Actieve Senioren.be

Ethische sociale website voor de actieve senior

Wat is Black Friday en Cyber Monday

een beeld geven van black Friday
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

De geschiedenis van Black Friday begint veel eerder dan de meeste mensen denken. Black Friday is de dag na Thanksgiving. Thanksgiving is een nationale feestdag in Amerika en Canada en valt elk jaar op de 4de donderdag van de maand november.

 

Black Friday, de dag na Thanksgiving

Op Thanksgiving zijn de Amerikanen en Canadezen dankbaar voor wat de oogst hen opgeleverd heeft. De oogst is binnen en het leven op het land komt tot rust. Dit “einde” wordt traditioneel in familieverband gevierd met het slachten en gezellig verorberen van een kalkoen. Onofficieel is Thanksgiving het begin van de kersttijd. Dit is reeds zo sinds het einde van de 19de eeuw, toen president Abraham Lincoln Thanksgiving officieel in de Amerikaanse kalender plaatste.

impressie geven wat Thanksgiving is

 

Ziekteverzuim leidde tot een extra vrije dag

De vrijdag na Thanksgiving was een officiële werkdag. Toch meldde veel Amerikanen en Canadezen zich op deze dag ziek. Op die manier konden ze genieten van een verlengd weekend van 4 dagen. Veel van deze zogenaamde zieke werknemers maakte van deze extra “vrije” dag gebruik om de eerste kerstcadeautjes te gaan kopen. Het was het ideale moment om andere gegadigde voor te zijn en de beste verrassingen te kunnen uitkiezen. Omdat het absenteïsme jaar na jaar toenam, besloten de meeste bedrijven ook de vrijdag na Thanksgiving hun duren te sluiten en hun werknemers een extra dag vrij te geven.

 

Van de term Black Friday was in het begin geen spraken.

De term Black Friday kwam eigenlijk een beetje toevallig aanwaaien. Tot eind jaren 50 was er voor de dag na Thanksgiving eigenlijk geen naam. Het was pas begin jaren 60, met de opkomst van de auto, dat de politie van Philadelphia de term “Black Friday” begon te gebruiken. Dit om het fileleed in en naar de stad te beschrijven. Ook in de binnenstad was er een overrompeling van mensen. Volle trottoirs met kleine schermutselingen en gauwdiefstallen tot gevolg. In 1966 is het een zekere Earl Apfelbaun, een verzamelaar van zeldzame postzegels, die de term gebruikt in een officiële advertentie. Black Friday is dus de naam die het politiedepartement van Philadelphia aan de vrijdag na Thanksgiving gaf.

 

Eerste koopdag van de kerstperiode

Zoals we al weten is Black Friday ontstaan in de V.S. De dag na de officiële feestdag Thanksgiving staat gekend als de eerste officiële koopdag van Kerstmis. Omdat heel wat Amerikanen op deze dag vrij zijn en gaan winkelen, verlagen de winkels hun prijzen. Deze prijsdaling duurt echter meestal maar 1 dag. Het is pas tussen 2005 en 2010 dat Black Friday de oceaan oversteekt en in Londen neerstrijkt. Het duurt nog zo’n 5 jaar voor deze koopdag ook de Noordzee oversteekt en bij ons enige bekendheid krijgt.

Een beeld geven van wat Black Friday is

 

 

Black Friday maakt de plaatselijke handelaars kapot

In België zijn er voor- en tegenstanders van Black Friday, waardoor het succes wat achterwegen blijft. Op de eerste plaats komt dit doordat de Belgen geen verlof hebben op deze vrijdag. Ook kunnen heel wat lokale winkels niet opboksen tegen grote internetgiganten en hoor je stemmen dat een dag als Black Friday de lokale handelaars kapot maakt. In België en Nederland wordt Black Friday meer een Black Weekend. De meeste winkels houden hun kortingen goed verborgen tot net voor het officieel begin. Sinds 2005 wordt Black Friday gevolgd door Cyber Monday. Met de opkomst van het internet en webwinkels ontstaat in 2005 deze nieuwe online solden dag.

 

Waarom Cyber Monday en niet zaterdag of zondag

Dit jaar valt Cyber Monday op 2 december. Het was in 2005 toen de National Retail Federation in de V.S. een piek zag in de online verkoop op de maandag na Thanksgiving. Raar zou je zo denken. Waarom op maandag en niet op vrijdag of zaterdag. Wel, het internet van begin 2000 was nog niet zo snel als wij dat nu kennen. Denk maar aan de rare geluidjes die de inbelmodem maakte. Op het werk waren de internetverbindingen sneller en was het makkelijker online aankopen te doen. Het blijkt trouwens dat mensen heel graag winkelen terwijl ze aan het werk zijn.

 

Elektronica aan “spotprijzen”

De jaren nadien is er een ware explosie aan webshops ontstaan en zijn internetgiganten als Amazone, Zalando, eBay, Alibaba… enorm gegroeid. Tot 2010 blijven webwinkels maandag houden als hun officiële kortingsdag. Na 2010 zie je dat de internetwinkels zowel op Black Friday als Cyber Monday solden doen. Op Cyber Monday is het vooral de elektronica waar “grote” kortingen op worden gegeven. Ook vandaag blijkt nog steeds dat maandag een topdag is in de onlineverkoop. In het weekend doen de mensen inspiratie op, om op maandag over te gaan tot een online aankoop.

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_72(Els Beyens) David, dat zijn allemaal dingen die ik niet wist.....'t komt allemaal overgewaaid van "ginderachter".....en de media speelt er graag op in. Ook wordt gehoopt de verkoopcijfers omhoog te trekken, want daar draait het allemaal om : verkopen......zelf doe ik er niet aan mee aan al die nieuwigheden maar ik denk dat de jeugd het wel ziet zitten.....ze doen maar. Aan mij, en ik denk aan veel senioren, is dit allemaal niet besteed. Jij deed toch maar weer de moeite het op te zoeken om ons op de hoogte te brengen, waarvoor dank. Groetjes - Els
7 maanden geleden 7 maanden geleden
@peepso_user_72(Els Beyens) Dag David......heb ik nu een verkeerde indruk of ligt het aan mijn Mac.....ik zie praktisch niks van reactie verschijnen, alleen die van jou eigenlijk en soms van Mieke die ik persoonlijk aanschreef. Ze heeft wat tekort aan tijd wegens de seniorenweek die er was. Hier heb ik daar niks van gemerkt, maar waar zij woont wordt er blijkbaar wel veel gedaan voor de senioren. Een aantal "likes" zie ik ook niet. Niet dat het allemaal zoveel belang heeft, maar er staan hier toch wel interessante artikels te lezen - 't is niet iets waar ik wakker van lig hoor...... maar toch. Fijne avondtoet - Els
@peepso_user_72(Els Beyens) Ha David, goed.....ik zal er eens over nadenken. en paar kerstverhalen of zo heb ik wel in de schuif liggen, maar 'k weet niet of dat graag gelezen wordt. Meestal hebben die wel een "achtergrondje", een boodschap in zich..... fantasie heb ik genoeg (nu minder dan vroeger, maar toch).....In de week heb ik in één van de groepen waar in in ben (sennet) een herinnering van "mijn warmste kerst" geschreven.....en 't bracht wel veel andere memories van andere leden naar boven. Daar doen we 't voor hé. Is zoiets iets voor Winkel ? Of hoort dat dan weer meer thuis bij "Magazine" ? Daar ben ik niet altijd uit..... ik ga een fijn week-end tegemoet en hoop voor jou hetzelfde ! - Els
7 maanden geleden 7 maanden geleden
X
X
X