in de blaas kan stromen.

De prostaat is dus eigenlijk geen klier, maar een verzameling van miljarden kleine kliertjes(buisjes). Deze produceren met zijn alle het prostaatvocht. Om die kleine buisje zit een kapsel. In het kapsel zitten kleine spiervezeltjes die een functie hebben bij de zaadlozing.

 

30% van de 50-plus mannen heeft last van een vergrote prostaat

Vanaf de geboorte is de prostaat al aanwezig maar dan nog heel klein. Onder invloed van het mannelijke geslachtshormoon testosteron groeit de prostaat in de puberteit uit tot volwassen grootte. Bij ongeveer 30 % van de mannen leidt dit tot een dusdanige, goedaardige vergroting dat ze er last van krijgen. Meestal gebeurt dit rond het 50ste levensjaar. Doordat de prostaat om de plasbuis heen ligt, kan het de plasbuis vernauwen en dus tot plasklachten leiden. 

Kwaadaardige vergrotingen van de prostaat

De prostaat bevat normaal gezien ongeveer 15 milliliter vocht, na vergroting zijn volumes van 100 milliliter vocht geen uitzondering. Naast een goedaardige vergroting bestaat ook een kwaadaardige vergroting: prostaatkanker. Tot slot kan de prostaat ook ontsteken. Een ontsteking van de prostaat noemt men prostatitis.
Als er geen testosteron meer aangemaakt wordt in het lichaam dan zal de prostaat niet groeien. De prostaat kan in sommige gevallen zelfs weer krimpen.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

Er zijn nog geen reacties
X
X
X