Wordt het in de zomer 2020 weer snikheet

ZOmer van 2020 weer hittegolf
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

De zomer van 2019 staat nog vers in ons geheugen. Wordt het in de zomer 2020 weer snikheet? In het voorjaar kwamen er positieve tonen over onze watervoorraden. Door de aanhoudende regen kwam het grondwaterniveau terug op peil. Een peil dat tijdens de zomer van 2019 maar vooral 2018, historisch laag stond. Half mei 2020 moeten we vaststellen dat onze watervoorraden weer slinken als sneeuw voor de zon. Moeten we ons tijdens de zomer 2020 weer verwachten aan enkel hittegolven en een nieuw warmterecord? Krijgen we na de coronacrisis nu ook een watercrisis?

 

De eerste zomerdag

21 mei 2020 de eerste zomerdag (dag met een temperatuur boven de 25°C) is een feit. In het weerstation van Ukkel gaat de temperatuur makkelijk boven de 25 graden. Onder thermometerhut wordt 26,5 graden opgetekend. Niets om rouwig over te zijn, integendeel. Door de droogte van de afgelopen weken zit de schrik er echter in dat ook de zomer 2020 weer snikheet zal worden. Door de aanhoudende droogte wordt de warmte versterkt, dit zou wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de rest van de zomer.

 

Gemiddeld valt de eerste zomerdag op 17 mei

De eerste zomerdag rond half mei is heel normaal. Gemiddeld krijgen we de eerste zomerdag rond 17 mei. 2019 was een uitzondering op deze regel, toen steeg de temperatuur al op 22 april boven de 25°C. In 2018 kregen we de eerste zomerdag zelfs al op 18 april. Toch valt het op dat de eerste zomerdag opnieuw samenvalt met een periode van droogte. Door de droogte van de aarde wordt de warmte versterkt. Dit komt doordat de aarde geen water meer bevat. De zon moet haar energie niet gebruiken om het water in de bodem te verdampen waardoor de bodemtemperatuur snel oploopt.

 

Wordt de zomer 2020 weer snikheet

Of de zomer 2020 weer snikheet zal worden valt nog af te wachten. De evolutie in de weermodellen toont dat het de laatste 10 jaar steeds warmer en droger dan gemiddeld wordt. De warmterecords van 2019 zitten ons nog “fris” in het geheugen. Ook dit jaar doet de aanloop naar de zomer uitschijnen dat ook de zomer 2020 weer meerdere hittegolven zal meebrengen. Het weer van april en mei zet de deur open naar een zomer met luchtstromen uit het Zuiden en Oosten, wat warme en droge landlucht betekent.

 

Juni en augustus warmer dan normaal

De kans is groot dat wie niet goed tegen de warmte kan, ook in de zomer 2020 weer zal afzien. Momenteel lijken vooral juni en augustus extreem droog en snikheet te worden. Zoals de weermodellen er voorliggen lijken we op weg om tijdens deze maanden meerdere hittegolven te krijgen. Periodes van verschillende dagen boven de 25°C met uitschieters boven de 30°C. Of de temperatuur terug records zal breken zoals in 2019 is zeer twijfelachtig? Temperaturen boven de 40°C zijn dan ook heel uitzonderlijk. Moest dit 2 jaar op een rij voorvallen, moeten we ons echt zorgen beginnen maken.

 

De combinatie hittegolf en coronacrisis

Door de coronacrisis en de beperkingen die er momenteel gelden zou een hittegolf in juni wel eens heel vervelend en zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Senioren die te lang wachten om hulp te vragen of naar het hospitaal te gaan. Laat ons hopen dat de temperaturen dragelijk blijven. Het lijkt er op dat juli geregeld westen- of zuidwestenwinden zal brengen. Dit brengt koeler en gelukkig ook wat natter weer met zich mee. Of dit voldoende zal zijn om de zomer door te komen zonder waterschaarste is nog maar de vraag.

 

In augustus met z’n allen naar de Belgische kust

Augustus wordt, zoals zo vaak, de maand bij uitstek om naar de zee te gaan. Sinds deze week mogen tweedeverblijvers terug naar de kust. Wanneer ook dagjestoeristen weer mogen gaan is voorlopig nog koffiedik kijken. Veel zal afhangen van wanneer de horeca de deuren weer mag openen. Met de temperatuur van het opgewarmde zeewater en een Oostelijke landlucht zal het in augustus heerlijk vertoeven zijn aan onze Belgische kust. Hopelijk kunnen we het coronavirus onder controle houden en weer naar het normale leven evolueren. De zomer 2020 staat weer voor de deur en hopelijk kunnen we er volop van genieten.

Kijk hier voor een overzicht van de weersverwachtingen op vrt

Laat zeker een reactie achter

Actieve Senioren

Voor de echte actieve senior

Reacties

@peepso_user_72(Els Beyens) op een terrasje kan dit niet hé.... maar ik vraag regelmatig een fles regenwater aan m'n zus die zo'n grote ton hangen heeft....speciaal voor m'n plantjes op 't terras. Regenwater is véél beter voor ze....
@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) @peepso_user_72(Els Beyens) Dat is waar,groetjes
@peepso_user_881(Erwin Slegers) @peepso_user_862(Suzanne Pittoors) Spijtig zullen ze toch niet snel gevuld worden nu 😉
@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) Dat ze niet goed gevuld worden is spijtig,maar geen spijt van het goede weer 🙂
@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) Het beetje regen van vandaag heeft toch ook niets geholpen 🙁
3 maanden geleden 3 maanden geleden
@peepso_user_72(Els Beyens) de regen die er deze nacht en deze voormiddag was, was méér dan welgekomen.... 't mag niet te lang duren allemaal, maar 't was hoognodig. Ik denk niet dat ièmand vraagt naar wel zo'n snikhete zomer - vooral voor ouderen is het niet goed (evenmin voor kleine kindjes).... maar we hebben het niet te kezen en gewoon aan te pakken wat we krijgen - laat ons duimen dat 't een normale zomer wordt, maar of die nog bestaan ???? Els
@peepso_user_862(Suzanne Pittoors) Ik heb er in elk geval geen spijt van dat die warmte toch even gedaan is,op de slaapkamer was het bijna 40° ondanks dat alles goed geisoleerd is en dan doet die regen toch deugd het koelt de kamers direct af.
2 maanden geleden 2 maanden geleden

Welkom!

X
X
X