Wat betekenen kleinkinderen voor jou?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

In De Grote Grootouderbevraging van de Gezinsbond vroegen we aan 1700 oma’s en opa’s hoe zij hun rol beleven. De resultaten schetsen een beeld van frequente en warme contacten tussen grootouders en kleinkinderen. Bij de kleine groep waar het niet zo goed gaat, zorgt dit voor veel verdriet. Gevraagd naar welke betekenis de kleinkinderen voor hen hebben, kregen we deze eerlijke en hartverwarmende antwoorden:

“Kinderen krijgen is een wonder, kleinkinderen zijn een wonder boven wonder!”

  • “Onze kleinkinderen weven een liefdevolle band tussen iedereen in de familie. Door hen kijken we op een andere manier naar de toekomst. Ze zijn een bron van vreugde maar soms ook van zorgen. Ze houden onze geest wakker en dagen ons uit om bij de tijd te blijven. We kijken met ver- en bewondering naar hun kennen en kunnen. We genieten ervan en zijn hen dankbaar dat ze er zijn.”

“Ze zijn een nieuwe boost in ons leven.”

  • “Heerlijk jong geweld dat je mag verwennen terwijl je er geen eindverantwoordelijkheid over hebt. We helpen hen met schoolwerk of trekken samen naar een museum, en zij geven ons op hun beurt de energie om bij te blijven in deze snel evoluerende maatschappij.”

“Mijn kleinkinderen zijn mijn ALLES! Na het overlijden van mijn man heb ik me volledig op hen gefocust. Als ik hen niet had, was die periode veel lastiger geweest.”

  • “Door hen voelen wij ons voldaan en rustig.”

“Ik zie hen doodgraag! Ik verzet of annuleer zelfs andere activiteiten om te kunnen inspringen voor opvang.”

  • “Al kraakt ons lijf nog zo hard na een intens dagje samen met hen, ze houden ons toch jong!”

“Zij zijn de nieuwe generatie en verzoenen ons met het idee dat we zelf ouder worden.”

  • “De oudsten leren ons met de computer werken, en de jongsten komen wel eens enkele dagen logeren.”

“Soms lig ik er wel eens wakker van: als niet alles loopt zoals je zelf zou doen.”

  • “Het zijn wonderen! Mijn hart smelt als één van hen zegt: ‘Je bent een prachtige oma.’”

“Ze zijn een grote bron van vreugde en de mooiste aanvulling op het ouderschap. We genieten mee van hun levensweg.”

  • “Onvoorstelbaar wat zo’n klein wezentje teweeg brengt! De glimlach van mijn kleindochter heeft me de kracht gegeven om verder te gaan na de dood van mijn zoon. Zij is voor mij echt het keerpunt geweest.”

“Ze brengen veel afleiding in ons leven als gepensioneerden. We volgen hun handel en wandel, weten graag hoe het gaat met hen, maar proberen ons tegelijk niet te moeien. Net daarom komen ze zo graag bij ons over de vloer.”

  • “Voor ons zijn ‘oma’ en ‘opa’ eretitels.”

Deze reacties werden gesprokkeld tijdens onze grote Grootouderbevraging. Het volledige onderzoek staat online en was eerder ook te lezen in onze gezinskrant De Bond.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_72(Els Beyens) Hallo......ik heb al grote kleinkinderen, waar ik supertrots op ben. Maar achterkleinkinderen zijn nòg wat anders. Ze houden je jong, je probeert zoveel mogelijk met ze te doen alhoewel je lijf protesteert als je je wil bukken om mee te spelen met de bal of iets op te rapen dat ze zò graag willen hebben. Maar dat heb je er voor over als goeie OMI....rusten kan later nog. Ik heb er één van 3,5, twee (neefjes van een goed jaar) en nr. 4 kondigt zich aan voor volgend jaar. Ik ben zo superblij dat ik dat nog allemaal bewust kan en mag meemaken, want dit is niet aan iedereen gegeven. Als ik ze bij me heb allemaal gelijk, dan heb ik m'n armen vol geluk ! Kijk maar eens mee.....Nog even en m'n armen kan ik niet meer breed genoeg maken. Dit wou ik toch even kwijt, ik kreeg een 3de kans............OMI/Els
@peepso_user_72(Els Beyens) 'k ben er ook fier op David......'k vraag me alleen af of ik iets fout deed of schreef omdat ik zo'n rare reactie kreeg dat het iet geplaatste zou zijn. 'k Snap het echt niet. Deze inhoud is niet beschikbaar op dit moment.

Mogelijke oorzaken voor het niet tonen van de inhoud van de pagina:

Het is verwijderd.
U beschikt niet over de vereiste machtigingen om het te bekijken.
11 maanden geleden 11 maanden geleden
@peepso_user_72(Els Beyens) nu kan ik het wel lezen David.....de wonderen van de technologie zeker. Ik tilde er niet zwaar an hoor.....
10 maanden geleden 10 maanden geleden

Welkom!

X
X
X