Wat is Geocaching?

Hoe speel je het spel geocaching
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Geocaching kan je zien als een soort schattenjacht wanneer je wil, waar je wil en met wie je wil. Het is een uitdagend en leuk spel. Misschien kunnen we het beter een sport noemen. Geocaching ontstond in 2000 en werd al heel snel een echte hype. Het combineert actief wandelen, zoeken en het eventueel oplossen van raadsels met elkaar. De zoektochten zijn ingedeeld in verschillende niveaus, waardoor Geocaching voor elke leeftijd toegankelijk is. Ook bij de nieuwe generatie senioren wordt Geocaching steeds populairder. Over heel de wereld zijn er zo’n 3.000.000 caches of schatten verborgen.

Geocaching of actief op schattenjacht

Geocaching is niet het makkelijkste woord om uit te spreken. Fonetisch geschreven ziet het er zo uit: jee-oh-kash-ing. Je kan geocaching zien als een schattenjachtspel voor iedereen. Het principe is simpel. Als deelnemer verstop je een cache (schat) bij jou in de buurt. Je geeft op de website aanwijzingen waar andere deelnemers jouw schat kunnen vinden. Wanneer honderdduizenden deelnemers over heel de wereld dit doen, dan kan je overal ter wereld op schattenjacht. En dat is wat er met de Geocaching hype gebeurd is. Over heel de wereld, ook bij jou in de buurt, verstoppen, zoeken en vinden geocachers schatten. De cache of schat kan bestaan uit een doos met kleine beloning, maar meestal bevat de cache alleen een logboek om bij te houden wie de cache gevonden heeft.

Wat heb je nodig om aan geocaching te doen

Zoals bij elke schattenzoektocht moet je aan de hand van coördinaten de schat zoeken. Deze coördinaten bestaan uit een lengte- en breedtegraad. Je kan ze ingeven in een hand-gps, maar tegenwoordig beschikken de meeste smartphones ook over een gps toestel. Op deze manier kan je dus ook met je smartphone op schattenjacht.

Het is zelfs zo dat je op je smartphone verschillende geochacing-apps ter beschikken hebt die het zoeken vergemakkelijken. De 3 meest gekende zijn: Geocaching, de officiële app van Geocaching zelf. Cachly, de best beoordeelde geocaching app en c:geo een gratis app met meer dan 5.000.000 downloads. Naast een gps heb je ook een pen nodig om het logboek te tekenen.

Weten wat je zoekt, hoe ziet zo’n geocache eruit?

Omdat een cache tegen alle weersomstandigheden bestand moet zijn, zijn de meeste caches waterdichte doosjes. Munitiedoosjes of goed afsluitbare plasticdoosjes zijn het meest voorkomend. Ook doosjes waar de inhoud in een afsluitbaar plastic zakje is gestoken, worden gebruikt. De grootte varieert van groot tot piepklein.

Het is bij geocaching de afspraak dat de caches niet begraven mogen worden. Wat niet wil zeggen dat je ze zo maar zal vinden. Caches worden minsten een beetje verstopt. Dit om te voorkomen dat niet cachers de schat vinden en ongewild meenemen. Je hebt cachers die echte experts zijn in het verstoppen. Zij steken de cache in bomen, in boomstronken en zelfs in namaak keien.

Sommige van de schatten bevatten een echte buit. De cacher verstopt dan een schat met wat goedkope spulletjes in. Zo heb je als schattenjager een klein aandenken aan je zoektocht. Als je een aandenken meeneemt is het ook de bedoeling dat je in de cache een aandenken achterlaat voor de volgende.

tonen hoe een cache van geocaching er uit ziet.

Het verhaal van Geocaching

In 2000 was er een upgrade van de GPS-gegevens in de wereld. Dit had tot gevolg dat plaatsen veel preciezer bepaald konden worden. Het was David Ulmer die met deze GPS-gegevens een spel bedacht. Ulmer verborg een schat en noemde het “The Great American GPS Stash Hunt”. Hij verborg een container met wat spullen in een bos in Beavercreek in Oregon. De geografische coördinaten plaatste Ulmer op het internet samen met enkele eenvoudige afspraken: neem iets en laat iets achter. Nadat de schat gevonden was, volgde anderen Ulmer’s voorbeeld en verstopte schatten in hun eigen omgeving.

Geocaching werd al snel een hype, ook al werd er in het begin gecommuniceerd via forums en mail. Als snel werd er een website gebouwd waar alle gegevens gecentraliseerd werden. Geocaching.com was geboren.

Hoe begin je met geocaching?

Je kan al met enkele muisklikken en gratis beginnen met Geocaching. Dit doe je via de officiële website van Geocaching, Geocaching.com. Het gratis account geeft je toegang tot enkele basisgeocaches in jouw buurt. Het basisaccount is beperkt, maar wel voldoende om te zien dat Geocaching iets voor jou is. Wil je echter wat meer uitdaging dan is het nodig je te abonneren op het premium account. Met het premium account ontgrendel je meer caches en heb je heel wat meer uitdagingen. Een premium account kost 9,99 euro voor 3 maanden of 29,99 voor één jaar.

Via de website Geocaching.com kan je de officiële app van deze site downloaden op je smartphone. De app kan je zowel voor het gratis als premium account gebruiken. Er zijn ook iOS-gebruikers (Iphone) die liever de Cachly-app gebruiken. Geocachers met een Windows telefoon kunnen gebruik maken van de Geocaching Plus-app. De ontwikkelaar van deze app werkt officieel samen met Geocaching.com.

En hoe speel je het spelletje nu?

Om deel te kunnen nemen aan Geocaching, moet je jezelf eerst registreren op de site. Om te beginnen kan je kiezen voor het gratis account, later heb je nog altijd de mogelijkheid om je account te opwaarderen. Kies een gepaste gebruikersnaam, deze gebruik je ook om de logboeken te ondertekenen en informatie te geven. Wees voorzichtig met je privacy en gebruik best niet je echte naam als gebruikersnaam.

  1. Met het basisaccount kan je beginnen om een cache te zoeken bij jou in de buurt. Dit doe je via de Geocaching website of met een app. Op die manier kan je een kaart van caches in je buurt bekijken.
  2. Elke cache heeft een locatie en een beschrijving waar je de cache kan vinden. Ook andere gegevens, zoals de grootte kunnen eventueel toegevoegd zijn. Caches worden onderverdeeld in niveaus, afhankelijk van het terrein waar je zoekt, hoe groot de cache is… Voor je eerste zoektocht neem je misschien best een niet moeilijk te vinden cache.
  3. En dan vertrekken maar. Voor de eerst keer kies je misschien best een cache in de buurt van je woning. Open de app en kijk welke caches bij jou in de buurt verborgen zijn. Ga met de aanwijzingen naar de plaats waar de cache ongeveer gevonden kan worden. Start dan de navigatie op. De navigatie geeft je geen routebeschrijving maar een lijn in vogelvlucht tussen de plaats waar jij bent en de plaats waar je de cache kan vinden. De weg moet je dus zelf zoeken. Wanneer je dicht bij de cache bent krijg je een geluidje om je te waarschuwen.
  4. Steek je gsm weg en begin op de plaats van de coördinaten te zoeken. Hou rekening met eventuele aanwijzingen. Heb je de cache gevonden? Onderteken dan het logboek als er één is. Als er verder nog een klein aandenken voorzien is, dan mag je er eentje nemen en natuurlijk zelf één achterlaten.
  5. Daarna ga je terug naar Geocaching.com en geef je aan dat je de cache gevonden hebt. Als je op zoek bent geweest, maar de cache niet gevonden hebt, dan kan je deze niet noteren op de website.

Lukt het je vlot om de basis caches te vinden, ga dan een stapje verder en zoek caches met een hogere moeilijkheidsgraad. Sommige verstoppers maken van de zoektocht een echt avontuur met puzzels en raadsels. Er zijn ook zoektochten met meerdere aanwijzingen op verschillende plaatsen. Zelf zoektochten met bepaalde thema’s zoals de wetenschap of het heelal.

Zelf een Cache verstoppen

Wil je graag zelf een schat of cache verstoppen en zien wie deze kan vinden? Geen problem. Op de site van Geocaching.com kan je alle informative vinden hoe je zelf een cache kan verstoppen. Zoek een leuke plaats, liefst een mooie plaats die jij graag aan andere personen wilt laten zien. Meestal gaat het om openbare plaatsen, maar ook privé verstopplaatsen zijn toegelaten, mits toestemming. Verstop de cache in een waterdichtomhulsel met het logboek er in. Kijk wat de coördinaten zijn en registreer jouw cache op www.geocaching.com

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_190(Mieke Vandenneste) Heel leuk om te doen. Ik heb er zelf ook al een paar gevonden. De ene wat makkelijker dan de andere.

Welkom!

X
X
X